Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw - co sądzicie

Tabacashi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kompakt to nie prawdziwy kibel, już lepiej coś na powietrzu złożyć, a potem ew. myśleć o WC.

Zamiast 7990 proponuję SLI GTX770 lub z DG GTX690. 16GB RAM ? Też dużo i jeszcze za taką cenę... wyjdzie taniej jak weźmiesz np. 3x4GB.

SSD na Plextora.

Opublikowano

Dziwny zestaw ;x 7990 to podobno straszny potwór ( jeśli chodzi o prąd :D 500w w max. obciążeniu robi troche wrażenie ).

ale za cene 2,9k to nawet opłacalne zmienił bym te ramy bo aż bije po oczach 570 zł -,-. Gdzie za 400 masz podobne :D.

Nie wiem czy wiesz ale od chłodzenia wodnego nie jest jedynie potrzebna pompka ale także te bajerki ;D. ( tak 600-700 zł ;x )

Ku*wa up pierwszy -,-.

graphic.png
Opublikowano

O pieniądze się nie martwcie. Nie ja za to płacę, jak coś ;) Można szaleć. Co do zmiany?

#Jeżeli mógłby ktoś zmienić od razu na stronce, byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Odświeżam.

@O co chodzi z tą pompką do wodowania? Muszę coś jeszcze kupić?

Do wodowania potrzebny jest cały zestaw. Pamiętam, że najlepiej ktoś z laba,benchmarka składał, ale nie potrafię sobie nicku przypomnieć :P.

Pompka, rezerwuar, bloki wodne to chyba najdroższe, co będziesz musiał kupić. Całość zawsze wychodsziła 1500-2000zł.

Opublikowano

Napisałem Ci, że nie wiem, nie znam się na tym w ogóle.

Musisz się zgłosić do konkretnych osób na portalach typowo komputerowych, jak znajdę tych użytkowników, to Ci podam, a jak nie, to będziesz musiał temat założyć.

Opublikowano

Gdyby nie sprawiło to problemu, mógłbyś kolego mi coś zaproponować, dając do szablonu koszyka? W ogóle się na tym nie znam.

Z góry dzięki.

@PS. Co nie tak z kartą graficzną Sapphire Radeon HD7990 6GB - podobno najszybsza od Radeona

Opublikowano

najszybsza i najgorsza.

Jeśli chodzi o cene ok. Ale te 500w + spadki FPS. Titan nie jest bossem w kartach bo Sli go ciśnie ( to samo 690 ).

Ale posiada stałe fpsy a na radeonie będą one skakały. + pobór mocy w titanie wynosi 400w. a w radeonie 500. Gdzie radeon to grzałka.

SLI będzie świetnym wyjściem, nie dość że prześcignie titana + tego radka to pobierze o 100w więcej prądu :).

AA. i nie patrz się że ma 6gb :)

graphic.png
Opublikowano

Czyli powinienem wziąć inną kartę graficzną, cały zestaw do wodowania, inne RAM'y.

Gdyby mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy: "tylko 3/2-way GTS770/GTX690, Plextor, wywalasz kompakta"

Co to kompakt?, 3/2 way, Plextor?

Opublikowano

Czyli powinienem wziąć inną kartę graficzną, cały zestaw do wodowania, inne RAM'y.

Gdyby mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy: "tylko 3/2-way GTS770/GTX690, Plextor, wywalasz kompakta"

Co to kompakt?, 3/2 way, Plextor?

Plextor - SSD

Kmpkt - chłodzenie

3/2way - SLI ("technologia "łączenia" kart") 2/3 kart GTX770 lub 2 układy drzemiące w GTX690 (2 GPU na jednym PCB).

Opublikowano

zależy. czy chcesz wodne chłodzenie jedynie na procka czy jeszcze na karty.

Jak się nie myle bloczki na karte kosztują po 300-500 zł za sztukę + dodatkowy na proca. Do tego pompka rurki itd. bla bla = coś koło 2,5-3k.

graphic.png
Opublikowano

Bloki - od 150zl do 600zl i wiecej (naprawde drogie i niewielki skok wydajnosci chlodzenia)

Bloki Gpu k. 250zl i wiecej

Blok RAM - 100zl

Bloki na mostki - 30-120zl

Chlodnica (min. 2x120mm / 2x 240mm lub lepsza lub 2 chlodnice do zestawow gdzie chlodzona jest wiecej niz 1 rzecz) 200 - 1200zl/szt

Pompka - 50-500zl (starczy zwykla za 100-120zl do nienajmocniejszego ukladu)

Rez (rezerwuar) - 150zl-600zl (starczy za 200-250zl)

Weze - ok. 20zl/m

Zlaczki - mimo wszystko przy bardziej rozbudowanych zestawach one zazwyczaj sa sporym wydatkem - ok 35zl/zlaczke, lecz do podlaczenia zestawu potrzeba 6 zlaczek a kazdy podzespol chlodzony wc +2 zlaczki

Plyn - woda destylowana lub plyn 30-40zl/l

Opublikowano

Mógłbyś mi kolego złożyć do wszystko do kupy? Jeżeli chodzi o wodowanie? (na morele). Z góry dzięki.

Moglibyście mi jeszcze odpowiedzieć o co chodzi z tymi kartami graficznymi? Mam kupić dwie? z tym systemem łączenia kart? Dobry SSD?

@Nie przejmować się kosztami!

@2: http://www.morele.net/inventory/info/BNAPnU/

Chociaż chciałbym, żeby tak do 10 tysięcy max doszło... nie 12, czy 14.

Opublikowano

2 karty graficzne (u kart z amd crossfire, u geforce'ow sli) to wiecej niz 1 karta graficzna w 1 pc, ale nie kazda plyta glowna to obsluguje i nie kazda karta graficzna, do tego zasilacz jest mocniejszy wymagany

Morele, techplanet - maja slabe podstawowe rzeczy do wc. Dobre i dosc tanie czesci do wc sa na sleeveking i kilku usa;skich sklepach ale sleeveking najlepszy wg mnie polski sklep z wc

Te chlodzenia wodne z chlodnica i wszystkim podstawowym, za 350zl jedna rzecz to sa mniej wydajne od lepszych powietrznych i drozsze, do tego glosne

Moge ci podac czesci z sleeveking'a. I co ma byc wodowane w tym zestawie (chlodzone ciecza) ? Procesor, gpu, ram, mostki polnocne i poludniowe?

Opublikowano

No nie wiem, kolego. Nie znam się na tym w ogóle. Nie wiem jakie podzespoły należy najlepiej chłodzić cieczą, opłaca się to w ogóle? Jaki jest wymagany zasilacz? Czy moja karta główna obsłuży 2 karty graficzne?

@Dobra panowie, zrobię inny manewr. Proszę o zamknięcie tego tematu. Otworzę nowy z konkretną prośbą. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...