Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słaby komputer?

Sajmon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż posiadam dosyć dobrego laptopa. Oto jego specyfikacja:

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 540M

Procesor: Intel Core i5 2.30GZ 4 rdzenie

System: Windows 7 64 bit Home Premium Service Pack 1

8 gb ram. System widzi tylko 6,48gb. <-- Jak to naprawić?

W np. Minecraft z przydzielonym 3gb ramu mam 100 fps.. Gdy ruszę myszką to fps spada do 50 fps i są ścinki.

W Lolu mam 60 fps na najniższych ustawieniach ;c

//edit Mam jeszcze zintegrowaną kartę graficzną lecz nie mogę się dowiedzieć jakie ma specyfikacje.

Opublikowano

@up Dlaczego na laptopach sie nie gra ? Gdzie jest to napisane ? Jego laptop to nikt mu nie zakaże grania na nim! Ja posiadam dwa laptopy i sobie na nich gram bez zadnych zazutow ...

@topic Fakt ta karta graficzna to badziewie .... ponad to Win 7 64BIT ... to koszmar, zżerna w pizdu ramu i procka, ja tak np. mialem do póki nie wgralem 32bit, i teraz jest GIT :)

gra.png

Opublikowano

@up Dlaczego na laptopach sie nie gra ? Gdzie jest to napisane ? Jego laptop to nikt mu nie zakaże grania na nim! Ja posiadam dwa laptopy i sobie na nich gram bez zadnych zazutow ...

@topic Fakt ta karta graficzna to badziewie .... ponad to Win 7 64BIT ... to koszmar, zżerna w pizdu ramu i procka, ja tak np. mialem do póki nie wgralem 32bit, i teraz jest GIT :)

Tak, tak. Niech wgra 32bit i będzie mu czytało 3gb ram...

A co do tej ścinki fps to może włącz v-sync? ;x

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Właśnie wyłączyłem v-sync. Wyczyściłem też komputer antywirusem. Lapek wogóle chyba nie był formatowany i nie reinstalowałem systemu. :P

//edit Źle przeczytałem :P V-sync mam włączyć czy wyłączyć? ;x

Opublikowano

Tak czy siak to niezbyt pomoże, bo ten PC to g*wno za przeproszeniem.

Podniesie wydajność może o 10-30% zależnie jak masz zasyfionego.

Ale tak czy siak nie będziesz miał 40fps w bf3 na ultra.

graphic.png
Opublikowano
Co wy mówicie że ta karta graficzna jest cienka ?!

Bf3 spokojnie 35fps online 75-85fps singiel player na full

Diablo 3 na luzie bez żadnej ścinki

W LoL 125+fps na full detal (na low detal wyciągnęło 314fps)

Każdą nową gre odpaliłem na taj karcie i nie było żadnej ściny

tylko że procesor jest inny :P

co do błędu to może punkt przywracania systemu zadziała?

1378331621-U719057.png

Opublikowano

na moje masz w opcjach ustawione kartę graficzną na tą zintegrowaną(zmień na tego gt) + zmień w opcjach zasilanie(najlepiej screena daj)

Jak zrobisz to co napisałem to w lola sobie pograsz na wysokich z tymi 60fpsami ^^

Opublikowano

W lolu miałem 150+ fps na full detalach. teraz na najniższych ustawieniach mam ledwo 60 ;c. Screeny dam później :)

Opublikowano

Właśnie się grzeje. ;c Podczas gry tylko. Czyściłem w środku z kurzu. (trochę wyleciało) Lecz nic nie pomogło.

Czy da się w Minecraft utrzymać chociaż stałe 30-60 fps. Ponieważ ja mam lagi na 50 fps.

Opublikowano

No to musisz sprawdzić co konkretnie się grzeje i wyjściem pewnie będzie nowe chłodzenie.

.

Opublikowano

Karta jest dobra, nie piszcie głupot

http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-540M.45920.0.html

Sprawdź, czy sprzęt się nie grzeje.

No i w którym miejscu jest DOBRA ? Do konkretnych celów i owszem, ale z pewnością nie do grania.

Czy da się w Minecraft utrzymać chociaż stałe 30-60 fps. Ponieważ ja mam lagi na 50 fps.

Spróbuj włączyć intelowską zintegrę (bo raczej jest) i wtedy sprawdź działanie gier. Nie instaluj jedynie żadntch shaderów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...