Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Podwójnie przyśpieszone i automatyczne przepalanie surowców!

Lirnen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Witajcie!

Na samym początku chciałbym podkreślić, że to mój pierwszy poradnik.

Dziś chciałbym Wam zaprezentować jak stworzyć prosty układ z piecyków, skrzyni i leji, (bez redsone!) który nie dość, że będzie automatycznie dozować do piecyków surowce i je przepalać, to też będzie to robione z podwójną szybkością! Zaletą jest również to, że nie musimy pilnować stanu węgla i odbierać przepalonych surowców!

Potrzebne materiały:

- 2 Piece

- 20 Skrzyń (6+14 [potrzebne do wyprodukowania leji])

- 14 Leji (14 skrzyń, 70 sztabek żelaza)

1. Zaczynamy od postawienia 2 piecy obok siebie. Są one 1 klocek nad powierzchnią, ale gdy położymy je na ziemi nic sie nie stanie. Wystarczy wtedy tylko pod nimi wykopać przestrzeń.

8M3kyt6.png

2. Następnie układamy skrzynie przed piecykami w taki sposób.

XidbLvM.png

3. Teraz należy połączyć piecyki z skrzynią. Trzymając lej, klikamy w tylną część skrzyni (kierunek wysyłania przedmiotów przez lej określamy tym, w który bok bloku go ustawimy). Musimy pamiętać o wciśnięty klawiszu SHIFT, bo inaczej otworzy nam się skrzynia!

msYBAU3.png

ta2zdAo.png

4.Teraz nad naszymi Piecykami umieszczamy leje. Pamiętamy o klawiszu SHIFT!

zJ637YC.png

5. Nad postawionymi właśnie lejami układamy skrzynie.

e9QurNO.png

6. Następnie po obu stronach pieców ustawiamy leje skierowane w ich stronę. SHIFT!

SVNZeDr.png

7. Budujemy wierzyczki z leji. SHIFT!

MMn403j.png

8. Nad naszą wysoką skrzynią również umieszczamy Leje, lecz muszą być one skierowane w stronę wieżyczek! Pamiętamy o Kliknięciu w właściwy bok. SHIFT!

gm81FzT.png

6d5Cju8.png

9. Nad lejami z poprzedniego punktu stawiamy skrzynie. SHIFT!

4lHtwBQ.png

Gratulacje! Właśnie zakończyliśmy budowę podwójnie wydajnego, automatycznego pieca!

Dodaję teraz rysunek wyjaśniający:

egOYB3G.png

Myślę że poradnik się przydał i docenicie mój wkład w pierwszy tutorial oraz nagrodzicie kliknięciem w LIKE ;)

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

up: Dlaczego bez sensu? Co jest nie tak?

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Bardzo fajna maszynka ;D Robie wlasnie teraz na servie ! Jaki to Texturpack ?

Sphax PureBDcraft 128x

http://bdcraft.net/download-bdcraft-texturepacks

Opublikowano

Da się zrobić podobną maszynką z tym samym działaniem z mniejszą ilością lejów a dokładnie 6 leji .

Myślę, że wiem o co ci chodzi, ale taka na 6 leji byłaby mniej poręczna. Trzeba by pakować surowce do 4 skrzyń zamiast 2. Z resztą da się zbudować mniejszą i działającą tak samo maszynę jak w moim tutorialu, ale dostęp do skrzyni z opalem byłby mniej wygodny. Gdy będę miał więcej czasu dodam screeny innych automatycznych piecy. Myślę że moja konstrukcja jest najbardziej wygodna w użytkowaniu.

Opublikowano

Ref

Opublikowano

Serio? To pokaż...

@edit: To teraz naucz się czytać:

Myślę, że wiem o co ci chodzi, ale taka na 6 leji byłaby mniej poręczna. Trzeba by pakować surowce do 4 skrzyń zamiast 2. Z resztą da się zbudować mniejszą i działającą tak samo maszynę jak w moim tutorialu, ale dostęp do skrzyni z opalem byłby mniej wygodny. Gdy będę miał więcej czasu dodam screeny innych automatycznych piecy. Myślę że moja konstrukcja jest najbardziej wygodna w użytkowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...