Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer - Zcina/Laguje...

MrHornorxDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój komputer działa jakby miał 15 lat, miał kartę 32MB itp.

Gdy sprawdziłem, tak jak mi kazali HWMonitorem oto skutek:

http://imageshack.us/photo/my-images/600/zvdz.png/

A oto inny program:

http://imageshack.us/photo/my-images/819/wid4.png/

Pokazuje on, że non stop mam obciążenie procesora 60-100%

Komputer odpala się ok. 8minut.

Ma ściny co godzinę - trzy na 5 min i nie mogę nic robić... w dodatku na stacji(PC)

Gdy mam tego laga świeci się czerwona lampka. (Zielona świeci non stop)

a czerwona mihga co sek.

Chciałbym dodać, że robiłem defragmentację, cleanerem itp, mam Win XP.

Komputer jest śmieciowy ;c

@EDIT

dodawanie linków xdd

Opublikowano

"Zrób formata".

W tej chwili to nie możliwe.

Parametry?/Podzespoły? Jest jakiś program który mi to sam zrobi?..

To masz kompa i nie wiesz co w nim jest :O Pobierz program "Everest" i nim się dowiesz.. Podaj też model zasilacza, otwierając blaszaka i przeczytaniu naklejki na zasilaczu :)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

To masz kompa i nie wiesz co w nim jest :O Pobierz program "Everest" i nim się dowiesz.. Podaj też model zasilacza, otwierając blaszaka i przeczytaniu naklejki na zasilaczu :)

Ten program już dawno nie miał aktualizowanej bazy sprzętu. Nie polecam. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Jak można nie wiedzieć jakie parametry ma swój komp? ;d.

Dlaczego nie możesz zrobić formata?

Pobierz SiSoftware Sandra Lite, lepszy od everesta.

Ewentualnie pobierz Advanced System care i nim przeczyść kompa.

Opublikowano

Dobra, to bez sensu, robie formata

Jak można nie wiedzieć jakie parametry ma swój komp? ;d.

Dlaczego nie możesz zrobić formata?

Pobierz SiSoftware Sandra Lite, lepszy od everesta.

Ewentualnie pobierz Advanced System care i nim przeczyść kompa.

Nie umim xD

Opublikowano

Hmm wpisz w uruchom: msconfig przejdź do zakładki uruchamianie, i powyłączaj niepotrzebne programy, zresetuj kompa i powiedź czy jest różnica.

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

Ja mam takie pytanie:

" na ch*ja 5 osób pisze ten sam text tylko w innym formacie? ".

Aby nie był offtop :

pobierz cpu-z i daj nam zdjęcia z każdej zakładki.

Jak nie umiesz zrobić zdjęć to tłumaczę ( looknij w spoiler ):

1. zakładka 1 --> printScrenSysRq taki przycisk kliknij.

2. otwórz painta i zapisz to tam gdzie będziesz wiedział gdzie to jest.

3. zuploaduj to na stronę imigur.pl ( nie ma pierdzielenia się na tym :D ).

graphic.png
Opublikowano

Hmm wpisz w uruchom: msconfig przejdź do zakładki uruchamianie, i powyłączaj niepotrzebne programy, zresetuj kompa i powiedź czy jest różnica.

Mam takie pytanie, na temat "msconfig"

Jest tak opcja przywracania systemu, a może spróbował bym jej użyć? Czy lepiej nie? Bo pousuwa mi programy bla bla bla? Ale musiałbym cofać z 4 miesiące...

Opublikowano

Przywracanie systemu nie usuwa danych i programów. Jak nie chcesz robić od razu formata to zrób to:

Defragmentacja dysku, czyszczenie ccleanerem, wyłączenie zbędnych programów z autostartu (wyszukaj > wpisać Msconfig > zakładka uruchamianie> odznaczyć nie potrzebne ), odinstalowanie niepotrzebnych programów, sprawdzenie dysku programem crystal disk info, przeskanowanie komputera dobrym programem antywirusowym.

Opublikowano

Przywracanie systemu nie usuwa danych i programów. Jak nie chcesz robić od razu formata to zrób to:

Defragmentacja dysku, czyszczenie ccleanerem, wyłączenie zbędnych programów z autostartu (wyszukaj > wpisać Msconfig > zakładka uruchamianie> odznaczyć nie potrzebne ), odinstalowanie niepotrzebnych programów, sprawdzenie dysku programem crystal disk info, przeskanowanie komputera dobrym programem antywirusowym.

Ale wy jesteście mądrzy

Ale wy mądrzy... Jeden pisze to co poprzedni i może dodaje coś, typu ty Antywirusem przeskanować, co dawno zrobiłem...

Tu nic nie pomaga, a formata nie mogę zrobić jak narazie...Teoretycznie w dupie bym miał ten komputer, bo i tak się przeprowadzam i kupuję nowy (inna szkoła) lecz tutaj też będzie pracował tata, i grały siostry...

Może wkońcu poda ktoś coś nowego? Bo za taki coś jak niektórzy robią powinny być punkty.

Czekam na jakąś nową radę...

Opublikowano

Zaraz sprawdze.

jeszcze jedna sprawa.

Czy mogę pozbyć się komunikatu " System może być zagrożony."?

Bo to denerwuje, i pulpit non stop się usuwa (robi się black)

Poza tym ostatnio pobrałem niechcący jakieś gówno, w pasku mam to coś, gdy naciągam wyskakuje "Wiadomości" lub "Połączenie lokalne" Eainternet, czy cuś? strasznie to irytujące jak gram w grę (np Fifa) i nagle wyskoczy takie gówno i gra się minimalizuje...

Kolejny problem, gdy próbuję np. PPM na pulpit daje właściwości mam takie coś...

http://imageshack.us/photo/my-images/827/dowb.png/

Nie wiem, czy ten plik mógł sam sie usunąć, ale jest tak od. ok. 6 miesięcy?

CrystalDisc

http://imageshack.us/photo/my-images/822/st6k.png/

Opublikowano

Jak widziałeś w programie crystal disk info masz napisany jaki stan ma dysk. Sprawdziłem dokładniej i na stronie http://forum.pclab.pl/topic/258047-Tutorial-SMART-interpretacja-parametr%C3%B3w/ znalazłem taką informacje:

"01 Raw Read Error Rate
- Atrybut ten zależy od ilości błędów odczytu i stanu powierzchni dysku, wskazuje na częstość sprzętowych błędów odczytu, które wystąpiły podczas odczytu danych z powierzchni dysku (talerza). Wartości w przedziale Data wskazują na problem z powierzchnią dysku lub głowicami odczytu/zapisu. Jest to parametr określający błąd krytyczny dysku twardego. Często wywołany jest uszkodzeniem mechanizmu napędowego dysku/głowic (łożysko etc.) lub podzespołów elektronicznych."

Więc może to być uszkodzenie mechaniczne, czyli prawdopodobnie dysk jest do wymiany. Ale najlepiej zanim się cokolwiek wymieni dobrze jest zrobić format systemu by mieć pewność że nie jest to problem programowy a sprzętowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...