Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Poziome paski na matrycy laptopa

Ehea

Pytanie

Opublikowano

Jeżeli temat jest napisany w złym dziale to przepraszam.

Od pewnego czasu mam problem laptopem. Na matrycy wyświetlają mi się poziome paski ( kolorowe )

Czasami ekran "mruga", czym jest to spowodowane ? Jeżeli w czymś to pomoże to model laptopa to HP 650

userbarcopy.png

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątpię żeby software miało z tym coś wspólnego. Z tego co czytałem na google masz uszkodzoną matrycę, albo taśma po prostu tak jak pisał @UP. Z drugiej strony dzieje się to dopiero jak coś się stało? Czy po prostu tak było?

Opublikowano

Odświeżam temat, ponieważ mam podobny problem. Czyściłem matrycę w laptopie(specjalne ściereczki) i po jej wyczyszczeniu nie poczekałem aż wyschnie. Czego efektem było pojawienie się pionowych kresek na matrycy.Słyszałem o możliwości naprawy bez konieczności wymiany matrycy.Czy to prawda? Czy raczej wizyta w serwisie komputerowym lapart konieczna?

Opublikowano

Nic z nim nie musiałeś robić.... Mi np. nagle zepsuł się cd-rom w lapku a nic z nim nie robiłem. Od czasu do czasu włożyłem jakaś płytę.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Może to być spowodowane tak jak wyżej napisali Ci koledzy Taśma, ale i może się coś dziać z GPU, czyli z układem graficznym (Hardware), może tyo i głupie ale spróbuj zaktualizować sterowniki do swojej karty graficznej, jeżeli to nie pomoże to jeszcze ewentualnie układ graficzny może się grzać, i występują artefakty, ale na 75% Taśma ;]

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

Tak jak wspomniałem, od wyskokiej temperatury karty mogą się pojawić Artefakty, czyli różnego rodzaju zniekształcenia obrazu, jeżeli jeszcze Go masz zrób ss z jakiegoś programu sprawdzającego temperatury bp. Everest.

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

Konieczna, najlepiej wymień będzie taniej niż naprawiać i kup używaną

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@ref

Trochę się to zmieniło :c

Ekran nie miga, ale za to są 4 paski po prawej stronie monitora.

Są one białe, czytałem na jednym portalu ze to może być spowodowane uderzeniem w matryce. Ale nic takiego nie miało miejsca.

Tyle wiem, że oddam go na pewno do naprawy. Obecnie to nie przeszkadza, ale czy coś jeszcze mogło by to spowodować ?

userbarcopy.png

Opublikowano

Żadna taśma! Sygnały na taśmie są cyfrowe więc albo niema sygnału albo jest. Multiplekser matrycy uszkodzony albo w miejscu podłączenia matrycy zaśniedzielę styki. Rzadziej to objaw uszkodzenia matrycy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Pierwsza myśl taśma. Pewnie będzie to uszkodzenie mechaniczne niż software'owe.....

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...