Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop

AveRa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie. Otóż, postanowiłem kupić laptopa tak mniej więcej: 12-16 GB Ramu, procesor 2/4 Rdzenie - Core i5/i7. Znalazłem fajnego:

http://allegro.pl/lenovo-g580-i5-3230m-12gb-1000gb-gt635m-2gb-alu-i3477497939.html

Ale po doczytaniu, karta Grafiki jest bardzo, ale to bardzo słaba... A jeśli tak, to jak poznać dobrą kartę grafiki?

Moje znanie kart grafiki, skończyło się na GeForce 9600 na komputerach stacjonarnych. Nie znam się kompletnie na grafikach w laptopach.

Cenowo do 2500zł (Do gier - podobne parametry do tego) - Zna ktoś jakiś? Albo może polecić?

Opublikowano

Najlepiej dołóż nieco do Y580 z i5, w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. A co do RAMu, to kiepski żart ;) Po pierwsze, nie ten budżet, po drugie 6-8 GB całkowicie wystarczy. Ale jeśli to możliwe, radzę brać stacjonarkę. Laptopy do grania zaczynają się od 3,5k, a pecet za 2,5k uciągnie wszystko na maks detalach, w rozsądnej rozdzielczości, ewentualnie w grach typu Crysis 3 trzeba będzie obniżyć jedną czy dwie opcje ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@Up Gram w Minecraft'a na Shaderach i 4 GB nie dają rady, więc myślałem, że 3x tyle da radę spokojnie.

@2Up Nadają nadają. Jak na moim obecnym odpaliłem spokojnie Mass Effecta 3 na wysokich (Lekkie ściny) to dają radę (Nie chcę stacjonarnego - monitor i inne pierdoły wyniosą duże koszta + za prąd więcej, a chcę oszczędzać)

@Up Y580 GeForce?

@Ja mam ograniczone fundusze... 2500 zł max.

@Nie musi być Lenovo. Jakakolwiek firma...

Opublikowano

Ja akurat odradzam laptopa - jeżeli chodzi o gry, a jeżeli chodzi o pisanie dokumentów, youtube to ok :)

2s6wxf4.png

Opublikowano

Polecałbym jakiegoś Asusa serii X z grafiką Radeona, gdyż asus ma nie udane egzemplaże z kartami GeForce, oczywiście mówię tutaj o radeonie 7xxx

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

Ja nie wiem po prostu... Macie jakieś propozycje? Nie wiem czy robię dobrze, ale wchodzę na notebookcheck i tam patrzę na FPS'y w grach niektórych kart grafiki, ale sprawdziłem też mojej aktualnej, i to się nie pokrywa... Bo np. Pokazuje mi, że TES V Skyrim, na mojej obecnej karcie, miałby 15 FPSów, na średniej grafice, a chodzi mi na wysokiej i nie ma ścin... Jedynie na ultra są... Więc jak to z tym jest?

Opublikowano

Jest to tak że jak masz laptopa HP z grafiką radeon 77501gb i laptopa Dell z grafiką Radeon 7750 1gb mogą mieć inne zegary, czyli jak by to Ci wytłumaczyć. Każda firma laptopa ma inne zegary kart graficznych, mimo że są takie same modelami.

Asus M2V-MX

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Opublikowano

Zawsze słyszałem, że karty GeForcowskie są lepsze od Radeonów... Jakie ma to przełożenie w praktyce?

Opublikowano

Zależy kto jak na to patrzy, fakt najnowszy GeForce jest leoszy od najnowszego Radeona, ale każda firma jest lepsza pod jakimś tam kątem.

Asus M2V-MX

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Opublikowano

Zawsze słyszałem, że karty GeForcowskie są lepsze od Radeonów... Jakie ma to przełożenie w praktyce?

To zależy od modelu

Laptopa to Lenovo Y580 tylko ^^

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

@Up Ale nie musi być Lenovo! -.- Czytajcie uważnie...

O Boże... Podałem najlepszy w tej cenie.. Co z tego, że podam Szajsunga jak będzie gorszy od Lenovo?

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

@Up Zauważyłem, że Ty kulturą nie grzeszysz do nikogo -.- W każdej wypowiedzi -.- Czy ja mówię, że Samsung? Ogólnie, który byłby najlepszy...

@Kicak105 - kto niby tak napisał?

Opublikowano

@Up Zauważyłem, że Ty kulturą nie grzeszysz do nikogo -.- W każdej wypowiedzi -.- Czy ja mówię, że Samsung? Ogólnie, który byłby najlepszy...

Że co kto napisał, że ten Lenovo jest najlepszy?

Najlepiej dołóż nieco do Y580 z i5, w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.

Laptopa to Lenovo Y580 tylko ^^

Myślę, że wszystko jasne...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie Tobie to oceniać czy grzesze czy nie. Kogoś poddenerwowałeś i myślisz, że będę miły jak dla niemowlaka.. Bez przesady. Za 2,5k dostałeś propozycje laptopa Y580 z procesorem i5 najlepiej w tej cenie. Nie masz co czekać na dalesze oferty bo nie wiem czy dostaniesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...