Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ilość FPS - Single/Multi

Kiceł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam all ;)

Jako że we wszystkich porządnych benchmarkach z BF3 FPSy mierzone są podczas przechodzenia etapu z single playera, a oczywiście żaden normalny gracz nie kupuje tej gry z myślą o kampanii - mam do Was pytanie, a może tak naprawdę prośbę. Czy ktoś byłby w stanie podać mi, jak przekłada się ilość klatek z trybu dla pojedynczego gracza na multi, przy bardziej ekstremalnych sytuacjach (64 graczy, wybuchy itp.)? Piszę, ponieważ planuję zakup kompa za około 2500 zł za parę miesięcy, i chociaż teoretycznie karta (np. http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx760-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-veroc,39077.html) powinna pozwolić na ponad 40 klatek w rozdziałce 2560x1600, a ja do tego zamierzam grać w 1920x1080 (oczywiście mowa o maksymalnych ustawieniach), to i tak mam wątpliwości, czy gra będzie zawsze grywalna w multi.

Nie wiem, jakiego spadku klatek powinienem się spodziewać (30? 35 FPS?) Byłoby więc super, gdyby ktoś sprawdził FPSy w SP, a potem w MP na jak najbardziej wymagającej mapie - myślę, że dałoby to dość jasny obraz sytuacji ;) Z góry dzięki, Waszą pomoc oczywiście stosownie wynagrodzę xD

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie... po prostu chcę, żeby ktoś miły podał o ile spada ilość FPS w multi. Np. "na singlu wyciągam 70, na multi na Caspian Border z 64 graczami 35" ;) Tylko nie na oko, prosiłbym żeby sprawdzić licznikiem i mniej więcej podać minimum ;) Wtedy mogę na podstawie testów z różnych stron mniej więcej ocenić, od jakiego pułapu cenowego karty graficzne pozwalają grać komfortowo na multi :) Wszystko mógłbym sprawdzić sam, ale chyba każda strona testuje grę w single playerze, gdzie wymagania są nieco mniejsze (o ile dobrze wiem) :) Teraz wszystko jasne?

EDIT:

Teraz znalazłem podobny temat do mojego, ale odpowiedzi są dość rozbieżne:

http://www.mpcforum.pl/topic/840413-pytanie-roznica-fps-miedzy-single-a-multi/

Więc najlepiej by było, gdyby ktoś sprawdził to na podobnym sprzęcie, to znaczy na czymś w okolicach 2500zł (np. i5 3350p i Gigabyte GTX 760, o ile ktoś posiada ;)). Jeśli zbyt wiele wymagam, to trudno, ale za jakąkolwiek pomocną odpowiedź byłbym bardzo wdzięczny (czytaj: lajki, jeśli bez tego się nie obejdzie xD).

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ja na Ultra detalach z V-Sync (1360x768) mam 60Fps ze spadkami do 55 (max 50). Myślę że ty z 760 będziesz miał lepszy wynik.

1. MOBO MSI Z-87 G45 Gaming
2. CPU Intel Coer i5-4670k
3. GPU Asus GTX 660Ti
4. PSU Desu G1 600W
5. HDD 1TB Wester Digital
6. RAM 4Gb 1600Mhz Corsair

Pumpernikiell.png

Opublikowano

Ja na Ultra detalach z V-Sync (1360x768) mam 60Fps ze spadkami do 55 (max 50). Myślę że ty z 760 będziesz miał lepszy wynik.

1. MOBO MSI Z-87 G45 Gaming

2. CPU Intel Coer i5-4670k

3. GPU Asus GTX 660Ti

4. PSU Desu G1 600W

5. HDD 1TB Wester Digital

6. RAM 4Gb 1600Mhz Corsair

Rozumiem, że na multi? Mógłbyś jeszcze napisać, ile wyciągasz na singlu? Bo procek i grafa w miarę podobne wydajnościowo, więc różnica może być taka jak u mnie (po zakupie xD). Tylko rozdziałka mniejsza, ale to nie ma chyba aż takiego znaczenia.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

W singlu w drugiej misji z V-Sync mam spadki z 60 (Dlatego 60 bo mam w telewizorze odświerzanie 60Hz i V-Sync blokuje do 60) do 55 (max 50)- tak jak w multi, a z wyłączonym V-Sync fps skaczą od 80 do 150 w zależności od sytuacji.

@Edit Pomiary robiłem programem Evga Precision

Pumpernikiell.png

Opublikowano

Więc praktycznie różnicy nie ma o_O Dzięki za pomoc, na razie niech temat będzie otwarty, może ktoś napisze.

Naprawdę spodziewałem się spadku o jakieś 30 klatek xD

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Więc praktycznie różnicy nie ma o_O Dzięki za pomoc, na razie niech temat będzie otwarty, może ktoś napisze.

Naprawdę spodziewałem się spadku o jakieś 30 klatek xD

Spadek FPS może być góra do 10 FPS, a to nie zauważalna różnica grając na 60+.

CPU: Intel Core i5 3350p /// MOBO: Gigabyte GA-Z68AP-D3 /// GPU: MSI Geforce GTX 660 Ti OC 2GB /// PSU: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU /// HDD: Seagate 500GB /// RAM: Crucial 8GB 1333MHz

a71211487f3a47a8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...