Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum informatyczne

Frohser

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy rok technikum i matematyka to praktycznie cała powtórka z gimnazjum. Tak samo pozostałe przedmioty.

Możesz tylko liczyć że trafisz na nauczyciela, który zrobi z wami tą powtórkę a nie wyjdzie z żałożenia że to "powinniście umieć".

Co do innych umiejętności to nie jest nic wskazane żebyś ogarniał wszystko od razu, wkońcu w szkole mają Cie nauczyć tych rzeczy.

Opublikowano

Mozesz nawet nic nie umiec ..... Od tego jest technikum ma cie nauczyc z matmy masz wyszystko co do tej pory i pare nowosci ... logarytmy i takie

Opublikowano

Pamiętam, że mój kolega w tech. miał to samo co ja w LO czyli:

Ułamki, procenty, pierwiastki, funkcje, wartość funkcji, wartość bezwzględna, szacowanie, geometria, sinusy itp

9368_gold.png

Opublikowano

Podstawy z gimnazjum, czyli jak uważasz, że zasługiwałeś na trójkę w gimnazjum (nie liczy się co miałeś), powinieneś dać sobie radę, bez problemu ;)

Opublikowano

W 1 klasie technikum,z matematyki miałem m.in.

Funkcje kwadratowe,liniowe i zwykłe.

Pierwiastki,ułamki,te podstawy co w gimnazjum.

Liczby naturalne,wymierne,niewymierne.

Ale nic nie trzeba było umieć na początku,ponieważ wszystko było przerabiane od podstaw.

Opublikowano

U mnie w 1 klasie wyglądało to tak że, z matematycznych trzeba było umieć wszystko co w gimnazjum tak samo polski itp. Przez pierwsze 2 tygodnie ogólna powtórka gimnazjum, podstawy czyli ułamki, pierwiastki itp. potem normalnie z programem 1 klasy. A z przedmiotów informatycznych czyli informatyka, pracownia, urządzenia tech. komp. Mogłeś nawet nigdy na oczy nie widzieć komputera i to nie był problem.

@Autor Dlaczego się chwalisz swoim telefonem ? To nie sprawi że będziesz fajny, ja się nie chwalę jaki mam komputer a mógł bym bo to z wyższej półki.

Opublikowano

@Autor Dlaczego się chwalisz swoim telefonem ? To nie sprawi że będziesz fajny, ja się nie chwalę jaki mam komputer a mógł bym bo to z wyższej półki.

Zapewne przez Tapatalk pisał, dlatego wyświetliła się notka "Napisane z.."

Opublikowano

HTML i CSS wg mnie to podstawa... ;D

Oczywiście części kompa tyeż powinieneś kojarzyć

HTML i CSS idąc do technikum? No chyba coś dzisiaj ćpałes, z tego co wiem i sie dowiedzialem to dopiero BEDĘ się tego uczyc - a budowe komputera mam w małym palcu.

Opublikowano

HTML i CSS idąc do technikum? No chyba coś dzisiaj ćpałes, z tego co wiem i sie dowiedzialem to dopiero BEDĘ się tego uczyc - a budowe komputera mam w małym palcu.

Dobrze by było, jakbyś znał podstawy html'a i programowania, żebyś potem nie był zdziwiony.

Opublikowano

Nowa podstawa programowa jest teraz.

Praktycznie uczą podstaw w szkołach informatycznych. Zaczynasz od podstaw HTML a kończysz na win serwerach. - To jest 1 klasa.

A co do matematyki to same podstawy z gimnazjum.

udyr_signature_2_by_janitsu-d82aykp.png

Opublikowano

W takim technikum dtstaniesz teorie nt. samych podstaw. Jak bedziesz chcial rozszerzyc swoja wiedze to musisz sam googlowac i sie bawic, bo nauczyciel ci nie omoze po godzinach bo mu za to nie placa. Jak skonczysz takie technikum to bedziesz mial papier, a jak bedziesz chcial dostac sie potem do roboty to bedziesz musial cos umiec (czyt. rozwinac swoja wiedze w kategorii w ktorej bedziesz szukal pracy do perfekcji majac podstawy i teorie).

Matematyka to bedzie to samo co w ogolniaku czy kazdej innej szkole sredniej.

Opublikowano

Musisz umieć podstawy? Czego z tego nie rozumiesz?

Matma jak matma - zajrzyj sobie do książki z I klasy gimnazjum, musisz umieć to co miałeś w podstawówce. W sumie to też zalezy od nauczyciela - bo może powtórzyć, a nie musi.

Ja byłem w jednym technikum - bez powtórek od razu był język matematyki, potem zbiory i żadnej powtórki z gimnazjum. Za to w innym technikum mieliśmy cały materiał powtórzony z matmy.

Jeżeli nie masz podstaw to będziesz miał na prawdę ciężko, wiem bo znam osoby które podstaw nie umieją. Mają 2, ale nadal nic nie umieją - bo nie chca. Jeżeli na prawdę chcesz się coś pouczyć, to znajdz sobie porządną książkę.

Oczywiście warto też dowiedzieć się jak w twojej szkole będą wyglądać zajęcia z Matmy, mozliwe że są możliwe dodatkowe godziny, gdzie będiesz się mógł poduczyć. Najlepiej też znaleźć sobie kogoś kto będzie Ci mógł pomóc.

A i jeszcze, wiele osób może nie wiedzieć jak dla Ciebie wyglądają podstawy - bo np. dla mnie ułamki, nożenie, potęgi, pierwiastki - ja tego nawet jak podstawy nie traktuje, traktuje to jak coś naturalnego więc.

No i tak, z przedmiotów informatycznych to nic wielkiego - uczą podstaw, reszte musisz się sam nauczyć (zeleży to też od nauczyciela i wielkości grupy). Teraz jak w nowej podstawie zaczeli robić cięcia godzin, to jest masakra - nauczyciel niewiele może zrobić, jakiś ćwiczenie, podanie notatki i tyle. Chociaż w I klasie jest tego mało - Server 2003, troszke linuxa, podstawy Windowsa, budowa komputera i takie tam.

Mam wyłączone wyświetlanie sygnatur :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...