Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Błędny wynik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewna metoda String, a mianowicie indexOf zwraca mi błędny wynik. Jak przeczytałem zwraca ilość danego znaku/ciągu znaków, a jak nie ma to zwraca -1.

String str = "58637";
System.out.println(str.indexOf("6"));

Po wykonaniu metody wyżej w konsoli pisze mi wynik 2, a jak widzę w stringu "str" jest tylko jedna 6. Proszę o wytłumaczenie mojego błędu, albo podanie podobnej metody.

Opublikowano

Pewna metoda String, a mianowicie indexOf zwraca mi błędny wynik. Jak przeczytałem zwraca ilość danego znaku/ciągu znaków, a jak nie ma to zwraca -1.

String str = "58637";
System.out.println(str.indexOf("6"));

Po wykonaniu metody wyżej w konsoli pisze mi wynik 2, a jak widzę w stringu "str" jest tylko jedna 6. Proszę o wytłumaczenie mojego błędu, albo podanie podobnej metody.

Nie ilość... Metoda poszukuje wystąpienia pierwszego znaku, lub ciągu znaków podanego w argumencie i ZWRACA INDEKS znalezionego znaku, lub początku ciągu znaków. Jeśli w Stringu nie będzie podanego znaku, lub ciągu znaków metoda zwróci wartość -1.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Liczba wystąpień (w tym przypadku liczy ilość wystąpień k):

String s = "Zkumeku";
int licznik = 0;
for( int i=0; i<s.length(); i++ ) {
    if( s.charAt(i) == 'k' ) {
        licznik++;
    } 
}

9obpmnjr.png

Opublikowano

To jest jakaś inna metoda zwracająca ilość znaku podanego w argumencie ?

Jeśli korzystasz z eclipse dobrze by było gdybyś sobie dodał javadoc, wtedy możesz szybko przeczytac co jaka metoda robi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...