Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Z bazą danych MySQL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Otóż mam problem z konfiguracją pluginów( Logblock, itp.) i panelem na stronie internetowej, gdyż chce połączyć je z bazą danych, lecz zawsze pokazuje błąd " Nie znaleziono bazy danych... ". Taki sam błąd wyskakuje i na panelu na stronie www, a także wpisując komendę /lb w panelu serwera! Wchodząc do bazy przez phpadmin wyskakują mi 3 bazy danych: information_schema, nazwa bazy taka jak mój login i test, z czego dwie ostatnie są puste, a pierwsza zapełniona jest różnymi plikami... Proszę o szybką pomoc, gdyż zależy mi na czasie...

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja osobiście nie korzystam z php my admin. Zbugowany, że masakra.

Aby podpiąć plugin z bazą musisz w konfiguracji podać port, (3079, jak dobrze pamiętam), hasło do Mysq i nazwa bazy

Opublikowano

Tylko jak? Znaczy nie znam się na php i mysql więc jestem w tym zielony :)... A i serwer nie jest mój tylko mam z instantserv, dostałem od nich host, nazwę bazy, login i hasło do bazy i wpisuję to do config.yml logblock... Więc chyba dobrze robię? Jeżeli źle to proszę o napisanie mi tut jak mam to zrobić?

Opublikowano

Jeśli masz dostęp do konsoli to wpusz taką komendę

mysqladmin -u (użytkownik) password (hasło)

Ps.

Sory domyślny port to 3306

Opublikowano

1. Czy baza danych znajduje się na tym samym serwerze co serwer?

2. Jeżeli baza danych znajduje się na innej maszynie, to czy użytkownik, którym łączysz się do bazy danych posiada uprawnienia na logowanie się z innego hosta niż lokalnego?

3. Jeżeli baza danych znajduje się na tym samym serwerze, bądź użytkownik posiada uprawnienia do logowania się z innego hosta, prawdopodobnie podajesz złe dane do logowania:

mysql:
  user: <nazwa_uzytkownika>
  port: 3306 (standardowy port, jezeli masz zmieniony na inny to zmien)
  password: <haslo beze ". . .">
  host: localhost (jezeli baza znajduje się na tej samej maszynie)
  database: <nazwa_bazydanych>

4. Jeżeli wszystko jest pozornie dobrze ustawione to proszę o wyczyszczenie pliku server.log, ponowne uruchomienie serwera i wklejenie na pastebin całego loga ze startu serwera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...