Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto radek hd 4850

Kycek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam graficzną radka hd 4850.

Straaasznie się grzeje i po prostu nie możliwe jest na niej nawet włączenie zdjęcia bo resetuje PCta.

Jeżeli bym nałożył pastę to by coś to dało? (i za ile pastę)

Kartę mam ponad 5lat, była katowana na Max Payne 3 itp :D

i moje drugie pytanie, za ile bym opchnął procesor intel core 2 quad q6600?

Używany 100% sprawny.

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

Witam.

Mam graficzną radka hd 4850.

Straaasznie się grzeje i po prostu nie możliwe jest na niej nawet włączenie zdjęcia bo resetuje PCta.

Jeżeli bym nałożył pastę to by coś to dało? (i za ile pastę)

Kartę mam ponad 5lat, była katowana na Max Payne 3 itp :D

i moje drugie pytanie, za ile bym opchnął procesor intel core 2 quad q6600?

Używany 100% sprawny.

Arctic Silver MX-2 za 15-20zł kupujesz.

Quad za ~150zł.

Opublikowano

Pasta to jeszcze np. arctic silver ceramique za około 13zł lub jeszcze arctic silver 5 za 28zł. A ten procesor wystawił bym najpierw za 200zł i potem co jakiś czas zmniejszał cenę do 170-160zł.

Edit

Tu przykładowa aukcja za 210zł i jeden procesor został sprzedany.

http://allegro.pl/intel-core-2-quad-q6600-2-4ghz-8m-1066-wawa-plock-i3530740673.html

A tu druga za 187zł i dwie osoby licytują.

http://allegro.pl/intel-core-2quad-q6600-4x2-4ghz-slacr-rewizja-g0-i3527771374.html
Opublikowano

Pasta to jeszcze np. arctic silver ceramique za około 13zł lub jeszcze arctic silver 5 za 28zł. A ten procesor wystawił bym najpierw za 200zł i potem co jakiś czas zmniejszał cenę do 170-160zł.

Teraz jest za 180zł :

http://allegro.pl/procesor-intel-core-2-quad-q6600-2-40-ghz-i3522947585.html

Zostało 11 godzin do końca a mimo to zainteresowanych brak. Trzeba patrzeć na ceny innych i wystawić niższą, niestety.

Nieco więcej dostaniesz, jeśli podkręcałeś i napiszesz, do ilu na jakim napięciu (o ile dobre się podkręci).

Opublikowano

Czy to jest Asus HD 4850 z chłodzeniem Glaciator?

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Możesz ustawić szybsze chodzenie wiatraka, zawsze spadnie parę stopni .

Po pierwsze w komputerze nie ma wiatraków, są jedynie wentylatory.

Po drugie w karcie wentylator jest albo sterowany automatycznie w zależności od temperatury albo zawsze działa na najwyższych obrotach.

Wymień pastę bo po tych 5 latach tamta już pewnie wyschła. Możesz także rozłożyć wentylator i dokładnie go wyczyścić z kurzu a potem nasmarować czymś by działał ciszej.

Opublikowano

Po pierwsze w komputerze nie ma wiatraków, są jedynie wentylatory.

Po drugie w karcie wentylator jest albo sterowany automatycznie w zależności od temperatury albo zawsze działa na najwyższych obrotach.

Wymień pastę bo po tych 5 latach tamta już pewnie wyschła. Możesz także rozłożyć wentylator i dokładnie go wyczyścić z kurzu a potem nasmarować czymś by działał ciszej.

o.O. Pobierasz afterburner , ustawiasz fan speed na ile se chcesz i wentylator w karcie chodzi szybciej, lub wolniej, zalezy jak ustawisz.Jego na pewno nie działa na 100 %.

Opublikowano

Czyściłem już wentylator na karcie, Pasta widzę że już do wymiany.

Co do speedfan`a, ciągle łazi na 100% ;) i karta osiągała 80 stopni.

Wymiana pasty pomoże?

Opublikowano

Czyściłem już wentylator na karcie, Pasta widzę że już do wymiany.

Co do speedfan`a, ciągle łazi na 100% ;) i karta osiągała 80 stopni.

Wymiana pasty pomoże?

80 stopni przy pełnym obciążeniu ?

Pasta i tak do wymiany, ale taki zabieg to nie jest -50 stopni...

Opublikowano

Po prostu nie wiem czy warto kupować pastę i próbować :D

Bo karta całkiem dobra jeszcze i szkoda wyrzucić.

Opublikowano

Warto, nawet jak nie da ci jakoś bardzo dużo to i tak pomoże. A tu wystarczy pasta podana wyżej, za 15-20zł a zostanie jej jeszcze na kilka użyć.

Opublikowano

Po prostu nie wiem czy warto kupować pastę i próbować :D

Bo karta całkiem dobra jeszcze i szkoda wyrzucić.

15zł a wystarczy na niejedno smarowanie ;).

Mowa o MX-2/Ceramique.

napisz, czy t 80 stopni przy obciążeniu.

Opublikowano

Jak kupiłem niedawno za 30zł to musiałem co tydzień ją wymieniać dlatego też już sam nie wiem

Opublikowano

Jak kupiłem niedawno za 30zł to musiałem co tydzień ją wymieniać dlatego też już sam nie wiem

Źle nałożyłeś, źle docisnąłeś chłodzenie. Pastę się wymienia co lata (przeciętny użytkownik komputera), a nie co tydzień ;).

Temperatura wzrastała ?

Opublikowano

@UP

Nie. Była okej i po tygodniu nagle znów się grzała strasznie.

No dobra kupię za jakiś czas pastę i zobaczymy co z tego będzie :D

Kupię Zalman STG2

Opublikowano

Tylko wybierz pastę którąś z tu napisach albo jakąś polecaną. Bo w sklepie czy serwisie mogą wcisnąć każdą pastę za znacznie wyższą cenę. I większość past powinna być wygrzewana przez jakiś czas by nabrać swoich ostatecznych właściwości.

Opublikowano

Rozbierz całe chłodzenie (zdejmij plastik i wentylator) i wykąp je w umywalce czy cuś, to jedyny sposób dzięki któremu się pozbędziesz kurzu do zera. potem wszystko zmontuj i pasty nałóż kropkę 3x3 milimetry (mierzyłem linijką, tyle będzie idealnie bo rdzeń graficzny jest mały) i NIE rozprowadzaj, dociśnij chłodzeniem i skręć. Dodatkowo odkurz cały komputer żeby karta kurzu nie zasysała i zainwestuj w jakieś wentylatory (choćby jeden) wiejący na kartę.

I jak będziesz już czyścił ten radiator moim sposobem z wodą to potem poczekaj aż wyschnie, najlepiej pod koniec przeleć go suszarką.

Opublikowano

@UP

Spróbuję jak będę w domu no i kupię pastę :)

Dzięki za radę, nie pomyślałem o tym :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...