Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przydzielanie innej ilości pamięci RAM do Minecrafta

Bruzdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmienić ilość przydzielonej pamięci RAM możemy na (przynajmniej) trzy sposoby. Jeden z nich wymaga stworzenia małego pliczku startowego, natomiast drugi ściągnięcia Magic Lauchera. Trzeci działa z nowym launcherzem Minecraft.

Sposób 1.
1. Klikamy PPM na pulpit i wybieramy Nowy ---> Plik tekstowy. Możemy go też utworzyć w innym katalogu - to bez znaczenia. Nazywamy plik dowolnie, na przykład "start".
2. Otwieramy plik i wpisujemy:

Javaw -Xmx(ilość pamięci jaką chcemy przydzielić)m -Xms(połowa pamięci jaką chcemy przydzielić)m -jar "(ścieżka do pliku minecraft.exe)"

To teraz małe wyjaśnienie. Do Minecrafta domyślnie przypisany jest 1GB Ramu. Najbardziej optymalnie jest przypisać połowę pamięci jaką dysponujemy, czyli dla przykładu: jeśli mam na komputerze 4GB Ramu to przypisuję do Minecrafta 2048MB, a w miejscu gdzie jest "połowa pamięci jaką chcemy przydzielić" wpisujemy 1024. Ilości Ramu podajemy w MB. Ścieżkę do Minecraft.exe możemy znaleźć klikając PPM w ikonkę, którą zazwyczaj odpalamy Minecrafta. Czasami bywa, że samo podanie "Javaw" nie działa i należy wtedy podać ścieżkę do tego pliku.
3. Plik --> Zapisz jako ---> start.bat Powinno nam to utworzyć plik o rozszerzeniu .bat, który po dwukrotnym kliknięciu otworzy nam Minecraft'a ze zwiększoną ilością Ramu.

Jeśli później chcemy modyfikować ten plik to klikamy PPM i wybieramy opcję "edytuj".

Na systemach 64-bitowych przy zainstalowanej Javie 32-bitowej może nie działać. Należy wtedy ściągnąć 64-bitową wersję.

Jakby ktoś pytał to mój plik wygląda tak:

"C:\Program Files\Java\jre7\bin\Javaw.exe" -Xmx2048m -Xms1024m -jar "D:\GRY\Minecraft\Minecraft.exe"

Sposób 2.
1. Pobieramy Magic Launchera (klik).
2. Jak już ściągnęliśmy to odpalamy go.
3. Domyślnie ML przypisuje 512MB Ramu. Klikamy "Setup", a następnie szukamy zakładki "Advanced" i tam mamy pole "Memory" gdzie wpisujemy ilość pamięci jaką chcemy przypisać wyrażoną w MB.
4. Klikamy "OK", a następnie "Login" i cieszymy się Minecraft'em z większą ilością Ramu.

Sposób 3.
1. Ściągamy nowy launcher.
2. Odpalamy go.
3. Klikamy "Edit profile".
4. Zaznaczamy opcję "JVM Arguments".
5. Domyślnie w tym polu jest "-Xmx1G", czyli jest przypisane 1GB pamięci. Jak chcemy przydzielić 2GB to piszemy "-Xmx2GB" itp.
6. Następnie "Save profile" i "Play".

Napisałam o zwiększaniu, ale zmniejszać też można, z tym, że nikt tego nie stosuje bo przeważnie nie jest to nikomu potrzebne. Więcej pamięci przydaje się przede wszystkim przy grze z modami, albo na serwerze z pluginami, które obciążają mocno klienta.

W razie pytań proszę pisać poniżej lub na PW.

Tutorial w pełni napisany przeze mnie. Nie zezwalam na kopiowanie.

-------------------------------------------
Jakby się ktoś ulitował to proszę o zdjęcie kilku %%. :)

Zapraszam na jedyny taki serwer w Polsce. ;] ----> KLIK  <----

Opublikowano

Na MPC jest od groma takich poradników .

Według mnie kolejny troszke bezsensowny temat.

Dodaj może jakieś SS co i jak :)

Lub nagraj Video i wrzuć .

Tyle odemnie .

Opublikowano

Ten sposób z Magic Launcherem bardziej do mnie przemawia bo łatwiejszy. :D Dobry poradnik, jest czytelny, prosty i logiczny. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jupii!!!!!! Szukałem tego dobry miesiąc!

Super tut!

ps. Like leci ;)

Mój kanał na YT- Wymiatacz! Recenzje i nie tylko

Lubię pomagać

Opublikowano

Było, było i jeszcze raz było ;d

Mój o wiele lepszy, sprawdzony i łatwy oraz z Obrazkami :)

4455415860.png

lenovo

2.4GHz / 710M / 4GB / 1TB

Opublikowano

I postarales sie a nie jak inni!

*PostaraŁAŚ. Masz pod avatarem napisaną płeć. -.-

Dzięki ;]

Opublikowano

po 1. było

po 2. mozna tak zrobić w launcherze

No co Ty nie powiesz? Przecież napisałam, że można z launchera skorzystać. 2/3 sposoby dotyczą właśnie launchera. -.- Genius.

• 2 lata później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Leci Like za sposób nr.3!

Widziałem, że trzeba coś tam zmienić, ale nie widziałem co.

Crashowało mi MC bo miałem teksturę 2048x2048.

Podpisałem 16GB pamięci (mam 32)

i MC chodzi w 300-600 fps'ach!

Daj lajka! Nic to nie kosztuje, ale bardzo tego potrzebuje!

d9xa4.png

10 | 25 | 50 | 75 | 100 | 250 | 500 | 1000

Kliknij w obrazek! Zobacz nasz serwer!

Chcesz abym zobaczył? Napisz @Notrax3

Opublikowano

Bardzo przydatny poradnik! Osobom, które nie wiedzą jak to zrobić ratujesz życie. :D Plusik dla ciebie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...