Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Początki twojego serwera ( hosting ownserver )

szymek123ds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym wam przedstawić poradnik dotyczący założenia twojego własnego serwera minecraft freebuild ( oczywiście nie musi być freebuild, ale ja dałem go dla przykładu ) komendy będą pisane na żółto :)

Krok 1. Wybierz hosting

spośród wielu hostingów minecrafta, znajdź taki, jaki będzie ci najbardziej odpowiadał! Ważne jest też to, ile masz środków do przeznaczenia na swój serwer, oraz co oczekujesz w zamian. Ja wybrałem hosting ownserver, gdyż chcę, jak każdy lepszy serwer oczywiście więcej niż 15 slotów, a poza tym jestem z niego bardzo zadowolony. Opłata za slot wynosi tu tylko 1,50zł, co jest małą kwotą na rynku serwerów minecraft ( mówie o tych serwerach, które mają mniej niż 35 - 40 slotów , bo więcej się tu niezbyt opłaca ) :)

Krok 2. Dobór pluginów i typ serwera

teraz skupmy się na pluginach. z pewnością w wielu poradnikach pisze się o paczkach pluginów. W ownserverze masz właśnie to ułatwienie ( bo paczki to ułatwienie, gdyż nie trzeba wgywać pluginów osobno ) bukkit paczki. Jest to bardzo pomocne!!! Dla przykładu wybierzmy paczkę o której już mówiłem – freebuild. Są tam podstawowe pluginy potrzebne na każdym serwerze minecrafta – AuthMe, essentials, WorldEdit czy WorldGuard. Lecz jeśli te pluginy ci nie wystarczają, to musisz ich zainstalować troszkę więcej, co nie jest bardzo trudne, gdyż robi się to tak: Wpiszmy w wyszukiwarkę: bukkit 1.6.2. plugin plotme ( plugin na działki ). Teraz ściągamy go ( download ), umieszczamy np. na pulpicie i wchodzimy w FTP serwera ( w zarządzaniu serwerem ) . Wybieramy folder plugins , a następnie opcję prześlij. Wybieramy plik i wgrywamy go na serwer. Operację tę należy wykonać po wyłączeniu serwera. Teraz czas go włączyć ( w konfiguracja, kontrola jest opcja WŁĄCZ SERWER ) . Wpisujemy komendę /plugins i wyszukujemy spośród pluginów na liście nasz plugin - PlotMe. Jeśli jest to BRAWO, WGRAŁEŚ PLUGINA!!! Jeśli nie, wyłączamy serwer i usuwamy plugina.

Krok 3. Zabezpieczenia

Teraz pora na zabezpieczenie naszego serwera, komendy znajdziecie na poniższej liście:

1. Wybieramy dwie pozycje ( //pos1 i //pos2 )

2. Definiujemy region, czyli zabezpieczany ( /region define <nazwa> )

3. Dodajemy budowniczych ( /region addowner <nazwa regionu> <nick>

BRAWO!!! WŁAŚNIE ZABEZPIECZYŁEŚ SWÓJ SERWER!!!! :)

teraz uwaga! operatorzy, admini i HeadAdmini, zawsze są uprawnieni do edycji terenu!!!

Krok 4. Podsumowanie

Jeśli chcecie zobaczyć jak to wszystko wygląda w praktyce, to wejdźcie na jakikolwiek serwer, myślę, że z pewnością znajdziesz na nim podstawowe pluginy. Pozdrawiam, szymek :)

Opublikowano

wiesz że jest komenda //wand i zamiast zanaczać //pos 1 itd. zaznaczasz siekierką i //expand ilośćKlocków up/down i dopiero wtedy zabezpieczasz. ten twój "tut " jest słaby i nabijanie postów powinien być w koszu

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

Kieruj sie tym tut'em to postawisz kolejny gowniany serwer . Nwm po co komus taki serwer . A twoj temat jest tylko do reklamy twojego gownianego serwera . A i juz Karolina_666 napisala bardzo dobry tut o stawianiu tego serwera .

Opublikowano

Poradnik dla 10latka jak zrobic dziadowy server mjnekraft...
Jak robisz poradnik to zrob go na 150% zeby siie komus przyydal a nie zeby nabic sobie posty pod tematem.. i lajkow..

oemdżi

A najlepszy hosting wedlug mnie to jest pixelteam.. lub mineserv ale juz mniej ;d

1RkW7od.png

Opublikowano

Dlaczego wszyscy, wszystko, od razu negujecie?? to był mój pierwszy poradnik, a poza tym, poradnik nie jest wcale dziadowy, trochę go pisałem i konsultowałem z kolegami. Trochę mi przykro, jak mówicie od razu, DO NICZEGO! Zero wyrozumiałości, zero wdzięczności. I po co to wogóle pisałem?? Po to żeby nie wy, tylko początkujący mogli założyć sobie serwer.

marcell2k, to po co masz napisane "Szanuj każdego, bezwzględu na wiek" skoro obrażasz 10-latki ? chciałbym zauważyć, że mój serwer wcale nie jest taki dziadowy, a ty niby masz swój?

Opublikowano

Szymek . Bo to sie nikomu nie przyda . Jak juz chcesz robic taki TuT to opisz pluginy, co na jaki server . A nie, ze gotowa paczka + Plugin i masz serwer . Jak juz cos robisz to rob to porzadnie, bo pozniej usuwaja naprawde dobre tematy za to, ze jest juz taki . Najpierw troche poczytaj o tworzeniu serwerow, co wymagaja gracze, jakie serwery sa teraz modne, na czym nagrywaja Youtuberzy ( Duzo osob chce grac na tego typu serwerach ) . Jak juz robisz TuT to zrob go do serwera na ktorym LUDZIE CHCA GRAC .

A i PS

Dzieki za warna ! Istny Diabel wbil zaraz znow mi warna da .

Opublikowano

poradnik jak dla mnie bez sensu po co pisać //pos 1 itp skoro można napisać //wand i nie trzeba się męczyć z zaznaczaniem terenu jak dla mnie poradnik zrobiony na odpał byle żeby był popraw go bo inaczej będą cię wyzywali o to że robisz dziadowskie tuty taka moja rada

junior.jpg

Opublikowano

Dlaczego wszyscy, wszystko, od razu negujecie?? to był mój pierwszy poradnik, a poza tym, poradnik nie jest wcale dziadowy, trochę go pisałem i konsultowałem z kolegami. Trochę mi przykro, jak mówicie od razu, DO NICZEGO! Zero wyrozumiałości, zero wdzięczności. I po co to wogóle pisałem?? Po to żeby nie wy, tylko początkujący mogli założyć sobie serwer.

marcell2k, to po co masz napisane "Szanuj każdego, bezwzględu na wiek" skoro obrażasz 10-latki ? chciałbym zauważyć, że mój serwer wcale nie jest taki dziadowy, a ty niby masz swój?

mam swoj server.

Nie obrazam 10latkow! tylko pisze ze sie nie znają jeszcze na rzeczy i nie zrobiom profesjonalnego servera chociaz w 60%!

Takie servery byly jak sie zaczynalo gracw minecrafta a teraz juz ttakich nie ma.. a kto taki ma to tylko graja tam koledzy ze skypa i wszyscy maja gm/op

Mogles bardziej sie postarac i napisac do jakich trybow gry jakie pluginy czy cos.. a ty nic..

Mogles napisac jak zrobic server survival albo freebuild to wtedy bys napisal o:

Pluginach dzialki czy tam spawn i wzystko co tam powino sie znajdowac!

1RkW7od.png

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...