Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno nowej karty graficznej.

IRamboPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje rady odnośnie kupna nowej karty graficznej.
Ogółem zawsze pracowałem na GF i jestem do nich przyzwyczajony, za to wielkim szacunkiem obdarzam firmę MSI, której produkty wypełniają najważniejsze dwie (jak dla mnie) części komputera.
Jednakże do rzeczy... aktualnie pracuję na GTX 560-Ti, oczywiście od MSI.
Karta bardzo dobra, ale ma 2 latka i niestety nadszedł jej czas (problem z jednym z wiatraków, oraz karta ta nie uciągnie najnowszych gier).
Co więcej, chciałbym zacząć nagrywać gry, posługiwałem się MSI Afterburnerem, lecz miałem z nim kłopoty, przy Mirillisie spadały FPS'y, nie mówiąc już o zżeraczu klatek, Panu Frapsie >.<

Szukałem wiele kart, czytałem wiele recenzji, oglądałem sryliard wykresów, niestety nie mogę znaleźć tej "ukochanej i wybranej karty" xD
Najbardziej mnie zainteresował MSI N770 TF 4GD5/OC [ http://www.msi.com/product/vga/N770-TF-4GD5-OC.html#overview ] jednak przeczytałem, że dla użytkowników "jedno monitorowych" 4GB jest bez sensu.

Potem wpadł mi w oczy MSI R7970 Lightning Radeon HD 7970 3GB [ http://www.msi.com/product/vga/R7970-Lightning.html ] nie znam Radeonów, nie wiem jakie są i nie jestem pewien czy chcę im zaufać, więc potrzebuje jakiejś pomocy, odnośnie tych kart.

Cóż, głównie te dwie były najlepsze, w moim przedziale cenowym [do 1700/1800 zł], jednakże wiem, że są jakieś dobre 6-setki od NVIDI, na prawdę cholera nie wiem, dlatego zwracam się do Was o pomoc.

Podsumuję zapotrzebowania:
- karta do grania w najnowsze produkcje, jeden monitor, rozdzielczość 1920x1080 (1080p),
- chęć nagrywania ów produkcji (słyszałem, że w tej serii Gaming od MSI jest program "Predator" do nagrywania, czy to dobry program? [o ile ktoś się orientuje]),
- krótka specyfikacja:

• Procek: Intel Core™ i5-2500K 3,30 GHz
• Karta Graficzna: MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC 1GB
• RAM: Kingston 4GB DDR3 (dokupię do 8GB, przy zakupie karty)
• Płytka Główna: MSI H61M-E23 (G3)
• Zasilacz: OCZ Stealthxstream 2 600W
• System Operacyjny: Windows 8 Pro 64-bit

- przedział cenowy: 1700zł/1800zł max

Wszystko co mogę Wam powiedzieć, powiedziałem... po prostu ważne aby ta karta utrzymała gry pokroju Wiedźmina 3, z na prawdę ładną grafiką, oraz aby wyrabiała się w nagrywaniu produkcji, które będą wychodzić w najbliższym czasie :)

Z góry dziękuję za pomoc i rady,
Pozdrawiam!

Opublikowano

W tej cenie najlepszym wyborem będzie albo gtx 770 albo radeon hd 7970 GHz Edition . Są one podobne wydajnościowo i w zależności od gry jedna albo druga będzie lepsza. W tym teście masz porównanie kart http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nvidia-geforce-gtx-770-test/strona/20185.html. A co do firmy to polecam karty od gigabyte.

Opublikowano

Radeon HD 7970 3GB tak jak wspomniałeś. Radeonom można ufać, właśnie Bym Ci ją polecał.

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

Wiem, nie będę kupował w komputroniku, po prostu chciałem pokazać karty w przejrzysty sposób c:

Co masz na myśli, mówiąc: "wystarczy"? A czy ta 4GB nie byłaby lepszym rozwiązaniem, bądź Lightning?

Z czym się je 2GB/4GB? Jakbyście mogli mi to wytłumaczyć...

Opublikowano

Jeśli byś chciał grać na 3 monitorach to dopiero można się zastanawiać 4 cz 2 gb. Ale do tej rozdzielczości co masz to spokojnie wystarczy karta z 2gb. A te 3 karty z twojego postu różnią się głównie chłodzeniem i taktowaniem. Ale to drugie można bez problemu samemu zwiększyć.

Opublikowano

Ok, czyli 4 odpada. To w cenie jak podał wyżej kolega @Bozydar12, a nawet wyżej mieszczą się te trzy karty:

http://www.komputronik.pl/product/190442/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_GTX_770_MSI_2GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_Lightning_z_NVIDIA_GeForce_Experience_.html

http://www.komputronik.pl/product/190432/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_GTX_770_Gigabyte_2GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_z_NVIDIA_GeForce_Experience_.html

http://www.komputronik.pl/product/190442/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_GTX_770_MSI_2GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_Lightning_z_NVIDIA_GeForce_Experience_.html

@modelar

No to na co postawić? Według danych na stronie, najlepsze taktowanie ma Lightning, potem Gigabyte a na końcu Dragon Gaming (zamiast 4GB, 2GB).

Jednakże, na oficjalnej stronie MSI, pokazywanie są funkcje, i (to głupio zabrzmi, ale nie mam innego określenia >.<), błyszczy się i ma dużo dodatków, co zwraca moją uwagę.

Nie wiem dokładnie jak to funkcjonuje, jakbyście mogli mi przybliżyć obraz na te karty, a głównie na Dragona.

Czy to jest rzeczywiście tak funkcjonalna karta w grach, jak piszą o niej producenci: http://www.msi.com/product/vga/N770-TF-2GD5-OC.html#overview

Dziękuję raz jeszcze, za dotychczas udzieloną mi pomoc :)

Opublikowano

Tak ale różnica 13 Mhz to bardzo mało. Samemu w ciągu chwili podniesiesz taktowanie na tym gigabyte o te 13 Mhz. Ja proponuję gigabyte nie tylko dlatego że jest najtańszy ale też dlatego że ma dobre chłodzenie i nie wiem czy jest sens płacić więcej za chłodzenie na którym będzie może 2-3C chłodniej.

A jeśli chodzi o te informacje na stronie msi to chyba każda karta sama zmniejsza taktowanie gdy nie jest używana. Tak samo wentylator też zmienia obroty zależnie od temperatury więc nie obciążona karta jest nie słyszalna. Program MSI afterburner jest dostępny dla każdej karty nie tylko tej od msi.

Opublikowano

Ok, czyli z Twojej strony Gigabyte, yhm... no dobra, poczekam jeszcze na inne wypowiedzi.

Ogółem bym Twoją wypowiedź (dziękuję, że wszystko wyjaśniłeś) uznał za rozstrzygającą, ale nie wiem dlaczego mnie tak ciągnie do tego MSI.

W końcu w tej karcie Dragona jak i Lightninga jest Twin Frozr IV, a głównie te tryby Dragona w grach mnie przekonują, ale jak mówiłem za dużo się na tym nie znam, i nie wiem czy parę programików może się równać z Twoją propozycją, czyli Gigabytem.

Aha, czyli mówisz, że Afterburner będzie współpracował z Gigabytem?

Opublikowano

Ok, chyba mnie przekonałeś do tej karty.

Jeszcze jakbyś mógł mi odpowiedzieć na dwa pytania:

1. Do ilu MHz (Twoim zdaniem), będzie można tą kartę podkręcić?

2. Czy utrzyma ona GTA V (o ile się oriętujesz)?

Opublikowano

Każda karta inaczej się podkręca i ciężko tak jednoznacznie powiedzieć do ilu się uda. Ale może 1170 by się udało lub więcej.

Chyba nie ma jeszcze wymagań gta v więc jak będzie to nie wiem. Ale na tej karcie i tak pewnie na jakiś wysokich pewnie będzie działało, lecz pewności nie mam.

Opublikowano

Ok, dziękuję Ci za poświęcony czas, piwka Ci nie postawię bo z Poznania jestem, ale like'i dam ;-D

Przekonałeś mnie do tej karty, i w najbliższym czasie na 90% ją kupię, mój zasilacz jest 600W, więc spełnia wymagania karty (równo).

Dziękuję raz jeszcze za dobrą i jak widać - skuteczną, pomoc.

Miło się z Tobą rozmawiało ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Cieszę się że mogłem pomóc. :)

Zasilacz ocz 600w wiec będzie dobry. A karta powinna spełnić oczekiwania bo to jedna z najlepszych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...