Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] C++ Tworzenie gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zagłębiłem się ostatnio w Symfonie c++ i jestem w tomie II. Moje pytanie brzmi. Jak zabrać się do tworzenia gier. No ok z jakimiś statkami w konsolce na tablicy wielowymairowej to problemu nie mam, ale jak wziąć się za tworzenie gry graficznej? Jak połączyć Grafikę z kodem? Mógł by ktoś polecić jakiś poradnik do tego? (wskazniki, petle, tablice, tablice wielo-wymariowe. i podstawy ogarniam, biorę się dalej za lekturę symfonii)

Opublikowano

Polecam allegro 5 na początek. Bardzo przyjemnie się pracuje.

A na stronie allegro.cc znajdziesz wszystko co ci będzie potrzebne. Dokumentacje, example i tutoriale (wiki).

Opublikowano

Do grafiki 2D polecam SFML: łatwe, przyjemne i ma fajne funkcje do gierek multiplayer.

O 3D czytałem i na początek sam wybrałem OpenGL, bo jest deko łatwiejszy od DirectX, przynajmniej na start. Sam sprawdzałem, jak się w obu zaczyna. (Proszę, nie zaczynajcie wojny)

Opublikowano

OpenGL...

Ile osob tyle glosow. Gusta i gusciki. Polecam przejrzeć kilka bardziej zaawansowanych "hello world'ów" z każdej biblioteczki i taką skromną sugestią na początek się kierować.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

a ja mówię NIE! Zostaw to allegro, niech idzie w cholerę. Nawet nie zaglądaj.

Z ciekawości spytam. Czemu jesteś taki przeciwny allegro 5?

Opublikowano

Tak jest tragiczne, tragicznie zbudowane, o tragicznej budowie i tragicznej funkcjonalności.

Jeśli uważasz, że jest dobry - ok, ale spróbuj alternatywy - będzie ci o niebo łatwiej [pisać]

Co jest w nim tragicznie zbudowane? Piszę w nim od niedawna projekt i jak na razie pracuje mi się perfekcyjnie.

Napisz dokładnie co ci nie pasuje, bo ja po prostu nie wiem.

Opublikowano

Może nie znasz alternatyw?

Specjalnie zajrzałem do dokumentacji piątki, nieco poprawili się względem poprzedniej wersji na której pracowałem dość długo. Wciąż jednak struktura i sposób prowadzenia projektu jest *zły*.

Jeśli chodzi o wydajność nie będę porównywał, bo nie przeprowadzałem testu na v5. Poprzednia wersja w rozbudowanym teście była słaba (versus DX9). Chyba tylko XNA wypadło gorzej.

Teraz przerzuciłem się na webmasterkę i aplikacje konsolowe więc nie będę się więcej wypowiadał. Odradzam 5 przez pryzmat poprzednich wersji, mogę nie być do końca obiektywny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...