Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera, czy złożenie nowego?

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Koleżanka poprosiła mnie, abym tam ogarnął i naprawił jej komputer. Bo nie chciał się włączyć, etc. Okazało się, że nie był podpięty tylko zasilacz.

Podpiąłem go i problemu nie było, jednak komputer ma już ok. 8-9 lat i na prawdę maszyna jest taka, że ledwo Windows się włącza.

256 ramu, karta graficzna też masakra, płyta główna, etc - to samo. Jedyną dobrą rzeczą w tym komputerze to zasilacz, który był wymieniany 2 miesiące temu i spokojnie udźwignie komputer przynajmniej taki jak mój [najlepszego nie mam, ale wytrzymuje - a zasilacz jest dokładnie taki sam jak mój :P]. Można uznać, że dysk też jest dość dobry, bo 200 GB [coś koło tego], jednak nie wiem jak z wydajnością.

Dysponuje budżetem 500 zł - taki limit ustawili rodzice owej koleżanki. Zastanawiam się czy modernizować go, dokupić rzeczy, czy raczej złożyć nowy.

Wg. mnie - lepiej byłoby złożyć "nowy". I wykorzystać tamte elementy, czyli obudowę (która swoją drogą musiała być wymieniana, albo komputer to składak - bo płyta nie pasuje i jest do obudowy "przypięta" opaskami zaciskowymi), zasilacz oraz dysk twardy.

Proszę o opinie, bo ja samemu złożył bym ten komputer od nowa, ale chcę poznać inne opinie.

-------------

I proszę nie mówić, że nie złożę komputera za 500 zł - bo składałem ostatnio taki z kuzynem dysponując jedynie obudową - co prawda, to wiele części było używanych, ale złożyliśmy i pomimo, że to nie supermaszyna to spokojnie działa ;-)

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Dobra, ustaliliśmy ze znajomą, że złożę jej nowy komputer, bo to co tam jest to masakra :P

Lekko zaspamowałem, więc sorry i temat można zamknąć, ew. wrzucić do kosza, aby postów nie liczyło ;p

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...