Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] [C++] Kolejne zadanie

DyeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak zaspamie ... sorry

Kod zadania :

#include <iostream>
int main()
{
    std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl;
    return 0;
}

Zadanie brzmi:

Próba kompilacji powyższego programu się nie powiedzie, a w logu kompilacji otrzymamy następujący komunikat:

error: 'nieznana' was not declared in this scope

Popraw program tak, aby się skompilował i wypisał na ekranie liczbę 123. W programie nie wolno usuwać ani zmienić żadnej istniejącej linijki.

Poprawiłem tak :

#include <iostream>
int main()
{
    int Liczba;
    unsigned char nieznana;

nieznana = nieznana;
    Liczba = 123;

return 0;
}

Co zrobiłem źle że kompilator pisze mi " Liczba = " zamiast 123 ?

Opublikowano
    nieznana = nieznana;

Zastanawiałeś się, co piszesz?

I powinieneś także co nieco kojarzyć angielski, i jeszcze raz przeanalizować lekcję z tego kursu.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

bo nieznana przypisales nieznana,zamiar do liczba i dlatego kompliator nie wypisuje Ci 123 zrob tak:

int liczba = 123;

unsigned char nieznana;

nieznana = liczba; // teraz przypisujesz nieznana wartosc liczna

cout << "Liczba =" << nieznana << endl;

powinno byc ok

Opublikowano

Po głębszej analizie mam coś takiego

#include <iostream>
int main()
{
    int Liczba;
    unsigned char nieznana;

nieznana;
    Liczba = 123;

std::cout << "Liczba = " << nieznana << Liczba << std::endl;
    return 0;
}

I teraz zamiast Liczba = wpisuje mi Liczba = 123 a ma wpisywać same 123... Co robie nadal nie tak ?

@up

Czekaj spróbuje i dam edita

Opublikowano

bo nieznana przypisales nieznana,zamiar do liczba i dlatego kompliator nie wypisuje Ci 123 zrob tak:

int liczba = 123;

unsigned char nieznana;

nieznana = liczba; // teraz przypisujesz nieznana wartosc liczna

cout << "Liczba =" << nieznana << endl;

powinno byc ok

Ale ciekawe po co w ogóle ta liczba? I czemu nieznana jest w char?

@UP Ech, to było zadanie z tej strony:

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Pojecie-zmiennej-i-podstawowe-typy-danych/11

I po prostu on sam, jeśli zamierza coś wiedzieć, powinien to zrobić.

@DOWN: to za głupotę już dają warny? xD

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

po glebszej analizie sadze,ze to Ci sie raczej do życia nie przyda i polecam Ci inny kurs "od zera do gier kodera" - bardzo fajny kurs pdf

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
#include <iostream>

int nieznana = 123;

int main()
{
    return 0;
}

Nie możesz zmienić ani usunąć żadnej linijki, co nie znaczy, że nie możesz jakiejś dodać. Trzeba po prostu zrobić deklaracje zmiennej i przypisać jej wartość (typdanych nazwazmiennej = wartość)

Opublikowano

#include <iostream>

int main()

{

int l = 123;

char c[] = (int)l;

std::cout << "Liczba = " << c << std::endl;

return 0;

}

cos w ten desen, moga byc bledy, na szybko

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

@Heniut ten char to po co? Było napisane "nie możesz zmieniać żadnej linii. po prostu napisać na początku int nieznana=123; .taki banał a tyle błędów...

Opublikowano

#include <iostream>
int main()
{
    int l = 123;
    char c[] = (int)l; 

std::cout << "Liczba = " << c << std::endl;
    return 0;
}
cos w ten desen, moga byc bledy, na szybko

WTF? Takie faile i MPC Coders Team?

#include <iostream>
int main()
{
    int l = 123;
    char c[] = (int)l; //WTF? char[] = (int)int? o_O
    // o itoa słyszałeś?
    std::cout << "Liczba = " << c << std::endl; // tutaj latwiej << l <<
    return 0;
}

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

#include <iostream>

int main()
{
    std::string nieznana = "\b\b\b\b\b\b\b\b\b123     "; //  cofamy sie o 9 znaków i wypisujemy nasze rzeczy.
    return 0;
}
Proszę.

To zadanie z cpp0x. Myślę, że nie chodziło im żeby wyczyścić wszystko pozostawiając samą liczbę(czyli to co robi mój kod), tylko to by dopisać zmienną a w outpucie zobaczyć "Liczba = 123".

Wątpie że ktoś kto jest na poziomie nauki zmiennych mógłby ogarnąć oczyszczenie wyjścia - więc pasowałoby zgłosić błąd.

#edit, krzaki pod polskimi znakami w kodzie :C

#edit2, radzę Ci z takimi pytaniami iść na forum cpp0x bo tutaj możesz dostać co najwyżej od MCT, krórych większości horyzonty kończą się na autoit albo na copy&paste cheatow z warrocka.

Opublikowano

Czlowieku, masz cos do mnie to trudno, ja pomagam jak moge a wierz mi mialem spora przerwe bez jezykow, komputera i internetu (prawie 0,5 roku) to zapomnialem pare rzeczy ok?

Nie zamierzam tu robic zadnego flame, ale no coz, mam wiele za soba i wiele przed soba, a pomagam jak moge

p.s.

Tak itoa jest mi znane, ale kto mi broni to zrobic inaczej hm? Zal sciska, ze chcemy zaszpanowac, ze wiemy funkcje wiecej? I po co to...

Amen

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Tak itoa jest mi znane, ale kto mi broni to zrobic inaczej hm? Zal sciska, ze chcemy zaszpanowac, ze wiemy funkcje wiecej? I po co to...

To zrób to inaczej a nie dawaj bezsensowny kod.

Czlowieku, masz cos do mnie to trudno, ja pomagam jak moge a wierz mi mialem spora przerwe bez jezykow, komputera i internetu (prawie 0,5 roku) to zapomnialem pare rzeczy ok?

To cię nie usprawiedliwia od pisania bzdur.
Opublikowano

Wiesz co to jest wolność słowa?

Opublikowano

Wiesz co to jest wolność słowa?

Powiedz mi po co rzutować inta do inta i potem przypisywać go do tablicy charów? Dalej tego nie rozumiem.

Nie zamierzam tu robic zadnego flame, ale no coz, mam wiele za soba i wiele przed soba, a pomagam jak moge

p.s.

Amen

Achhhh dobra, już się nie odzywam, jeszcze mi warna dajcie za wytykanie błędów.

PS. " wierz mi mialem spora przerwe bez jezykow, komputera i internetu (prawie 0,5 roku)" dziwne, na gg jesteś prawie cały dzień.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

1. Mam telefon w którym mam gg

2. Nie jestem za dawaniem nikomu warnów bo każdy ma swoje widzimisie ja, ty, inni to czemu by za to karać?

3. Po prostu ja tak programuję i tyle eh.. Mam już wiele cheatów, programów, stron za sobą, część prostych znajdziesz na mpc, ale nie uważam się za żadnego pro bo nadal mam wiele do nauczenia, ale to nie znaczy, że nie mogę być w MCT. MCT to ogólna pomoc w tworzeniu dóbr dla mpc (których niestety robimy mało), ale członkowie coś tam wrzucają raz na jakiś czas oraz hmm "bardziej zaawansowany dział", bo wierz lub nie, ale są u nas takie osoby które na forum prawie nic nie wrzucały, a wiedzą chyba 10x więcej niż my 2 razem wzięci

Opublikowano

1. Mam telefon w którym mam gg

2. Nie jestem za dawaniem nikomu warnów bo każdy ma swoje widzimisie ja, ty, inni to czemu by za to karać?

3. Po prostu ja tak programuję i tyle eh.. Mam już wiele cheatów, programów, stron za sobą, część prostych znajdziesz na mpc, ale nie uważam się za żadnego pro bo nadal mam wiele do nauczenia, ale to nie znaczy, że nie mogę być w MCT. MCT to ogólna pomoc w tworzeniu dóbr dla mpc (których niestety robimy mało), ale członkowie coś tam wrzucają raz na jakiś czas oraz hmm "bardziej zaawansowany dział", bo wierz lub nie, ale są u nas takie osoby które na forum prawie nic nie wrzucały, a wiedzą chyba 10x więcej niż my 2 razem wzięci

Co nie zmienia faktu, że ten kod jest na każdym kroku zły. Staraj się po prostu nie ingerować w działy, gdzie masz mniejsze pojęcie.

Z resztą wepchałeś się w temat, gdzie już rozwiązanie zostało wcześniej podane. Nie rozumiem ludzi, którzy nie czytają postów i od razu wpisują odpowiedź zwłaszcza do tematu, gdzie rozwiązanie autor powinien sam znaleźć, a nie dostać gotowe.

Opublikowano

Temat czytałem wcześniej ,zapomniałem odpowiedzieć bo coś innego zacząłem robić, a jak go zobaczyłem to bez zamysłu coś odpowiedziałem i to był mój błąd, dobra jak coś to piszcie do mnie, bo się śmieci temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...