Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Sona.

Chamsae

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

league_of_legends__sona_by_an2010dn-d5v0

ZQJVWHO.png

Masterki.

FPSJBPw.jpg

Runki.

r_1_3.pngx9 Greater Mark Of Armor

y_1_3.pngx9 Greater Seal Of Armor

b_3_3.pngx9 Greater Glyph Of Magic Resist

bl_3_3.pngx3 Greater Quintessence Of Heal

cYKIrBn.pngRaA4kIG.png

djnFyx2.png

hbIkiuu.png

2WvbKvH.png

x3kjcZ4.jpg

[Q] Hymn of Valor - Bardzo dobry harras, a także lekki slow przeciwnika. Staraj się ciągle i agresywnie harrasować przeciwnika!

[W] Aria of Perseverance - Leczy Ciebie i sojuszników wokół Ciebie. Gdy twój towarzysz oberwie od razu go ulecz (nawet gdy obrażenia są małe)

[E] Song of Celerity - W pogoni lub w ucieczce ten skill zwiększa Twoją prędkość i sojuszników wokół Ciebie. Gdy emeny jungler gankuje, twój team goni za przeciwnikiem, pora się wycofać użyj tego skilla.

[R] Crescendo - Wielki TF, Tarapaty? Crescendo omdlewa twoich przeciwników. Ten skill dobrze komponuje się z ult'em Miss Fortune.

Summoner Spells:

flash.pngexhaust.png / ignite.png

Gdzie wardować:

BP7rKKN.jpg

Zawsze mniej w zapasie Pink'a i zwykłego ward'a! Różowa strzałka to najważniejsze miejsca do wardowania

Obrazek zaczerpnięty ze strony leaguecraft.com

Fazy Gry:

Early Game - Staramy się harrasować swoich przeciwników za pomocą Q i zaczynami wardować bot lane w okolicach 4 minuty.

Mid Game - Zaczynami wardować junglę przeciwnika i pilnować smoka, by wrogi team nam go nie zabral.

Late Game - Staramy się wardować okolice barona, kupujemy też oracle by oczyścić mapę z wardów przeciwników, by twój team mógł spokojnie zabić Barona.

Nie będę się więcej rozpisywał, w poradniku ująłem to co najważniejsze. Proszę o ocenę i własne uwagi na temat tego poradnika.

Opublikowano

Jak dla mnie sona to aggro supp a ez do takich nie należy... bo Q nie przechodzi przez miniony. W E się chyba nic nie daje do póki nie wymaksuje się Q i E ale nie jestem pewien. Plus, że to jest sona to dobry item na nią to Twin of Shadows wg. mnie. Masterka Scout jak dla mnie useless tylko przez 5 sek daje 25% więcej wizji. Gdyby to było na stałe to ok ale jak na 5 sek nie warte uwagi wg. mnie, tak samo masterka na szybszy recall lepiej dać w 2 pkt w coś innego. Ale dam lajka za układ graficzny bo nawet podoba mi się ;] Jeszcze nigdzie takiego nie widziałem więc

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Jak dla mnie sona to aggro supp a ez do takich nie należy... bo Q nie przechodzi przez miniony. W E się chyba nic nie daje do póki nie wymaksuje się Q i E ale nie jestem pewien. Plus, że to jest sona to dobry item na nią to Twin of Shadows wg. mnie. Masterka Scout jak dla mnie useless tylko przez 5 sek daje 25% więcej wizji. Gdyby to było na stałe to ok ale jak na 5 sek nie warte uwagi wg. mnie, tak samo masterka na szybszy recall lepiej dać w 2 pkt w coś innego. Ale dam lajka za układ graficzny bo nawet podoba mi się ;] Jeszcze nigdzie takiego nie widziałem więc

Dzięki, za własną uwagę do tego poradnika. Na pewno ktoś kto przegląda temat weźmie też to pod uwagę.

Opublikowano

Lecz warto, tez wspomnieć, że jej zasięg q jest w miare sporawy i pierwsze agro idzie na przeciwników więc trzeba połkować nią!

nie będę wypierdalał z tego forum. Nie przeczytalem tresci tematu, leci raport za flame. Mam też twoje ip, wiec spodziewaj się jutro o 18:00 napadu na chate. Jusz stary nie zyjesz. Radze wyjechac do innego kraju, bo cie znajde.

Opublikowano

Napisz więcej jak niagrać tj ciągły harras i zoneowania przeciwników, masterki zmień ten 1 pkt z scout wpakuj w redukcje czasu aktywów, o lockecie możesz napisać że można z dzunglerem przedyskutować kto ma go robić.

Opublikowano

Napisz więcej jak niagrać tj ciągły harras i zoneowania przeciwników, masterki zmień ten 1 pkt z scout wpakuj w redukcje czasu aktywów, o lockecie możesz napisać że można z dzunglerem przedyskutować kto ma go robić.

Ja nigdy nie robie locketa, bo zawsze jungler właśnie go robi, ale w niższych dywizjach jungler nie robi locketa, więc ty jako support musisz zrobić. ;f

A i scout jest dobrą i nie docenianą masterką. ;]

Opublikowano

Ja nigdy nie robie locketa, bo zawsze jungler właśnie go robi, ale w niższych dywizjach jungler nie robi locketa, więc ty jako support musisz zrobić. ;f

A i scout jest dobrą i nie docenianą masterką. ;]

co dobrego daje ? :X

Opublikowano

A gdzie runy gold per 10? Lol. Gdzie kage? Twins Shadows są prawie ze 3/4 itemem. Dlaczego twitch ma się bać sony, skoro trzyma ją na dystans z ultem? :)

Nie powiem ze poradnik świetny, brak faz gier.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

A gdzie runy gold per 10? Lol. Gdzie kage? Twins Shadows są prawie ze 3/4 itemem. Dlaczego twitch ma się bać sony, skoro trzyma ją na dystans z ultem? :)

Support nie ma robić dmg, tylko pomagać, tankować i po co ci runy na golda? Lepiej zainwestować w więcej Armora/HP by nie być papierowatym i nie padać na skilla i z itemków możesz zrobić tylko butki, kamyk i coś z philosophera, a resztę pakować w oracle, pinki i golda na pewno ci nie zabraknie.

Opublikowano

A to nie W jest czasami Heal ? : ]

Co do Sony, osobiście nią grałem wczoraj i jakoś mi nie podpadła do gustu .. Zdecydowanie wolę zagrać sobie chociaż by fidlestickiem : > Sona jest zbyt papierowa i każdy chociaż lekki poke ze strony enemy kończy sie stratą 1/4 hp min. ;]

Nie ma faz gry, mapka jest ale bez sensu ... Lepiej pokazać na mapie NAJWAŻNIEJSZE miejsca w early, mid i late oczywiście wszystko zależy od sytuacji ale tak mniej więcej i napisać dlaczego tu, co nam to da itd. np.: Ward w tribushu pomoże nam gdy w przeciwnej drużynie jest np. Jarvan który dzięko combo E -> Q może do nas szybko skoczyć ... Itd. itd.

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

na sonie lepiej qunity pod hp, z racji że jest mega papierkiem, twin to sytuacyjny item, zwykle nie ma golda na niego bo trza kupować wardy i oracle'a, twitch nie ma ulta od 1 lvla.

dodajmy że sona jest jedną z nielicznych postaci o ile nie jedyną która sama jest w stanie wygrać bota a adc tylko farmi

Opublikowano

Bardzo fajna mapka :) Tylko dziwi mnie brak warda przy wyjściu z BLUE Buffa strony niebieskiej w strone barona ? Zawsze lepiej mieć tam wizję a jak nie to w tribushu przy turecie od strony niebieskiej także ;] Może to sa tylko moje odczucia że tam są potrzebne :p

A co do Gold per second .. Moim zdaniem to jest obowiązek na każdym supporcie, nie zawsze sie gra układa po naszej myśli np. jesteśmy babysittowani, nie możemy zdobyć wgl asyst itd. to zawsze jest boost do golda ... Sam Kage i Philosoper może nie starczyć czasami :D

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

Bardzo fajna mapka :) Tylko dziwi mnie brak warda przy wyjściu z BLUE Buffa strony niebieskiej w strone barona ? Zawsze lepiej mieć tam wizję a jak nie to w tribushu przy turecie od strony niebieskiej także ;] Może to sa tylko moje odczucia że tam są potrzebne :P

A co do Gold per second .. Moim zdaniem to jest obowiązek na każdym supporcie, nie zawsze sie gra układa po naszej myśli np. jesteśmy babysittowani, nie możemy zdobyć wgl asyst itd. to zawsze jest boost do golda ... Sam Kage i Philosoper może nie starczyć czasami :D

Możesz zrobić tylko 2 itemki i reszcze pakować w oracle i wardy, bo nie potrzeba ci na supporcie wielu przedmiotów. Ja zawsze jak zrobie mobilitki, sightstone i mikaela to kończe na tym i kupuje itemki tylko gdy mam wiele golda.

Opublikowano

Możesz zrobić tylko 2 itemki i reszcze pakować w oracle i wardy, bo nie potrzeba ci na supporcie wielu przedmiotów. Ja zawsze jak zrobie mobilitki, sightstone i mikaela to kończe na tym i kupuje itemki tylko gdy mam wiele golda.

Tak ale jeżeli idzie nam źle gra to na to szybko nie uzbieramy, chyba logiczne prawda? :)

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

Poradnik super, wszystko dobrze wyjaśnione, estetyka zachowana w jak najlepszym porządku :) w sumie ten ignite nie jest potrzebny no chyba że chcesz bardzo zniszczyć przeciwnika na line

Opublikowano

Fajny poradnik, przyda sie :P

PS.

Ja polecam kupić Kielich Harmonii po Rubinie Widzenia, przydaje sie bo często many brak : >

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...