Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spalenie procesora

Łabak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem dziś spalić procesor AMD athlon x2 64 5600+ i chyba mi sie udało tylko nie mam innego komputera by spawdzić.Procesor standardowo ma ustawiony zegar na 2.8 Ghz i napięcie 1.345 V (nie pamiętam dobrze ale coś koło tylu V) przestawiłem mnożnik z 14 na 5 dzięki czemu procesor osiągnął zegar 1 Ghz oraz dowaliłem go największym napięciem jaki był możliwy do ustawienia czyli 1.9 V.

Teraz gdy włącze komputer nie wyświetla się nic czarny obraz , nie wyświetla sie bios,wętylatory się kręcą.

Czy to oznacza że jednak procek się spalił :D?

Opublikowano

Nie pamiętam już czy piszczy bo w południe z nim sie bawiłem, nie ściągałem również chłodzenia,dopiero jutro ściągne.

Ale z tego co wcześniej widziałem to wentylatory się wolniej kręcą a zwłaszcza od procesora bardzo zwolnił obroty.

Opublikowano

Wyjmij bateryjkę od biosu na kilka minut i sprawdź czy komputer ruszy.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

najlepiej wyjmij go, zresetuj bios, włóż do wody i od razu do kompa xD

Odpalasz i dup

graphic.png

Opublikowano

Bardzo dziwna sprawa,mój ojciec próbował naprawić komp i sprawdzał zasilacz itd. Komp wgl nie chciał ruszyć i nie piszczał to myślałem że jednak spaliłem procka a tu lipa ;/ wystarczyło wyjąć baterie od płyty i dalej działa ;/.Ma ktoś jakiś sposób jak go spalić (nie w taki wybuchowy sposób jak up :D) dodam że ten procesor gdy dochodzi do wysokiej temp wyłącza kompa wiec wyłączenie chłodzenia odpada.

Opublikowano

Może jednak go potraktuje tą zapalniczką ale dopiero jutro :D.

EDIT: A czy można wyłączyć ochrone przed przegrzaniem w biosie? Bo jak tak to wiem jak go szybciutko przegrzać:P

Opublikowano

ze strony BIOSu możesz mu naskakać, bo trzeba się nieźle wysilić, żeby coś zrobić z zabezpieczeniami.

Już łatwiej by chyba było uwalić kontroler RAMu i też się nie odpali :P

Jedakże szkoda go niszczyć, jak chcesz, żeby się nie odpalał, to zegnij piny na procesorze i będzie się resetował na starcie/ew utnij 1 pin z proca, ale już go nie naprawisz :P

Wszystko zależy od tego, czy jakiś informatyk będzie potem sprawdzał komputer i nie naprawi go.

Ewentualnie zawsze możesz uciąć kabel od włącznika komputera :D

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...