Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PAMIEC RAM

ligosek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Aktualnie mam 2GB ram ddr3 w dwóch kościach lecz wiem że 2GB to dla mnie za mało ... Postanowiłem kupić 4GB ddr3 i nie wiem czy kupić w dwóch kościach ( 2x2GB ) czy w jednej ( 1x4GB ) . I też mam problem bo nie wiem której firmy są lepsze , kingston czy goodram ? Jeśli wiecie gdzie można kupić tanio to piszcie , byłbym wdzięczny :D Mój limit to max 150zł

Opublikowano

Zawsze lepiej opłaca się kupić w dwóch kościach jeśli masz wolne miejsce. :) Układ dual osiąga większą wydajność i lepiej się sprawuje.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Nie odczujesz żadnej różnicy pomiędzy 1x4 a 2x2. A kupując 2x2 zablokujesz sobie możliwość rozbudowy, dlatego znacznie lepiej wybrać 4gb w jednej kości. Dodatkowo kiedyś może kupisz sobie drugą kość 4gb wtedy robiąc dual chanel. Ram najlepiej wybierz któryś z tych co podałem wyżej.

Opublikowano

Rozumiem, iż masz dostępne tylko dwa gniazda? Kup 4 GB i dołóż do kości 1 GB i będziesz miał 5 GB.

Niby tak, ale jeśli włożysz takie same 2 kości 2GB i tak będziesz miał lepszą wydajność niż te 5GB. Poza tym po co 5GB RAM?

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Niby tak, ale jeśli włożysz takie same 2 kości 2GB i tak będziesz miał lepszą wydajność niż te 5GB. Poza tym po co 5GB RAM?

Raczej odwrotnie. Nie odczuje się ŻADNEJ różnicy pomiędzy 2x2 a 1x4, dual chanel może dać jedynie parę pkt w benchmarkach i tyle. Jeśli płyta ma tylko 2 sloty to znacznie lepiej jest kupić pamięć 4gb w jednej kości i dołożyć obecną pamięć 1gb.

Opublikowano

Tak mam tylko dwa gniazda . A jeśli kupiłbym tą kość 4GB to wtedy miałbym 5GB a to miało by jakiś wpływ na pracę komputera czy systemu

?

Opublikowano

Na swieta to ty pros o nowa gpu / cpu + mobo i zasilacz jak masz slaby ;p

Bo jak masz cos na s775 to po co temu 8gb ramu? 4gb dla 775 to wszystko a skoro masz 2gb czy miales to raczej 775 albo slabszy amd albo jakis pentium g albo celeron

Opublikowano

Procek : Intel Dual Core 2.66GHz

Karta Graficzna : Gigabyte GeForce GTX 550 Ti 1GB ddr5

Płyta główna : Jakaś od gigabyta za 300zł już nie pamiętam jak się nazywała
Zasilacz : CARBON 450WATT BOX 450w-P4B

Która kość lepsza ( do bardziej wymagających gier ) ?

http://www.komputronik.pl/product/146763/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Kingston_HyperX_DDR3_4GB_1333MHz_CL9_Blu.html

http://allegro.pl/samsung-4gb-pc10600-ddr3-1333mhz-gwarancja-i3501361339.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...