Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

kupno komputera - pytanie

Abesss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam zamiar złożyć komputer pierwszy raz, dużo czytałem o składaniu itp., lecz nie wiem na 100% czy dobre części wybrałem. Stąd też ten temat, który pewnie umieściłem w złym dziale (jeśli tak to proszę o przeniesienie), ale mniejsza o to. Tutaj są podane części (wybierałem w granicach +/- 3000zł):

I to by były wszystkie części. Mam kilka pytań, czy zasilacz wystarczy po podkręceniu procesora? Czy na takich częściach pogram w np. Saints Row 4, BF3 na full detalach oraz jaki jest bezpieczny próg podkręcania I5-3570K? Czy płyta główna może być. Bym zapomniał, czy są to wszystkie (podkreślam: wszystkie) potrzebne części?

Opublikowano

Procesor na i5 3350P/3470, MOBO na MSi B75MA-E33 lub jak chcesz ATX to Gigabyte B75-D3V, obudowa na Brutusa M23, SSD wywalasz, karta graficzna na GTX770 (Gigabyte WF lub MSI TF).

Zasilacz na Deusa M1 550w.

Co do "żelu" na procesor, to kup Arctic Silver MX-2, a do tego chłodzenie Fera Pro.

Opublikowano

Zastosowałem wasze rady, co myślicie o tym: http://www.morele.net/inventory/info/R2CyWN/ ? Napęd optyczny przepnę sobie ze starego kompa, bo stwierdziłem, że to też zbędny wydatek. Co do obudowy to bardzo mi się podoba (tak wiem na patrzy się na wygląd obudowy) więc na niej nie będę oszczędzał. Kolejną rzeczą jest to czy wszystko w środku tej obudowy się zmieści... Kartę graficzną zmieniłem na GTX 760, procek został ten sam. Zasilacz również zmieniłem na 550W lecz mam pewne zastrzeżenia czy podoła całości +podkręcony procek. Płyta główna taka a nie inna, ponieważ nie będę jej podkręcał. Usunąłem dysk SSD oraz 2TB zamieniłem na 1TB. Ostatnie pytanie, a raczej no nie wiem, niech będzie, że to pytanie: obudowa Brutus, czym jest lepsza, bo jeśli nie ma jakiś większych plusów zostanę przy modecom.

/edit płytę główną zmieniam jednak na Płyta główna Gigabyte GA-B75M-D3V, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 5xSATA2, DVI, D-SUB, mATX (GA-B75M-D3V)

gdyż ma większą ilość slotów na pamięć.

Opublikowano

Nie zastosowałeś zmian. Obudowa, procek nadal widzę nie są zmienione, GTX770, nie 760.

GTX770 wybrałem bo cenowo się prawie nie różni z osiągami 10%większa

Procek ten gdyż w skrócie mówiąc ma K na końcu co pozwala na dobre podkręcanie.

Obudowa: widzę, że nie doczytałeś :P

Opublikowano

GTX770 wybrałem bo cenowo się prawie nie różni z osiągami 10%większa

Procek ten gdyż w skrócie mówiąc ma K na końcu co pozwala na dobre podkręcanie.

Obudowa: widzę, że nie doczytałeś :P

Na podkręcanie tego proca minimalne minimum to Z77A-G43, a najlepiej GD55 (od MSI). Do tego chłodzenie od 120zł.

Obudowa ma się nijak do Brutusa M23.

Opublikowano

Na podkręcanie tego proca minimalne minimum to Z77A-G43, a najlepiej GD55 (od MSI). Do tego chłodzenie od 120zł.

Obudowa ma się nijak do Brutusa M23.

Co myślisz o tej Płyta główna ASRock Z77 EXTREME3

wspomnianej wyżej przez magicznego.

A obudowa nie dostępna na morele.net a chciałbym wszystko kupić na tej stronie.

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-black-at-x-ssd-bt-410-397103/

ta jest dostępna (tylko z brutusa ;/)

Opublikowano

autor podal 3000 zl budżet.

niebierz i5 3570k jesli niemasz plyty glownej z chipsetem z77 bo to bedzie bez sensu :D

ps.do podkrecania jeszcze potrzebny ci chlodzenie cpu np macho :)

Opublikowano

3k jak pisałem

niebierz i5 3570k jesli niemasz plyty glownej z chipsetem z77 bo to bedzie bez sensu :D

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/ 

<-- może być tak płyta główna? Czy jakaś inna, prosiłbym o linka najlepiej.

wezmę tą wymienioną przez ciebie Płyta główna ASRock Z77 EXTREME3

Opublikowano

ograniczony bios, slaba sekcja, zasilania proca,brak SLI

http://www.morele.net/inventory/info/dnHPVD/ masz takie cos :) chlodzenie i5 3570k bedzie moze troche glosne ale da rade podkrecic 4.0 ghz

jesli ci niepasuje brutus to wes sobie np m23 lub z niewielka doplata m40 oczywiscie z innego sklepu bo w tym sa "braki"

Wiesz co, ten zestaw bardzo mi pasuje więc go wybiorę. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc!

Opublikowano

Ta pasta strasznie droga... 30zł za 3,5 g ?

Zasilacz możesz zmienić na modularnego Deusa M1 550w. Na tego XFX skarg idzie ze względu na wentylator.

Co do obudowy... najlepiej poczekaj i weź Brutusa M23. W 410 Macho się udusi chyba :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...