Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy Firma EA rzeczywiście upada?

Endriex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was wszystkich ;)

otóż zauważyłem że przez te 2 lata grania w gry Battlefield play 4 free i nfs world firma EA wkłada ogromny nacisk na to aby gra opierała się wyłącznie na wydawaniu realnych pięniędzy.

Przykład BFP4F

Większość broni (a nawet chyba wszystkich),gadżetów i ubiorów można kupić tylko i wyłącznie za "Foundsy" a kupienie każdej broni za kase w grze na zawsze kosztuje 45k a ja za jedną bitwe dostaje co najwyżej 180 o.O

kolejnym absurd to to,że dla graczy którzy umieją średnio walczyć bądź słabo gra jest poprostu męcząca (chodzi o wbijanie expa i zarabianie) i mi się tak wydaję że to jest specjalnie zrobione żeby kupić te specjalne bonusy co podwyższają szybkość wbijania expa i zarabiania kaski w grze,w dodatku ludzie po 18 którzy mają już konta w bankach i wydają 100 czy 200 zł miesięcznie na gre czasami potrafią tak zepsuć bitwę,że już sie poprostu odechciewa grać uczciwemu graczowi na tym polu,i ja uważam że to jest kolejny błąd jaki producenci popełnili w tej grze.

Jedynie dobrze że wkońcu zaczęli myśleć i chociaż losowanie codzienne dali ale rzadko sie zdarza żeby wylosować taki przedmiot jaki by sie najbardziej przydał (chodzi o rzeczy na zawsze),czasami sie trafi jakiemuś farciarzowi wylosować 3 bronie czy jakieś gadzęty na zawsze w 1 miesiącu ale np w moim przypadku losowałem całe wakacje i żadnej rzeczy na zawsze niestety nie udało mi sie wylosować

Przykład NFS World

To samo co wyżej,czyli większość samochodów jest za "SpeedBosty" i EA stara sie skusić gracza na kupno starając się stuningować i wymalować samochód na lux dodając przy tym np światła policyjne albo głośniki lub też zwiększając mase pojazdu do lepszego taranowania radiowozów itp.

w dodatku producenci starają się zmusić gracza do codziennego wchodzenia by chociaż pograł z 10 min na zbieraniu "klejnotów" po których dostaje sie nagrody,ponieważ jak opuścimy 1 dzień to bedziemy musieli zapłacić kare 500 SB czyli ponad 3 zł albo zresetować do dnia 1. A np doszliśmy do dnia 180 a nagrody z każdym dniem rosną i troche szkoda resetować.

w dodatku słyszałem kiedyś incydent na forum że producenci okłamali swoich graczy ponieważ mieli podarować graczom jakiś samochód za kod w ustalonym dniu a ten samochód wtedy się nie pojawił i chyba było opóźnienie albo wogóle nie było bo już później nie czytałem postów.

W tamtym roku w nfs grało się jeszcze fajnie ale w tym to już kompletna masakra

Zauważając że EA zaczyna robić takie rzeczy doszłem do wniosku że zaczyna bankrutować czy coś w tym stylu :unsure:

co o tym sądzicie?

Opublikowano

Firma musi sie na czymś utrzymywać i dlatego do gier online dodają mikro płatności aby mieli z tego zyski.

A co do EA myśle że nie upadnie (szybko)

To zbyt wielka potęga aby upaść ja THQ.

A to że wszędzie chcą upchnąć coś za mikro płatności to nic niezwykłego.

Po prostu w końcu sie zdenerwujesz i zakupisz SB lub inne SM ;)

Taka strategia :)

kxo.png

[media][/media]

Opublikowano

Rezygnują z MoH'a, Dead Space i innych marek na rzecz swoich pewniaków czyli Battlefielda, którego teraz będą wydawać co rok jak CoD'a i Fifę. Do tego odszedł wieloletni szef firmy. Powoli ta firma upadnie bo co rok zalicza straty.

Opublikowano

Jak nadal będą urządzać taką wiochę jak dotychczas to długo nie pociągną. Mikropłatności w płatnej grze, gry które z roku na rok różnią się tylko cyferką przy tytule. Od dawna EA nie wymyśliło żadnej nowej marki.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

nie upadnie ale traci miejsce w rynku

wydawać 160zł za wersje cyfrową gry na originie przed premierą to przesada

ogólnie to samo z bf3 płacisz za gre 50 zł (na początku jak gra wychodziła sam klucz) i masz chyba 10 map a w dlc masz 20 map i przewyższa wartość gry

EA tak szybko nie upadnie ale powoli traci miejsce w rynku

rarafag

nlr

brony on

Opublikowano

Jak nadal będą urządzać taką wiochę jak dotychczas to długo nie pociągną. Mikropłatności w płatnej grze, gry które z roku na rok różnią się tylko cyferką przy tytule. Od dawna EA nie wymyśliło żadnej nowej marki.

Nie rozumiem cię. Po co mają wydawać pieniądze na coś nowego skoro giganty pokroju BF lub NFS notują zyski? Dla nich bez sensu byłoby wymyślanie nowych koncepcji.

kxo.png

[media][/media]

Opublikowano

EA dawno upadło jak dla mnie...

Pierwszym sygnałem, było poganianie z premierą ME3 rok temu, bo gdyby nie to... Gra zupełnie inaczej by wyglądała... Inna sprawa, że EA robi wpadkę za wpadką i nie ważne, który oddział pod nich podpięty...

Fail z zakończeniami ME3, do dziś głośny jest. Do tego kazali wycofać Bioware wsparcie do Multiplayera ME3, które właśnie jest dość popularne dlaczego? Bioware tłumaczy się nowymi ekscytującymi produkcjami... Beka! xD

Wiadomo że gdy hajs się nie zgadza, to ktoś premii nie dostanie...

Inny fail? Kingdoms Of Amalur: Reckoning... Gra dobra, ale do świetności dużo jej brakowało, i brak kampanii reklamowej. Gra miała miesiąc wcześniej od ME3 premierę, i na dwóch DLC zakończono support, gdyż twórcy KOA:R ogłosili upadłość...

Opublikowano

Nie rozumiem cię. Po co mają wydawać pieniądze na coś nowego skoro giganty pokroju BF lub NFS notują zyski? Dla nich bez sensu byłoby wymyślanie nowych koncepcji.

Nie rozumiem cię. Po co mają tworzyć nową markę skoro dzieciaki i tak kupią nowego Battlefielda "bo super grafika, a nie ważne że się praktycznie niczym nie rozni od poprzednika" O to właśnie chodzi EA i polują na takich jak ty którzy mają podobny tok rozumowania.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Grałem w BF'a Play4Free, NFS'a World, BF'a heroes - z sieciówek i jakieś tam single, Sims'y i inne duperele nawet.

Mogę stwierdzić, że strasznie dużo trzeba płacić - najbardziej odczułem to grając w Heroes'a, masakra - przestałem w to grać, aż bo koleś co kupił pakiet jakiś rozwalał wszystkich, a ja nie płaciłem nic to leciałem od niego na dwa strzały ;)

Upadać, nie upadnie na 100%. Wielka firma, po prostu nie wyobrażam sobie, że EA może padnąć.

Opublikowano

Jak dla mnie, to gry od EA zawsze były drogie i nic tego nie zmieni... ;/

Tylko tyle dobrego mają, że co jakiś czas odświeżają EA Classics, dodając nowe tytuły... Stamtąd mam właśnie Bad Company 2.

Opublikowano

EA , Gameforge itp idt.

każda firma chce zarobić bo oni stawiają ten serwer żeby można było grać online

a firma EA tak szybko nie upadnie

co rok wypuszczają nową FIFE i masa ludzi to kupuje

są też inne gry tworzone przez tą firme

np. koszykowka , siatkówka , hokey i inne chujowe gry ktore ludzie kupują zamiast poczekać na piraty :)

41196912334212939960.png

Opublikowano

Może i nie upadnie, ale ludzie jak widzą markę EA to coraz częściej omijają ją szerokim łukiem.

Teraz to co by nie wyszło to i tak zaraz pojawia się cała masa DLC i żeby pograć tak na serio w pełną grę trzeba wydać znów kasę na te dodatki, bo sama "czysta" wersja bez niczego jest nijaka. Wiadomo, że z tego leci kasa, ale graczy zaczyna denerwować to, że zamiast dostać pełny produkt dostaje się zrobione na szybko coś, a potem oni sobie na spokojnie uzupełniają ubytki w postaci DLC, a przecież w większości gier to wszystko powinno być już jako pełna gra.

58815786.jpg

Opublikowano

EA ma zbyt dużo stałych tytułów by upaść... I zbyt wielu fanów też...

Są ludzie, co w ciemno kupią Fifę, Battlefielda lub inne gry z ich stałych serii... Nie zapominajmy też o Dragon Age: Inqisition czy też nowym Mass Effecie, nad którym Bioware pracuje...

Poza tym... Nowy prezes nie ociepli wizerunku firmy jak dla mnie... Zbyt późno na to...

Opublikowano

@top

EA nie upada. Chce poprostu jak najwięcej zarobić. Dodają coraz więcej płatnych rzeczy do gier, bo wiedzą, że ludzie wydadzą na to mnóstwo pieniędzy.

Wykorzystują te gry w celach zarobkowych. Z takich gier online przez neta można najwięcej kasy wyciągnąć. Za gre na płycie zapłaci się jednorazowo 100-200 złotych i tyle oni mają zarobku, a w takich grach jak NFSW, BFP4F jest mnóstwo osób które wydają nawet po kilka tysięcy.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Rezygnują z MoH'a, Dead Space i innych marek na rzecz swoich pewniaków czyli Battlefielda, którego teraz będą wydawać co rok jak CoD'a i Fifę. Do tego odszedł wieloletni szef firmy. Powoli ta firma upadnie bo co rok zalicza straty.

Wystarczy że robią fife co rok i nie upadnie ;d moze stracic i tracic ale nie upadnie ;d

Opublikowano

Upadnie jak nie zrobią czegoś nowegn, np. Fifa - różnią się tylko składem, a grafiki jak z fify 09... Upadnie, daję im 4 lata i koniec z EA...

J7kTLRS.jpg?1
Opublikowano

To nie jest tak, że te gry tworzą podwykonawcy EA, i to oni starają się wycisnąć jak najwięcej hajsu, żeby utrzymać samych siebie. i dofinansować EA?

Opublikowano

EA ma sie dobrze i nie zanosi się na jej upadek. A co do tego nacisku na akse, to po prostu firma zwęszyła prosty zarobek i stara się zmaksymalizować zyski. Tak działa ekonomia.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Wątpię, żeby tak potężna firma jak EA kiedykolwiek upadła. Co z tego że nie ma nowych tytułów, jak są następcy starych np BF3<BF4, i i tak każdy (prawie) się przerzuci na BF4 i większy hajs.

Opublikowano

Co z tego, że co roku wydają nowe gry z starych serii... Jeśli opinie mają już popsutą konkretnie...

To przekłada się też na wyniki sprzedaży, ale niestety są tacy co kupią ich gry...

Kiedyś mocno trzymałem za EA w konflikcie z Activision... Teraz uważam że obie firmy są siebie warte.

Opublikowano

Ja natomiast kiedyś nie lubiłem EA, ale się do nich przekonałem, tylko ze względu na ich dobre tytuły (bf,moh,fifa) itp. Ta firma nie ma szans by upadła, zobaczysz ile hajsu zarobią z BF4.

Opublikowano

Jedna wielka porazka to dlc. Bf3 kosztował 150 zł, potem chyba dodaki jeszcze 150 zł. Bez jaj, ale jak ktoś kupuje to chce pelną wersje, a nie 50% gry, bo musi wjebać kolejne 150 zł zeby móc cała gre przejsć/zobaczyć. Z płatnościami to róznie bywa, bo oni muszą się dalej zajmować tą grą i ich servery stoją na tym. Ale jeśli bez wydawania hajsu jesteś zerem w grze, to kolejny pkt, że chcą jak najwiecej wyciągnać. Ale najwidoczniej te twoje gry mają dobry zysk, bo oni by do nich nie dopłacali ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...