Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Menadżer folderów-zapis, odczyt. [pomocy]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim jestem tutaj dość świeży i muszę ogarnąć więc zanim mnie zjecie za zły dział to wytłumaczę się że nie znalazłem nic pod zwykły VB10 :P. Okej więc tworzę program który ma po odpaleniu

zarejestrować użytkownika (login+hasło) po czym poprosić o zalagowanie się i przystąpić do głównego działania jakim jest stworzenie folderu przez użytkownika w wybranym miejscu a następnie możliwość ukrycia jego i pokazania (tylko po zalagowaniu się do programu).

w VB jestem mocno początkującym i dlatego potrzebuję pomocy w kodzie by program:

-Rejestrował go i zapisywał danne do późniejszego zalogowania.

-tworzył, usuwał, zmieniał nazwę folderu oraz umożliwiał jego ukrycie.

-(teraz najgorsze xD) nie mam pojęcia jak zrobić by po przejściu procesu logowania, panel logowania znikł i pojawił się samy program gdyż "if form3.show = true then form1.hide. nie chcę działać :/.

Nie oczekuję tu że ktoś mi napiszę cały kod. Potrzebuję tylko wskazówek i porad a przede wszystkim tak jak pisałem wyżej jestem początkujący więc jak chcecie napisać że jest to za trudne jak dla mnie to po prostu nic nie piszcie bym nie stracił zapału gdyż ja uwielbiam rzucać się na głęboką wodę. Pozdrawiam cześć.

mógł by mi admin/mod zmienić nick na "Cross"? Dzięki!.

Opublikowano

Z działem trafiłeś, bo wszystkie wersje VB nowsze niż 6 są częścią .NET. Na początek pytanie, jak chcesz przechowywać te dane od konta? Po drugie tutaj dokumentacja od:

zmiany nazwy

http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.directory.move.aspx
usuwania folderu
http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.directory.delete.aspx
tworzenia folderu
http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.directory.createdirectory.aspx
Po trzecie, to po prostu, jeżeli masz przycisk do logowania, to w zdarzeniu kliknięcia sprawdź dane i, jeżeli będą poprawne ukryj aktualne okno (Me.Hide()) i pokaż następne (Form3.Show())
Opublikowano

Z działem trafiłeś, bo wszystkie wersje VB nowsze niż 6 są częścią .NET. Na początek pytanie, jak chcesz przechowywać te dane od konta? Po drugie tutaj dokumentacja od:

zmiany nazwy

http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.directory.move.aspx
usuwania folderu
http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.directory.delete.aspx
tworzenia folderu
http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/system.io.directory.createdirectory.aspx
Po trzecie, to po prostu, jeżeli masz przycisk do logowania, to w zdarzeniu kliknięcia sprawdź dane i, jeżeli będą poprawne ukryj aktualne okno (Me.Hide()) i pokaż następne (Form3.Show())

całe szczęście że dział dobry :P. Dzięki wielkie za pomoc. Niestety tego me.Hide itp nie mam gdzie już wepchnąć

If TextBox1.Text = "login" And TextBox2.Text = "haslo" Then Form3.Show() Else Label3.Visible = True

Co do przechowywania danych kont to nie mam pojęcia. załóżmy że jakiś pliczek upchany gdzieś głęboko w appdata :P.

//EDIT.

UFFF z większością się uporałem. właśnie skończyłem częściowo pracę zostało mi tylko ogarnąć jak zrobić by program sprawdzał ścieżkę do pliku np. c:\ProgramFiles\MagicMenager\data\user\haslo.txt i login.txt.

wtedy będzie mógł zrobić nową ścieżkę na nowym komputerze z którego już nastąpi rejestracja do plików login i haslo. Po czym odczyta je by się zalogwać. Będzie mógł również ustalić czy zostało już założone konto czy nie :P. Gdy tak zablokuje dalszą rejestrację. się troszkę rozpisałem :P ale może ktoś będzie chciał coś podobnego stworzyć. Pozdrawiam.

Opublikowano

Zrob to na my.settings.login i wtedy po zamknieciu wszystko zostaje w programie wszystko dodajesz do ustawienia projektu i zakladka settings (chyba) i tam dodajesz 1 pole login typu string i nazwa login a 2 tez string i nazwa haslo i rejestracja to my.settings.login = textbox1.text

My.settings.haslo = textbox2.text

My.settings.save()

Logowanie to

If textbox1.text = my.settings.login && textbox2.text = my.settings.haslo Then

Me.hide()

Forma do otwarcia.show()

Else

Msgbox("Zly login lub haslo", "Źle")

End if

To chyba tyle

Edit

Sprawdzanie czy konto jest zrobione to if my.settings.login.equals("") then

Forma rejestracji.show()

Else

Forma logowania.show()

End if

Moga byc bledy bo pisane na szybko

Opublikowano

@UP

Beznadziejna opcja, każde my.settings są zapisywane na komputerze i każdy może je odczytać notepadem -,-..

Już bardziej opłaca się przechować hasło i login w stringu bo bez ollydbg nie wejdziesz do programu, chyba ze dekompilacja, ale jak zabezpieczysz to nie ma innego wyjścia, są też programy które zabezpieczają przed olly ale nie o to ci chodzi.

Wynik

Więc lepiej porównywać stringi jeżeli zależy Ci na większym bezpieczeństwie.

Opublikowano

użyłem sposobu z zapisem do ustawień i wyszło całkiem fajnie. Na bezpieczeństwie niespecjalnie mi zależy gdyż i tak będzie to program skierowany do nubów :P bo wystarczy w panelu sterwania wyłączyć funkcję ukrywania folderów i po sprawie.

program robię tak sobie dla ćwiczeń. Teraz nie mogę zrobić by folder był tworzony i zapisywany do wybranej lokalizacji.

I podobną funkcję, by usuwał wybrany przez użytkownika folder. Pozdrawiam wszystkich :).

Opublikowano

hoye. MIJOSZI KOMBAK!

Siema jestem SamWieszKto Nie lubię MODERATORÓW/ADMINÓW

Dziękuje jeżeli dasz+

A najlepiej nawet jeżeli lubisz Justina Bimbera wejdź na Pajacyk.pl i klliknij na brzuszek

Jeżeli to zrobiłeś jesteś naprawde wielkoduszny naprawde ja ci dziękuje te osoby ci dziękują

Kto biernie akceptuje zło ten jest tak samo odpowiedzialny jak ten kto je popełnia - SamWieszKto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...