Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Haswell...

Orł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo.

Mam takie wahania co do haswella, a i5 3470. Chodzi o to, że 3470 ma mój kuzyn już ponad rok i działa u niego dobrze, to ja też go mam zamiar kupić ale na forum polecili mi tu haswella, to poczytałem w necie jaki to haswell zajebisty itd ale jak głębie poszperałem to znalazłem tematy na forach takich jak cdp itp o ogromnych temperaturach haska. Dochodziły one od 70 do 90 stopni w przeciętny dzień (ok 20 stopni). To raczej nie jest normalne. Dlatego pytam was co o tym sądzicie, może ktoś tu ma już haswella i się wypowie w tym temacie jakie temperatury itd.

Pozdrawiam!

Opublikowano

To jeszcze zależy jak mocno go wykręcili oraz jakie chłodzenie posiada.

Bo wiadomo na boxowym to se za bardzo nie pokręcisz.

Haswell jest w praktyce 20% lepszy od starszej 1150.

graphic.png
Opublikowano

W praktyce niby tak ale, około 80% osób które o tym się wypowiadają mówią o nim negatywnie, ze względu właśnie na temperatury, chyba pozostanę przy i5 3470.

Opublikowano

Taa, 20%? Ja slyszalem ze w pracy 5-8% w momentach kluczowych dla cpu do 12%?

i5 3470 sie swietnie kreci i wydusisz z niego b duzo zmieniajac cooler na lepszy (macho, fera)a hasswell te 20% to chyba w cenie ma wiecej i oc hasswella... to tu conajmniej semi wodne

Opublikowano

To jeszcze zależy jak mocno go wykręcili oraz jakie chłodzenie posiada.

Bo wiadomo na boxowym to se za bardzo nie pokręcisz.

Haswell jest w praktyce 20% lepszy od starszej 1150.

20%, naprawdę? Max. 10%, takiego dużego skoku wydajnościowego nie było, a tak wgl. to Haswsell to grzałki na amerykańskich forach piszą, że na boxowym chłodzeniu w upalnym dniu dochodzi do 80 stopni, kiedy ja mam na 3470 moje upragnione 60 na boxowym xD

@topic

Kupuj ivy bridge, chłodniejszy i tańszy.

@up

I tak najlepszy kręcący się procek to 2500k, pamiętam jak z moim kuzynem daliśmy go do @4,5GHz bez zmiany napięć :D

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...