Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Usuwanie folderów Windows.old

Aksel335

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam prblem ponieważ niedawno zainstalowałem nowy windows 7.

Na dysku mam dwa foldery po poprzednich systemach:
1. "Windows.old"
2. "Windows.old.000"

Próbowałem je usunąć niestety nieskutecznie. Korzystając z narzędzia systemowego "Oczyszczanie dysku" zaznaczyłem odpowiednie opcje i włączyłem usuwanie pozostałości po starych systemach. Mimo tego oba foldery nadal są, a moje miejsce na dysku C to 63,7GB wolnych z 288GB.

Dodam, że w obu folderach mam takie podfoldery jak:

Windows.old - Programy Files
Windows.old - Users
Windows.old.000 - Users

Brak "Document and settings"

Czy macie może pomysł jak inaczej można usunąć te foldery i odzyskać miejsce na dysku ?

Pozdrawiam bardzo serdecznie, Patryk :)

Opublikowano

Jeśli poradnik od MS się nie sprawdza można sprówbować zalogowac się na konto Super Administratora w trybie awaryjnym i spróbowac usunąć foldery.

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/how-do-i-remove-the-windows-old-folder

Jeśli takiej możliwości nie ma proponuję pobrać Linuxa Live CD i za jego pomocą usunąć pozostałości po starym systemie.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Ten program w znaczący sposób interweniuje w działanie systemu, jego zachowanie i prawa użytkowników. Ja stawiam że kod zawiera trojana by mógł uzyskać odpowiednie uprawnienia. Usunięcie tego katalogu ręcznie wymaga najwyższych uprawnień w systemie Windows - Super Administratora lub Systemowych. najlepiej zrobić to ręcznie bez żanych programów tego typu. O trybie S. Administraotra i Linuxie Live CD możesz poczytać w internecie. :)

Opublikowano

W opcji "oczyszczanie dysku" zaznaczyłem "Poprzednie instalacje systemu Windows", a następnie OK. Niestety rozpoczeło się ładowanie pliki się rzekomo usuwają, ale gdy cała czynność dosięgnie końca miejsce na dysku, ani się nie zwiększa, ani nie maleje. Po ponownym wyborze wcześniej wymienionej opcji nadal to samo.. Może powinienem zresetować komputer ? Dodam, że oba foldery ważą niedałe 10 KB czy usunięcie ich programem który dał "wakc34" napewno zwolni ponad 200GB przestrzeni dyskowej ? Pozdrawiam :)

Opublikowano

W opcji "oczyszczanie dysku" zaznaczyłem "Poprzednie instalacje systemu Windows", a następnie OK. Niestety rozpoczeło się ładowanie pliki się rzekomo usuwają, ale gdy cała czynność dosięgnie końca miejsce na dysku, ani się nie zwiększa, ani nie maleje. Po ponownym wyborze wcześniej wymienionej opcji nadal to samo.. Może powinienem zresetować komputer ? Dodam, że oba foldery ważą niedałe 10 KB czy usunięcie ich programem który dał "wakc34" napewno zwolni ponad 200GB przestrzeni dyskowej ? Pozdrawiam :)

Teoretycznie program zadziała, ale ja nie polecam z uwagi na to że podejrzewa wirusa. Byś czytał pierwszy link dokładnie to byś opcje zaznaczył wcześniej. :) Ja obstawiam moje rozwiązania. :)

Opublikowano

Cichy, próbowałem rozwiązać problem na koncie Super Administratora w Trybie awaryjnym, ale nadal bez skutku, spróbuje skorzystać z 2 sposobu i dam znać :)

Opublikowano

ten program czysty, nie ma zadengo wirusa, uzywalem go, o co wy placzecie?

Ja płaczę, ponieważ program którego kod uzyskuje takie uprawnienia w systemie jak ten wcale mi się nie uśmiecha. :P Po zdobyciu takich uprawnień by usuwać pliki Windows program może zrobić co mu się podoba bo ma większe uprawnienia niż uzytkownik któy go "obsługuje". :)

Wszystko można zrobić za pomocą Linuxa.

Opublikowano

to samo robi erd explorer , wystarczy go uruchomić jako administrator i potrafi usunąć dosłownie wszystko i bezpowrotnie

a ty przestań piepszyć głupoty o niebezpieczeństwie bo program jest bardzo niebezpieczny nieodpowiednio używany tak samo niebezpieczny jest linux bo posiada na dysku Windowsa całkowite prawo do osunięcia wszystkiego

linux znowu jest lepszy do usunięcia tego katalogu bo kasuje stałe linki dowiązane do katalogów nie kasując katalogów dowiązanych , zwykły live cd z ubuntu wystarczy

UWAGA ! przez przypadek kasując starą instalke Windows można sobie skasować pliki obecnego systemu !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

to samo robi erd explorer , wystarczy go uruchomić jako administrator i potrafi usunąć dosłownie wszystko i bezpowrotnie

a ty przestań piepszyć głupoty o niebezpieczeństwie bo program jest bardzo niebezpieczny nieodpowiednio używany tak samo niebezpieczny jest linux bo posiada na dysku Windowsa całkowite prawo do osunięcia wszystkiego

linux znowu jest lepszy do usunięcia tego katalogu bo kasuje stałe linki dowiązane do katalogów nie kasując katalogów dowiązanych , zwykły live cd z ubuntu wystarczy

UWAGA ! przez przypadek kasując starą instalke Windows można sobie skasować pliki obecnego systemu !

Ale Linux ma własne środowisko więć ma dostęp do wszystkiego skoro Windows jest nieaktywny, a program jest uruchamiany w środowisku Windows i tam zdobywa swoje uprawnienia. Każdy ma własne zdanie, nie musisz mi mówić "że pieprzę głupoty". Odpowiedział Ci czemu nie polecam programu więc to powinno zakończyć dyskusję. :)

Opublikowano

bo piepszysz głupoty , sam program w żaden sposób nie ingeruje, nie zdobywa uprawnień i nie wpływa na działanie systemu to użytkownik nieumiejący go używać sam sobie działa na szkodę . program nie jest wirusem czy podobnym tworem mimo kodu wirusa pozwalającego ominąć zabezpieczenia shella Windows zawartego w sobie

zresztą napisałem, używa się programu na własna odpowiedzialność i z rozwagą

dziesiątki razy sam używałem i jakoś nigdy nie mam z nim problemów a posiadam wersję bardziej rozbudowaną mającą jeszcze większe prawa niż ta co udostępniłem na forum

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

najlepiej to najpierw uruchom cleanmgr.exe i w nim najpierw sprubuj bo w 90% jest skuteczny i zaznacz opcje czyszczenie plików systemowych

dopiero w ostateczności użyj czegoś innego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Cały czas próbuje w ten sposób, ale nic... Nadal miejsce na dystku zajęte.. Po prostu ten sposób u mnie nie działa.

Z tym Linuxem to serio jest taki wielki problem? ^^

Opublikowano

Ale usunięcie tych dwóch folderów raczej nie zwolni mi 200 gb miejsca na dysku. Po za tym szukalem tego na google, ale nie wiem który to program. Nie mogę go znaleźć.

Opublikowano

Ale usunięcie tych dwóch folderów raczej nie zwolni mi 200 gb miejsca na dysku. Po za tym szukalem tego na google, ale nie wiem który to program. Nie mogę go znaleźć.

To kompleksowe narzędzie oferuje wszystkie funkcje jakie są potrzebne by naprawić komputer jeśli chodzi o oprogramowanie i nie tylko.

Link do bezpośredniego pobrania.

http://www.portal24h.pl/pobierz/pobieranie/narzedziowe/52-hirens-bootcd.html?chk=831a7fc0893e1a1560735f464287626b&no_html=1

Hiren's BootCD to zestaw narzędzi uruchamianych z Live CD. Oferuję tryb mini XP oraz tryb Linuxa za pomocą gdy wejdziesz na dysk na którym są pliki i je usuniesz. To nic trudnego. Wystarczy pobrać i wypalić płytkę. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...