Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak zmienić na automatyczny wybór warstw?

hikary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z automatyczną zmianą warstw. Normalnie jak klikam Ctrl + najeżdżam na element to przeskakuje mi na daną warstwę, ale jak zmienić aby robiło się to automatycznie? np. kiedy biorę narzędzie wiaderka to aby po kliknięciu na dany element automatycznie mi przeskakiwało na ten element a nie kolorowało zaznaczony element. 2 pytanie to jak zmienić aby po kliknięciu Ctrl + element przeskakiwało mi na warstwę a nie np. na grupę? Z góry dzięki.

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Opublikowano

Nie wiem jakiej wersji używasz, ale do wyszukania warstwy z panelu robozego służy narzędzie zaznaczanie bezpośrednie (Direct Selection tool [A]) Poprostu klikasz na element, a on zaznacza się w panelu warstw...

W PS'ie żeby wykonać operacje na warstwie musi być ona zaznaczona. Z tego co pamiętam to w Gimpie można było to ustawić, ale w PS'ie nie;)

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Da, zgodzę się z Atacama blisko 15 minut się zastanawiałem o co Ci chodzi i Cię zasmucę - w Photoshopie takiej opcji na 100% nie ma.
Sprawdzałem na wielu pracach i takiej opcji nie ma.
Pracujesz na tej warstwie która jest aktualnie wybrana, zaznaczona - a nie na reszcie - to w końcu pomaga robić piękne prace itd.
Czasami też żałuje że takiej opcji nie ma - ale trudno, to po przyzwyczajeniu się - pomaga.

Być może w GIMPIE jest ale napewno nie w PS'ie - z GIMPA akurat nie korzystałem ponieważ o dziwo - wydaje mi się trudniejszy od PS'a i zaczynałem od razu od PS'a :)

5gubmKI.png

Opublikowano

Z automatycznym przełączaniem warstw też się nie spotkałem.

przy malowaniu wiaderkiem możesz spróbować czegoś takiego:

Tworzysz nową warstwę

Wybierasz tę warstwę

Teraz wybierasz Obraz -> Zastosuj obraz

I na koniec akceptujesz

deiP7o2.png
Opublikowano

Używał wersję cs6 ale jak miałem próbną CC to przy klikaniu na dany element automatycznie mi przeskakiwało do panelu warstw i wybranej warstwy. Teraz muszę za każdym razem kiedy chcę zaznaczyć warstwę przytrzymać Ctrl + kliknąć na element dopiero wtedy mi przeskakuje na daną warstwę. Co do tego że takiej opcji nie ma to jestem pewien że na 100% jest bo w 1 z tutków gość mówił że można to włączyć (pracował na cs5).

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...