Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][Sugestie] Ogarnięcie działu Minecraft - Publikacje serwerów.

Bruzdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Użytkowników!

Jak pewnie niektórzy zauważyli (inni może nie, chociaż trudno to przeoczyć) moja sugestia (a właściwie kilka) dotyczyć będą działu Minecraft - Publikacje Serwerów. Żeby brzydko się nie wyrażać to powiem, że w dziale panuje bałagan. Pewnie nie tylko ja tak uważam. Mam kilka pomysłów, co można zrobić, alby ten dział mniej przypominał Kosz.

Pierwsza sugestia dotyczyć będzie ograniczenia w postaci ilości wymaganych postów. Może i nie głupie, ale 50 postów to trochę dużo. Zmniejszyłabym tę liczbę tak do 20, co by nadal uniemożliwiało tworzenie multikont w celu podbijania reklam, ale uczciwi nowi użytkownicy nie musieli by sztucznie nabijać postów, nie rzadko zarabiając przy tym ostrzeżenia.

Może by tak nowe tematy akceptowali Moderatorzy działu? Pewnie nie tylko ja zauważyłam, że niektórzy myślą, że będą mieli popularny serwer jak wstawią pierdyliard prezentacji, które później są zamykane przez Modów. Sytuacji takich można by uniknąć, jednak wiązałoby się to ze zwiększeniem ilości roboty dla Moderatorów. Ale z drugiej strony, jeśli temat nie był zgodny z regulaminem to w ogóle by się w dziale nie pokazał. W dziale na pewno zapanowałby większy porządek. Rozwiązanie byłoby jeszcze bardziej przydatne, jeśli w życie wprowadzone zostałyby moje następne sugestie.

Trzecią moją sugestią będzie ujednolicić nieco nazwy tematów. Zamiast takiej nazwy: "Nazwa_serwera Freebuild - wielka i nowoczesna metropolia, rozbudowana ekonomia i statusy społeczne, rozległa sieć metra i dróg rzecznych, działki oraz firmy" mogłaby być na przykład "[1.6.2][NP][24/7][Fb] Nazwa_serwera". Myślę, że jakby wszyscy stosowali się do jakiś schematów to dział byłby na pewno znacznie czytelniejszy, bo teraz to można dostać oczopląsu... Można też wprowadzić jakiś w miarę jednolity wzór, co powinna zawierać prezentacja serwera, chociaż na tym mi jakoś tak specjalnie nie zależy, a mogłoby to zwalić na mnie falę hejtu.

Czwartą propozycją jest to, żeby reklamy odświeżać mogły wszystkie osoby z administracji serwera. Bywa, że autor tematu na przykład gdzieś wyjedzie, czy po prostu nie ma dostępu do internetu to już nie ma jak odświeżyć tematu, a przecież nie będę nikomu podawać hasła do mojego konta. I oczywiście, takie odświeżanie musiałoby być zgodne z regulaminem, to znaczy co 24 godziny. Dobrze by było w takim razie zawrzeć w temacie nicki administracji z serwera i odpowiadające im nicki na forum (tak byśmy wiedzieli, czy to faktycznie Administrator odświeża reklamę).

Niech posty typu "fajny serwer, polecam" były nagradzane warnem i UKRYWANE. Takie coś podbija reklamę i niektórzy ryzykują czasami coś takiego, mimo, że wiedzą, że dostaną za to kilka %. Procenty w końcu znikną, a może kilku graczy na serwer się znajdzie. A poza tym, przy banie, można założyć nowe konto, więc jak sobie uzbiera 100% to się zarejestruje najwyżej jeszcze raz. To 5 minut roboty. Dobrze by było jakby w ocenie serwera były przynajmniej ze dwa argumenty.

"20. Zakaz podawania linków do innych forów. White lista ma być prowadzona w temacie.W przypadku umieszczenia linku do zewnętrznego forum w grafice,linku lub czymkolwiek, publikacja oraz jej treść zostanie usunięta. Dotyczy to również stron, na których znajdują się odnośniki do forów." Malutkie forum serwera to przecież nie konkurencja dla mpc, więc nie rozumiem, dlaczego nie można podawać linków. Jak ktoś wejdzie na serwer to przecież i tak się dowie jaki jest link do forum. A jak ktoś nie wejdzie na serwer to na forum pewnie też nie, bo i po co? A co do WL to uważam, że powinna być prowadzona na forum serwera lub na PW, a nie w temacie, bo to sztuczne podbijanie reklam.

I jeszcze kilka dziwnych punktów w regulaminie tego działu.
"11. Wszelki obrót kontami, czyli ich sprzedaż, wymiana lub oddawanie jest zabronione (MPCforum nie jest portalem handlowym, nie ponosimy konsekwencji w pośredniczeniu). Zakaz proszenia o konta, bądź wyłudzania ich. Kara: 10 pkt + ban na 7 dni, temat ląduje w koszu." - to chyba powinno znajdować się w regulaminie globalnym, bo nie dotyczy bezpośrednio tego działu.
"12. Zakaz kopiowania poradników, tutoriali, itp. Kara: 10 pkt + ban na 3 dni, temat ląduje w koszu." - przecież ten dział nie służy do pisania tutoriali tylko prezentacji serwerów Minecraft.
"17. Od teraz użytkownicy mogą odświeżać poradniki przed upłynięciem 24 godzin, jeżeli wprowadzają jakieś zmiany lub ich wypowiedź wnosi coś do tematu." - jak wyżej.

I może tak dobrym pomysłem byłoby dołączenie do zespołu jeszcze kilku Moderatorów Minecraft, bo bywa (nierzadko), że wchodzę w temat i potrafię zgłosić wszystkie posty na raz. Moderatorzy chyba powinni przeglądać dział i wyłapywać takie rzeczy, w miarę możliwości, przed użytkownikami.

Na chwilę obecną tyle przychodzi mi do głowy. Jakby coś to mogę dopisać. Mam nadzieję, że przynajmniej część propozycji zostanie wprowadzona w życie. Moje propozycje mają na celu poprawić forum, a nie wywołać lawinę hejtu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Zapraszam na jedyny taki serwer w Polsce. ;] ----> KLIK  <----

Opublikowano

Pewnie będę jedną z niewielu osób, które przeczytały całość. ^^ Przeczytałam i popieram w całej rozciągłości ponieważ i mnie to dotyczy. Jestem adminką serwera ale nie autorką tematu i chciałabym mieć możliwość odświeżania reklamy podczas nieobecności twórcy tematu. ;) Można stracić na takim braku możliwości refreshowania. Odnośnie pozostałych punktów...sama dzisiaj zajrzałam do publikacji i autentycznie w każdym temacie zgłaszałam co najmniej dwa posty. Sytuacje nie tylko "świeże", reklam jest dużo, są w totalnym chaosie, nie ma jakiegoś sztywnego wyznacznika jaka ma być treść i jaki tytuł, ciężko nad tym na pewno zapanować w tej chwili. Trzeba by nad tym popracować konkretniej, bo zauważyłam, że czasem można nawet zarwać warna za niewinność. Nie chcę się rozpisywać bo Bruzdi i tak napisała już wszystko, dlatego mówię tylko, że popieram wszystko co powyższe i podpisuję się pod tym. ;)

Opublikowano

1. 50 to dobra liczba, akurat w sam raz, 20 to za mało. Nie.

2. Ludzie tworzyli by po 10 lub więcej tematów, bo nie będą wiedzieć co się z nim dzieje. Nie

3. Co do nazwy może być, czasami są bardzo długie.

Tu masz info. co ma znajdować się w publikacji

4. Tematy może odświeżyć tylko autor tematu, wynikło by z tego za dużo komplikacji.

5. Nie, wiadomo czemu.

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

1. Nie - byłoby o wiele więcej tego spamu niż teraz jest.

2. Nie - moderatorzy by nie ogarnęli jakby co godzinę 10-15 publikacji szło ;x

3. Mi nie przeszkadza to ;x

4. Taa, niedogadali by się i byłby spam bo każdy refuje <24h

5. NIE

Nie ma to jak wstawić komiks do "Pogaduszki"...

Opublikowano

Ja się tyle opisałam, a tu komentarz "nie" i koniec. No dzięki Wam bardzo.

2. Ludzie tworzyli by po 10 lub więcej tematów, bo nie będą wiedzieć co się z nim dzieje. Nie

I tak tworzą do 10 tematów, z tą różnicą, że wszystkie są widoczne dla użytkowników. To ograniczenie pomogłoby jakoś nad tym zapanować i zamiast karać to zapobiegać. Dałoby się informację gdzieś w widocznym miejscu i po sprawie.

Tu masz info. co ma znajdować się w publikacji

Tu czyli gdzie? Bo chyba nie w regulaminie działu.

4. Tematy może odświeżyć tylko autor tematu, wynikło by z tego za dużo komplikacji.

Ja nie widzę w tym problemu. Zamiast jeden osoby byłoby np. 2, co mogłyby odświeżać temat co 24h. Nie wiem co w tym takiego trudnego.

5. Nie, wiadomo czemu.

"5." czyli co? Bo ja tam napisałam kilka propozycji więcej niż 5. A po za tym nie, nie wiadomo czemu.

1. Nie - byłoby o wiele więcej tego spamu niż teraz jest.

No już więcej spamu nie może być, bo dział wygląda jak jeden wielki śmietnik.

2. Nie - moderatorzy by nie ogarnęli jakby co godzinę 10-15 publikacji szło ;x

To zrekrutować kilku moderatorów specjalnie do tego jednego działu. Nie sądzę, żeby to był problem. Jak teraz jest za mało osób to trzeba znaleźć więcej, proste.

4. Taa, niedogadali by się i byłby spam bo każdy refuje <24h

Wchodzisz tam czasami do tego działu? Ludzie refreshują prawie każdy temat co mniej niż godzinę. Chociaż Ci uczciwi mieliby łatwiej, bo nie dostawali by za to %.

5. NIE

A może tak chociaż powiesz dlaczego?

5x Nie.

Jak wyżej, Panie Moderatorze.

Opublikowano

Dla mnie to jest "nie, bo trzeba by coś zrobić" ;) ponad 1400 stron reklam - zamkniętych, powtórzonych, wszystkie razem, w każdej reklamie można coś zaraportować. Naprawdę nie chcielibyście żeby był tam porządek? Wszędzie nabijają się z mpc, że publikacje to syf. Przecież niewiele wystarczyłoby żeby to ogarnąć i utrzymać w porządku, można wziąć tych robiących pierdzielnik użytkowników za pysk i załatwić sprawę tak, że zostałyby same wartościowe reklamy. Z czasem tylko nagromadzi się tego wszystkiego, im wcześniej ktoś się za to weźmie tym lepiej...

Opublikowano

Z uzasadnieniami proszę. Byłoby lepiej dojść do wspólnego dobra, a nie jedna strona powie "tak", a druga "nie" i mamy pat. -.-

I lekcja matematyki, tam jest więcej niż 5 propozycji. Ja się doliczyłam przynajmniej 8.

Opublikowano

Posty zostaną, 50 to dobra liczba, tak to ktoś wyspami gdzieś 20 postów i wystarczy ? - Nie.

Akceptacja nowych tematów ? Dziennie wychodzi ich około 200+ - Nie.

U nas każdy ma nazwę jaką chce, gdyż niektórzy prowadzą też serwery Kwadratowej Masakry, każdy przyjmuje nazwę według swoich przekonań - Nie.

Reklamy może odświeżać tylko autor tematu, wtedy gdy tego żąda. - Nie.

Jeżeli posty są masowe, są nagradzane warnami, nie potrzeba ich ukrywać. - Tak/Nie.

Link do forum, to link do forum - Nie.

Nie handlujemy, nie kopiujemy - Nie.

Moderatorzy pracują jak mogą i ogarniają ten dział, także w przypadku zgłoszeń, jeżeli

tylko coś zauważą od razu reagują. - Wprowadzone.

Wszystko opisałem jak sądzę,

razem z wyjaśnieniami. ;-)

Opublikowano

Akceptacja nowych tematów ? Dziennie wychodzi ich około 200+ - Nie. -> z czego 90% to syf.

U nas każdy ma nazwę jaką chce, gdyż niektórzy prowadzą też serwery Kwadratowej Masakry, każdy przyjmuje nazwę według swoich przekonań - Nie.

Reklamy może odświeżać tylko autor tematu, wtedy gdy tego żąda. - Nie. -> Przez co jedna nazwa potrafi mieć kilka linijek, co powoduje jak powyżej - syf.

Link do forum, to link do forum - Nie. -> Forum na 300 osób czy ileś o tematyce wyłącznie danego serwera, wielkie zagrożenie dla forum takiego jak mpc... Przy okazji utrudnienie dla administracji serwera, bo gracz dopiero na serwerze dowie się o forum na którym przykładowo ma podany przewodnik po serwerze i zadaje 100 głupich pytań, a mógłby już wszystko wiedzieć.

Jestem szczerze zawiedziona, że na tak dużym forum nie znajdzie się ani jedna osoba chętna do zaprowadzenia porządku dzięki któremu opinia o mpc by się zmieniła. Przecież jest tu dużo osób, kilka by się zebrało i w kilka godzin ogarnęło to na błysk. A moderowanie nowo dodanych tematów? Można by dać czas oczekiwania 2 czy 3 dni i wszystko by się ogarnęło. Większość tematów z miejsca nadawałaby się do oddelegowania do poprawy. Od razu byłoby bardziej przejrzyście...

Arcymistrz
Opublikowano

Nope.

@Up

Reklamowanie forum na forum to zawsze jakaś konkurencja. Zostało tak postanowione i tak zostaje. Sugestie są zbędne, a Ty nie wiesz co dzieje się w tym dziale aktualnie, a co działu w lutym, gdzie w jeden dzień szło wbić 300 postów, bo nie bylo ograniczenia.

Opublikowano

Jasne. Ja nic nie wiem,w ogóle nikt nic nie wie i tylko krytykujemy,nie? To po co jest dział sugestie? Może i nie wiem co się działo,ale widzę ten dział teraz i to naprawdę wystarcza, a moja opinia nie różni się od opinii wielu osób. Ale dobrze, w takim razie ja ze swojej strony kończę skoro wszystko jest tam w idealnym stanie, spróbujemy zadziałać w inny sposób.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...