Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kto mi to rozszyfruje ?

Rekomendowane odpowiedzi

Weteran
Opublikowano

To wyrażenie będzie oznaczało true lub false w zależności od tego, czy wartość zmiennej password będzie równać się wartości pola base64 obiektu, na który wskazuję wskaźnik x.

Opublikowano

Czyli zapewne pobiera gdzieś password skądś, np. mysql, gdzie hasło zakodowane jest w base64, a następnie pobiera wartość x, koduje do base64 i porównuje.

Opublikowano

Czyli zapewne pobiera gdzieś password skądś, np. mysql, gdzie hasło zakodowane jest w base64, a następnie pobiera wartość x, koduje do base64 i porównuje.

Na przykładzie logowania użytkownika

x = hasło wpisane w formularzu.

Użytkownik wpisuje hasło, nastepnie skrypt robi z niego base64 i porównuje z tym hasłem zakodowanym w base64 który siedzi w bazie. Jeśli oba hashe się zgadzaja = true.

Tylko nie wiem jaki sens jest tego... bo base64 jest dwukierunkowym hashem, nie tak jak md5 - jednokierunkowym.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Na przykładzie logowania użytkownika

x = hasło wpisane w formularzu.

Użytkownik wpisuje hasło, nastepnie skrypt robi z niego base64 i porównuje z tym hasłem zakodowanym w base64 który siedzi w bazie. Jeśli oba hashe się zgadzaja = true.

Tylko nie wiem jaki sens jest tego... bo base64 jest dwukierunkowym hashem, nie tak jak md5 - jednokierunkowym.

"coders team" i myli podstawowe pojęcia

base64 -> kodowanie

md5,sha1 -> hashowanie

aes -> szyfrowanie

Opublikowano

base64 -> kodowanie

md5,sha1 -> hashowanie

aes -> szyfrowanie

Tu nie chodzi o mylenie pojęć... lecz o zrozumienie tego przez autora tematu. Sam przykład patrząc na base64 jest nie na miejscu z porównywaniem tego jako hashowaniem hasła.

wystarczy popatrzeć w jego tematy:

http://www.mpcforum.pl/user/573730-charles-89/?tab=topics

i posty:

http://www.mpcforum.pl/user/573730-charles-89/?tab=posts

Można wyciągnąć proste wnioski o jego zamiarach i tym że jest script kiddie, który sam nic nie umie zrobić i stara się brać za hakerkę bez znajomości podstaw.

9obpmnjr.png

Opublikowano

base64 -> kodowanie

md5,sha1 -> hashowanie

aes -> szyfrowanie

Kodowanie jest tym samym, co szyfrowanie.
Opublikowano

Kodowanie jest tym samym, co szyfrowanie.

nie,

kodowanie jest obustronne daną metodą, poznanie metody gwarantuje sukces

szyfrowanie jest obustronne daną metodą, poznanie metody nie gwarantuje sukcesu

hashowanie jest jednostronne daną metodą, poznanie metody nie gwarantuje sukcesu

Opublikowano

nie,

hashowanie jest jednostronne daną metodą, poznanie metody nie gwarantuje sukcesu

Jeżeli koniecznie chcesz wyciągnąć różnicę, to do rozkodowania zaszyfrowanych danych potrzebny jest klucz, a zakodowanych jedynie znajomość działania dekodera. Ale faktycznie, źle ująłem to, co miałem na myśli.
Opublikowano

nie,

Przy szyfrowaniu poznanie gwarantuje sukces jeśli posiadasz odpowiednie dane wejściowe (klucz i dane), a nie jak w przypadku danych wejściowych kodowania - same dane.

Edit. kurczę Miszczu szybszy xD

9obpmnjr.png

Opublikowano

można też przyjąć wersję, że kodowanie to inny sposób przedstawienia danych (aż wręcz można to porównać do języków bądź systemów liczbowych (dwójkowy, piątkowy, dziesiętny itd.)

co do szyfrowania, może być ono asymetryczne

wtedy możesz zaszyfrować dane [kluczem], ale do ich odszyfrowania potrzeba innego klucza.

Zresztą to tylko gdybanie, wszystko opiera się na niemożności faktoryzacji dużych liczb. Do tego dochodzą jakieś algorytmy eliptyczne. Wydaje się skomplikowane, a wystarczy komputer o obecnie nie osiągalnej mocy obliczeniowej (a może jednak? NSA?) i to szyfrowanie [asymetryczne] leży.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...