Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Programowanie - UDK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie pytanie za 100 punktów.

Czy to prawda, że w Unreal Development Kit nie trzeba programować, aby stworzyć dobrą grę? Jestem dość dobrym grafikiem, lecz słabo mi idzie z programowaniem... Chciałbym sklecić coś takiego jak na tym filmiku:

Opuściłem Unity, ponieważ tam bez programowanie praktycznie nic grywalnego nie można zlepić :]

Jeżeli zły dział proszę administrację o nie wywalanie tego tematu do kosza tylko o przeniesienie do innego działu odpowiadającego zagadnieniu.

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Widzicie jak się staram zdejmijcie mi parę %
Opublikowano

@vesim

Fuck...

A powiesz mi może jakie możliwości daje UDK?

Czy jest lepszy od Unity? Jeżeli tak, to w czym?

@fifki

A ''paczałeś'' na filmik? Czy z UDK da się coś takiego wycisnąć?

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Opublikowano

@UP

Ale w Unity bez programowania świata nie zawojujesz, a słyszałem, że w UDK jest poprostu łatwiej ze skryptowaniem. Uscript tam jest czy jakoś tak. Jeżeli tak to się nazywa, słyszałem także, że ten język jest łatwiejszy od c++ jeżeli już na ścisłość...

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Opublikowano

nie trzeba programować, aby stworzyć dobrą grę

Hahaah xD W każdym silniku trzeba umieć jakiś język do programowania. Bez tego się nie obejdzie. Bo jak napiszesz skrypt który np. będzie działać tak że po kliknięciu E otworzy ci się eq. Nawet jakbyś był profesjonalnym koderem to nie uda ci się samemu stworzyć takiej gry jak chociażby Minecraft. To wymaga wiele czasu. Jak nie potrafisz programować to się zajmij RPG Maker.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

No wiecie jestem grafikiem, a chciałbym stworzyć jakąś grywalną gierkę, ale nie w gejm gównerze ;]

Szukam jakiegoś silnika, w którym minimalne znaczenie ma programowanie, a większe design i grafika :D

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Opublikowano

@UP nic nie wnosisz do tematu

@Topic:

Ja się tera wypowiem :D:

Jak mówili poprzednicy nie zrobisz dobrej gry (a tym bardziej 3D (A tym jeszcze bardziej z MultiPlayer)) bez znania jakiegoś języka.

1. Najłatwiejszy - Słabe Gry - "Mała Kontrola Nad Grą": RpgMarker, TheGamesFactory czy jakoś tak, ITD.
  2. Sednio Zaaw. - Mocne Gry - "Średnia Kontrola Nad Grą": Unity3D / UDK / itd. + Jakiś język skryptowy / C#
  3. Zaaw. Dla Dwewloperów - "Super Gry" - "100% Kontrola Nad Grą" + Możesz napisać własny Game Engine przystosowany do twoich potrzeb: Potrzebne Ci W Dużym Stopniu Umiejętność Programowania W C++ / C# / Java / itd.

poziomem 0 są strony internetowe do tworzenia gier...... nawet nie będę tłumaczył jakie to jest g***o

w tym "... Kontrola Nad Grą" chodzi mi głównie o to, że będziesz mógł mało zrobić

A najprostszym sposobem jest - Masz kolegę developera, i razem zakładacie firmę, ty zajmujesz się sprawami "supportu, strony WWW, dyrektorstwa (Wymyśliłem nowe słowo!) " scenariusz ten mi jest znany m.inn. z gry Factorio, gdzie Pani X (1. Nie podam imienia bo nie pamiętam 2. nie zna się na programowaniu) spotyka się z dwoma przyjaciółmi (z Czech) i pracują nad grą.

Opublikowano

@UP nic nie wnosisz do tematu

@Topic:

Ja się tera wypowiem :D:

Jak mówili poprzednicy nie zrobisz dobrej gry (a tym bardziej 3D (A tym jeszcze bardziej z MultiPlayer)) bez znania jakiegoś języka.

1. Najłatwiejszy - Słabe Gry - "Mała Kontrola Nad Grą": RpgMarker, TheGamesFactory czy jakoś tak, ITD.
  2. Sednio Zaaw. - Mocne Gry - "Średnia Kontrola Nad Grą": Unity3D / UDK / itd. + Jakiś język skryptowy / C#
  3. Zaaw. Dla Dwewloperów - "Super Gry" - "100% Kontrola Nad Grą" + Możesz napisać własny Game Engine przystosowany do twoich potrzeb: Potrzebne Ci W Dużym Stopniu Umiejętność Programowania W C++ / C# / Java / itd.

poziomem 0 są strony internetowe do tworzenia gier...... nawet nie będę tłumaczył jakie to jest g***o

w tym "... Kontrola Nad Grą" chodzi mi głównie o to, że będziesz mógł mało zrobić

A najprostszym sposobem jest - Masz kolegę developera, i razem zakładacie firmę, ty zajmujesz się sprawami "supportu, strony WWW, dyrektorstwa (Wymyśliłem nowe słowo!) " scenariusz ten mi jest znany m.inn. z gry Factorio, gdzie Pani X (1. Nie podam imienia bo nie pamiętam 2. nie zna się na programowaniu) spotyka się z dwoma przyjaciółmi (z Czech) i pracują nad grą.

Nie zgodzę się z tobą. Gry produkowane przez Unity ( silnik o niego mi chodzi) to gry, które śmiało można porównyać z wiedźminem 2 ! Co prawda zżera te 500mb więcej ramu ale grę można zajebistą stworzyć.

UDK - mało programowania, prostota wykonania i grafika nieznacznie lepsza

Unity4 - bez programowania ni ch..., zrobisz tak dobrze, jak umiesz i grafika bardzo dobra

Unity jest ponoć bardziej zasobożerny. Szukaj pomocy na oficjalnym forum unity w języku angielskim, może ktoś wypuści modyfikację na mmo. Jednak gry mmo wymagają programowania...

PS: napisz projekt swojej gry na forum z programistami gier - zastrzeż prawa autorskie i szukaj programisty. Wykonuj już prace graficzne (3ds max itp.).

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

dobra kończąc temat Trzeba znać języki skryptowe / programistyczne, a napisanie własnego GE daje o wiele więcej możliwości niż np. Unity3D, tak jak mówił kolega napisz na jakimś forum typu 4programmers. A te 500 MB RAM'u więcej, co kolega wspomniał w unity/udk, to po mojemu w ch** dużo, a mi chodziło że w "cudzych" game engine ma się mniejszą kontrolę, dla przykładu nie możesz dodać obsługi innego języka.

ale z nas ciućmy, zapomnieliśmy o CRY ENGINE 3 W KTÓRYM POWSTAŁ CRYSIS 3

@VILLA DO GIER 2D polecam Struct czy jakoś tak, nie trzeba się znać na językach P/Skryptowych a program daję funkcję "obrazkowego programowania" np. klikasz [event] potem [on key pressed] potem [key A] i masz dodaną funkcję, dla przykładu wchodzisz w Player i dodajesz [Y Position ++] i masz gotowy kod.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...