Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Olej w tarczach .

Kleas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo .

Spotkałem się z niemiłym wydarzeniem , a mianowicie wlewając olej o amorów , dostał on się do tarczy .

Na początku to były piski i słabe hamowanie , gdy umyłem tarcze wodą, nie ma pisków ale rower bardzo słabo hamuje ( nie tak jak kiedyś).

Co zrobić ?? :<

Opublikowano

Skoro tak Ci się dzieje to po prostu staraj się jak najdokładniej wytrzeć tarcze. Przecież to zapewne wina pozostałości oleju.

Potrzebujesz pomocy w przygotowaniu swojego forum dyskusyjnego?
Odezwij się a na pewno udzielę Ci pomocy!

Opublikowano

E tam, nie przeżywaj :D przecież to nie jest tarcza sprzęgła, żeby sobie z tym nie poradzić.

Tarcze masz na linke czy na płyn ? jeśli na płyn to odpowietrz układ.

Zapewne myłeś tarcze samą wodą, nie wiele to da.

Próbuj domowymi sposobami, czyli jakieś płyny etc.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Przecież oleju nie zmyjesz całkiem samą wodą...

Użyj po prostu mydła, powinno wystarczyć.

1374788544-U921656.png

Opublikowano

Ja kiedys słyszałem, że piaskiem się ładnie czyści olej. Bierzesz trochę piasku. Delikatnie szorujesz i wodą spłukujesz dokładnie pozostałości pasku. Powtarzać, aż do uzyskania efektu.

Słyszałem takie coś od dziadka, który jest mechanikiem.

B.

fiR919k.png

Opublikowano

Dzięki za pomoc, na razie robie jak kolega polecił tj . : tarcza + klocki w piekarniku na 220 stopni , 15 minut , jesli nie pomoze spróbuje waszych rad

Opublikowano

Dzięki za pomoc, na razie robie jak kolega polecił tj . : tarcza + klocki w piekarniku na 220 stopni , 15 minut , jesli nie pomoze spróbuje waszych rad

Jej ;x widzę, że głupota ludzka nie zna granic, a kolega widać, że siedzi w temacie.

Jeśli pomogło to okej, lecz są lepsze, tańsze metody dzięki którym zaoszczędzisz sobie rozbierania tarcz i klocków a później przypiekania ich w piekarniki -.-

Tak jak pisałem, głupi płyn do naczyń nawet taki najtańszy, jakaś gąbeczka lub szmatka i wszystko będzie jak nowe, lub kupno zmywacza, nitra < dla zaanonsowanych > o.O O.o

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Słuchajcie , teraz inna sprawa , myjąc tarcze i klocki odpowiednimi płynami wszystko działało , lecz pewnego razu gdy pojechałem na myjnię , wymyłem rower , to hamowanie było po prostu idealne , pewnie to przez tarcie wodne , jak by rower prosto z sklepu , mam teraz pytanie , opłaca się kupować nową tarczę + klocki , czy np. tylko klocki lub nie jest to opłacalne ?

Opublikowano

podaj tarcze ile jeździsz i jakie klocki (rodzaj żeliwne itd..)

jak chcesz czuć różnice kup tarcze shimano z technologią ice tech (nie przegrzewają się lepsze hamowanie ale hamulce i klocki też nowe by się przydało mieć) chyba są one od grupy xt dopiero

rarafag

nlr

brony on

Opublikowano

podaj tarcze ile jeździsz i jakie klocki (rodzaj żeliwne itd..)

jak chcesz czuć różnice kup tarcze shimano z technologią ice tech (nie przegrzewają się lepsze hamowanie ale hamulce i klocki też nowe by się przydało mieć) chyba są one od grupy xt dopiero

Tarcze mam shimano , klocki żeliwne 160 , od razu mówię że na nowy sezon nowa hydraulika i chyba 203 tarcze więc nie pakuję się w mega koszty .

Opublikowano

co jeździsz?

160 to naprawdę małe tarcze a jak dh to 200 minimum

zmieniaj na 180 (oraz adapter do hamulców )

różnica zauważalna

jak jeździsz dh to metaliczne/ceramiczne a jak xc to metaliczne/półmetaliczne/ceramiczne zdecydowana różnica

rarafag

nlr

brony on

Opublikowano

Zawsze kupując nową i wsadzając tarczę hamulcową samochodową trzeba było ją odpuścić bo również przy produkcji smarowana była olejem. Za każdym razem odtłuszczanie polegało na wzięciu szmatki namoczeniu w benzynie i wytarciu. Może i w tym przypadku pomoże zwykła benzyna :) Pozdrawiam.

Opublikowano

co jeździsz?

160 to naprawdę małe tarcze a jak dh to 200 minimum

zmieniaj na 180 (oraz adapter do hamulców )

różnica zauważalna

jak jeździsz dh to metaliczne/ceramiczne a jak xc to metaliczne/półmetaliczne/ceramiczne zdecydowana różnica

Jeżdżę najwięcej MTB , dh też ale to czasami poskakałem w wakacje . Chodzi o to że np. dzisiaj jestem na trasie 20 km , nie znam wg. otoczenia , wyjeżdżam z ulicy a metr przede mną wyhamowało auto , bo jak wiecie tyłem za dużo nie ździałam . Wypróbuje tych waszych metod .

Opublikowano

Stary, to Ty jeszcze tego nie zrobiłeś ? :)

To jest dosłownie minuta.

Nie wiem jak tam z tarczami do rowerów, lecz jak zmieniasz na nowe tarcze samochodowe to są one w takim olejku, żeby ich szlak nie trafił zanim ktoś je kupi.

Z reguły ktoś uprzedzony przetrze takie tarcze, lecz ja gdy zmieniam je nie przecieram, zresztą dawniej to robiłem, kiedyś wypróbowałem na samochodzie mamie, tarcze były już tak zjeban*, że nie nadawały się do toczenia więc nowe, nie wytarłem tarcz i różnicy nie było między tarczą wytartą z oleju a nie wytartą, tarcza i tak zanim się dotrze do klocka to upłynie czas.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Stary, to Ty jeszcze tego nie zrobiłeś ? :)

To jest dosłownie minuta.

Nie wiem jak tam z tarczami do rowerów, lecz jak zmieniasz na nowe tarcze samochodowe to są one w takim olejku, żeby ich szlak nie trafił zanim ktoś je kupi.

Z reguły ktoś uprzedzony przetrze takie tarcze, lecz ja gdy zmieniam je nie przecieram, zresztą dawniej to robiłem, kiedyś wypróbowałem na samochodzie mamie, tarcze były już tak zjeban*, że nie nadawały się do toczenia więc nowe, nie wytarłem tarcz i różnicy nie było między tarczą wytartą z oleju a nie wytartą, tarcza i tak zanim się dotrze do klocka to upłynie czas.

Widać Twoje pojęcie na temat tarcz. Chłopie przecież każdą tarczę samochodową trzeba odtłuścić by reagowała tak jak powinna i nie miała poślizgu na klockach hamulcowych. Druga sprawa toczenie tarcz? Pierwsze słyszę jeżeli tarcza ma już wysoki rant to po co to toczyć jak lepiej kupić nową. Co do dotarcia zależy kto ile i jak jeździ na tarczach które są nowe nie powinno się intensywnie hamować więc polecam hamować z umiarem :). Jeżeli źle dotrzesz to potem będą Ci piszczały bądź będziesz miał wibrację na pedale jak i wysoki pedał hamulca.

Opublikowano

Widać Twoje pojęcie na temat tarcz. Chłopie przecież każdą tarczę samochodową trzeba odtłuścić by reagowała tak jak powinna i nie miała poślizgu na klockach hamulcowych. Druga sprawa toczenie tarcz? Pierwsze słyszę jeżeli tarcza ma już wysoki rant to po co to toczyć jak lepiej kupić nową. Co do dotarcia zależy kto ile i jak jeździ na tarczach które są nowe nie powinno się intensywnie hamować więc polecam hamować z umiarem :). Jeżeli źle dotrzesz to potem będą Ci piszczały bądź będziesz miał wibrację na pedale jak i wysoki pedał hamulca.

Trzeba lub nie trzeba, zawsze tata mi wmawiał, żeby odtłuszczać tarcze lecz jak wcześniejszej pisałem, zrobiłem test na tarczach i moim zdaniem różnicy nie było.

Co do toczenia tarcz to dziwne, że nie słyszałeś, nie zawsze lepiej kupić nową bo gdy przy wymianie klocków, tarcza jest w średnim stanie to oddajesz do tokarza i koszty są o połowę mniejsza a tarcza jest jak nowa.

Co do piszczenia klocków to już inna sprawa i są różne czynniki wpływające na to. Pamiętam kiedyś taki przypadek gdy klient przyjechał z klockami i tarczami do wymiany które kupił z internetu ( rzecz jasna najtańsze ), później klient się strzępił, że mu ciągle piszczy w kołach.

Zresztą nie wgłębiam się w ten temat bo takiego drugiego przypadku nigdy nie miałem, z początku zawsze następuje piszczenie, po czym ustępuje.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Ja postarałbym się skontaktować np z Foltą (firma rowerowa) i dowiedzieć się czegoś na ten temat. Być może masz jakiś nieuszczelniony wyciek.

Opublikowano

Olej ciężko jest zmyć jak towot i weź gorącą wodą tarcze przemyj może to coś da .Wiem ,że są myjki co wodę grzeją i to jest do mycia smarów ,olejów. A jak nie to może samo z czasem się zetrze olej.

Opublikowano

Okej , wszystko działa już , jak coś to zagrzałem gorącą wodę + dodałem do niej rozpuszczalnika , dałem do niej tarczę + klocki , a potem wytarłem papierem ściernym . Do zamknięcia .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...