Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Początki

Ragenus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż jestem nowy wczoraj pobrałem AION i mam kilka pytań związanych z tą grą :)

1. Wybrałem klasę wojownik czy warto iść na templariusza czy na gladiatora ?

2. Wybrałem serwer polski jakoś na b się zaczyna gra tam dużo ludzi ?

3. Czy dam radę zarobić na dość dobre eq na wyższe lvl nie wydając pln ?

Na razie to chyba tyle jak będę miał inne to napiszę :)

Opublikowano

Powyższe pytania przewinęły się przez forum parokrotnie. Nie chce mi się podawać linków bo opcja szukaj ostatnio prawie odgryzła mi rękę.

1. Templar to klasa robiąca za main tanka w PvE. Glad również może tankować jednak templar ma więcej przydatnych skilli do tego. Zwykle templarzy nie lubią się z gladami w PvE i nie chodzą razem na grupowe instancje bo gladzi chcą rollować templarom jedyną poważną broń do DPS - greatsworda. Ogółem lubią rollować łuki/sztylety/swordy "bo mogą używać" w czasie gdy to polearm-spear jest ich główną bronią. Nie wszyscy ale znaczna większość. Poza tym wystarcza jeden plate w pt. Templarzy często od razu zostają liderami w grupach, ponieważ muszą markować targety (oznaczać co w jakiej kolejności trzeba bić) oraz prowadzić przez instancje; podejmować decyzje gdzie iść na Dredgionach (instancja PvPvE), oznaczać przeciwny team, umieć korzystać z własnych buffów by pomóc pt.

W PvP natomiast to glad ma więcej przydatnych skilli: obszarowych; na pojedynczy target; przywracających HP. Często nie wymaga zbytniej logiki, czasem po prostu full się buffujesz i wpadasz w przeciwnika. Jednak nie zawsze. Templar tak nie może, musi bardzo uważać z czego korzysta bo po prostu w pewnym momencie zabraknie mu istotnego skilla. W starciu 1v1 przetrzyma większość ataków ludzi dla których jest antyklasą, ale jak wpadnie na SMa (postać magiczną z summonami) to nie dasz rady praktycznie nic zrobić. Grałem gladem przez pewien czas i od początku gram templarem, który jest moim mainem. Mogę Ci śmiało powiedzieć, że na początek lepszy będzie dla Ciebie glad jeśli nie masz doświadczenia w graniu tankiem.
  2. Polski serwer to Barus. Nie wiem jak wygląda sprawa na tym serwerze, jednak według:
    http://aioninfo.com/

Gra tam dużo więcej ludzi niż np. na Nexusie i ok. 95% tego stanowią tylko polacy. Mieszanina ludzi z starych serwerów, którzy nie wyrabiali tempa narzucanego przez poważnych graczy/ludzi, którym się znudziła gra na starych serwerach i przyszli potrollować nowych oraz kretyńskiego spolszczenia/nowych ludzi, którzy dopiero usłyszeli o AIONie. Mi jest dobrze tu gdzie gram, a nie chce mi się trollować nowych, więc mnie tam nie znajdziesz. No i tyle polaków na jednym serwerze AIONa to drama gwarantowana, a jakby mi ktoś co chwilę pisał, że: "kantor szuka drużyny do świątyni ognia bo z sędziny dobrze dropią topniki" to bym się załamał.

3. Jedyną rzeczą, która jest wymagana do poważnej gry na end-game to Gold Pack. Jest to item tradeowalny więc możesz kupić od innych graczy i cena za sztukę waha się od 20-120kk na różnych serwerach. Jest on z Item Shopu i służy do skrócenia czasu cd instancji, bonusów w postaci dodatkowych AP/Veteran Rewardsów, możliwości handlowania dla kont typu starter. Polecam byś przejrzał:

http://www.aionfreetoplay.com/website/featuresdetails/

^ ogólna rozpiska co daje GP. Poza GP nie potrzebujesz nic, wszystko co możesz kupić w IS może Ci pomóc w expeniu/skrócić aktualny czas instancji/dodać więcej slotów w plecaku/zmienić skin ubrania/zmienić skin broni/załatwić peta, który będzie zbierał Ci dropa/ete. - ale to nie są niezbędne przedmioty go gry. Odpowiedniki 3/4 z tych przedmiotów możesz zdobyć w grze.
    GP jest na 30d i co tyle czasu dobrze jest kupić nowego bądź zebrać gold/kasę i kupić, a następnie odpalić parę na raz - stackują się więc np. 10 GP da Ci 300d grania bez zmartwień o handel itp.

Opublikowano

No dobrze z tego co widzę nie polecasz serwera pl a jakiś inny gdzie można dorwać jakąś fajną polską gildię ?

Wojownik widzę słabiutki w 1 na 1 a asasyn daję radę ?

Opublikowano

Nie tyle, że nie polecam co po prostu ja bym tam siebie nie widział. Jest to względnie nowy serwer więc nie będziesz miał przepaści między Twoim eq na Twoim end-game, a ludźmi, którzy grają np. od początku Spatalosa. Jeśli chcesz grać na spolszczeniu to tylko na Barusie, bo na pozostałych serwerach wyśmieją Cię jak tylko użyjesz polskiej nazwy.

Sin opiera się o hide i atakowanie z zaskoczenia. Mobów nie zaskoczysz. Poza tym sinem np. nie pokonasz łatwo ludzi w plate, np. templara - wiem z własnego doświadczenia. Widze jak 99% sinów się odbija od mojego holy shielda zabijając się o reflect. Będziesz natomiast miał bardzo dobry dmg na sorcach/SMach gdy takowych zaskoczysz - cloth zginie bardzo szybko. Ogółem postać do pvp 1v1, bądź szybkiego wykończenia łatwego targetu.

Opublikowano

To praktycznie na każdym angielskim serwerze znajdziesz jakiś polski legion. Anuhart jest najmłodszy, stoi trochę krócej niż Nexus. Reszta serwerów pamięta czasy AIONa abonamentowego by NCSoft.

Opublikowano

A powie ktoś jakich postaci jest najmniej a są bardzo potrzebne na instancje i do pt bo gdzie się nie ruszę do sami zwiadowcy i inżynierowie

Opublikowano

Gunnerów jest mnóstwo tak samo jak bardów z względu na to, że niedawno wyszedł patch 4.0 wprowadzający te 2 klasy i ludzie się tym bawią.

Ciężko mi powiedzieć kogo jest mało i kto jest potrzebny. Jest zawsze masa sorców i rangerów i jak piszesz, że szukasz DPS to zawsze się zgłosi z 2-3 i można w tym wybierać. Rzadko chyba widuję chanterów i sinów, przy czym o drugim już pisałem, a pierwszy musi ogarniać grę na supporcie, że czasem chociaż ma jakieś skille to ma stanąć obok clera i ludzie w pt będą mieli gdzies pretensje "ale ja chcę bić".

Najciężej jest chyba znaleźć dobrego clera, ale tym trzeba umieć grać bo taki w większości sytuacji ma umieć utrzymać tanka przy życiu i nie dać paść DPSowi - a wiadomo, że jak ma się tardów za DPS to staną w złym miejscu i płaczą, że cler ich nie leczy.

Opublikowano

Na Barusie na początkowych instach jak zauważyłem co najmnije do 45 lvla nie ma praktycznie żadnych Templarów - znalezienie jakiegoś to jak szukanie igły w stogu siana. Clerów też za dużo nie ma ale ich to akurat zawsze brakowało, a na insty tybu NTC czy FT możan wziaść 2 Bardów i ddzą sobie rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...