Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysokie zużycie cpu

mwl4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wielki problem z wysokim zużyciem procesora przez np. grę.

Odpalając np. csa, mam 50% zużycia procesora lub więcej. Nigdy poniżej tego. Tak samo jakakolwiek inna gra.Sama przeglądarka już jakoś zaczyna przymulać, i system + przeglądarka już zużywa ~30 %. Jakiś tydzień temu, jeszcze było wszystko ok, i przy samej przeglądarce było max 5%.. A w csie np. do 30%.. a w innych grach do 20%. Od razu powiem że dużo nie gram, bo max 1 h dziennie. Większość przeznaczam na programowanie, a siedzenie w Visualu nie obciąża procka...

To tak, najpierw mój sprzęt:

Procesor: AMD Athlon 64 X2, 3100 MHz (15.5 x 200) 6000+

Płyta: Asus M4A77 (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Pamięci RAM: 4x (1 GiB DDR2-800 DDR2 SDRAM)

Karta graficzna: GF GTX 550 Ti (1 GiB)

Dysk: ST3500418AS ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 400W 80+ ATX

Jak wygląda sprawa z temperaturami i zasilaniem:

Temp CPU przy pracy ~ 44*C

Wiatrak CPU przy pracy ~ 2800

Temp CPU przy grach ~ (obciążenie 80% - 100%) = do 60*C

Wiatrak CPU przy grach ~ do 6000

+12 V ~ 12.09V

+5 V ~ 5.12V

+3.3 V ~ 3.36V

Vcore ~ 1.14V

Posiadam 3 systemy: Win 7, Win xp, Linux:Debian

Można wykluczyć że macza w tym palce windows, albo wirusy, bo testowałem byle jaką grę na Linuxie i zużycie procesora ~80% przez samą grę.

Opublikowano

Sprawdzałeś czy coś nie siedzi w procesach pod windowsem. Jest taki program, który podłącza twój komputer do programu bodajże seti... I obciąża procesor.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Tak jak już mówiłem, to nie może być wina windowsa, ponieważ na linuxie też występuje wysokie obciążenie cpu po właczeniu jakiejś gry. Poza tym, to sama gra zużywa tyle procesora + sprawdziłem w Process Explorerze, który wątek gry obciąża, i jest to oczywiście sam exe. Dllki ładowane do pamieci programu nie biorą w tym udziału. Wydaje mi się że to ma związek z główną pętlą gry, i procek nie wyrabia..

Bardzo prawdopodobne że już będzie procesor do wymiany. A gdybym chciał sobie kupić trochę lepszy, to już od razu musiałbym inwestować w płytę główną obsługującą AM3, nowe kości DDR3 :facepalm:

Opublikowano

Może masz zainfekowany komputer, przeskanuj Dr.Web Cure It! oraz Malware-Bytes i po wszystkim ADWCleaner.

PMK3yt4.png

Opublikowano

heh, Ile razy mam powtarzać.. Na linuxie także jest problem z dużym zużyciem procesora. Wątpię żeby jakikolwiek wirus posiadał odczyt partycji ext4 i zainfekował w jakikolwiek sposób linuxa :facepalm:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...