Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie napięcie ma kabel włączania komputera (Guzik) Zapraszam majsterkowiczów, elektrykow do pomocy.

Atrox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chce zrobic jakiś pilot którym bedę mógł właczać komputer zdalnie, nie potrafiłem wyszukać w googlach jakie zasilanie ma włącznik wiec pytam was :) Może ktoś bedzie wiedział :)

2rc8k5i.png

Opublikowano

Zdalnie czyli jak? Przez internet? Telefonem? Pilotem na podczerwień ? Pilotem radiowym? Napisz dokładniej jak to miało by działać. Taki włącznik w komputerze nie daje żadnego napięcia tylko przełącznik po prostu zwiera dwa piny na płycie głównej.

Opublikowano

w sumie zwiera do masy ( gównie to uzywane ) albo do zasilania +5V styki

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Raczej podczerwień lub Pilot radiowy. (Mam stare samochodziki RC i chciałbym je wykorzystać)

@Edit, No cóż, w każdym razie, chce zrobic włacznik ;p Mam do dyspozycji stare samochody i jakieś drobne fundusze, komputer ma fukcje właczania sie dotykajac klawiatury itp. Jak coś to pytajcie :)

2rc8k5i.png

Opublikowano

Jak na podczerwień to najłatwiej by było użyć jakiegoś mikro kontrolera np, attiny 13 lub atmega 8 i do tego przekaźnik który zwierał dwa piny zamiast przełącznika, czujnik tsop który odbierał by sygnał z pilota, kilka elementów dyskretnych, zasilanie z zewnętrznego zasilacza wtyczkowego 5v. A na koniec to zaprogramować.

Opublikowano

Haha, no właśnie to nie takie proste dla mnie ;p Chociaż chętnie sie naucze czegoś nowego ;] Ew. może polecicie mi jakieś pilotki do komputerów? (najlepiej tanie ;p)

2rc8k5i.png

Opublikowano

Zobacz to http://sklep.avt.pl/p/pl/482186/zdalne+sterowanie+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html. Do wyprowadzeń przekaźnika podłączasz przewody które idą normalnie do przełącznika. Tylko za każdym razem gdybyś chciał włączyć komputer musiał byś szybko nacisnąć dwa razu czyli włączyć przekaźnik i od razu wyłączyć by tylko przez chwile były zwarte przewody. Możesz poszukać podobnych "kitów" które bezprzewodowo włączały by przekaźnik.

Opublikowano

No tak tylko czy nie bedzie problemu zeby przedłużyć odbiornik? Bo układ bedzie schowany w komputerze a odbiornik musi leżeć jakoś na nim lub na biurku...

2rc8k5i.png

Opublikowano

to już twój problem jak zrobisz, najlepiej radiowo bo większy zasięg i atenka może tylko wystawać z obudowy a tak jesteś ograniczony praktycznie do kilku metrów dla podczerwieni

jak dla mnie wystarczył by ci zwykły włącznik na dźwięk i będziesz mógł sobie włączyć komputer przy którym SIEDZISZ CODZIENNIE klaśnięciem czy nawet pierdnięciem jeśli ci odpowiada

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nie ma problemu. Po prostu zamiast lutować TSO P1736 bezpośrednio do płytki pcb lutujesz go do kabli a te do płytki. A sam układ tsop umieszczasz na obudowie albo na biurku. Tylko jeszcze w tym kicie wyżej podany nie montuj mostka prostowniczego a podłącz 12v z zasilacza za mostkiem od razu do plusa i masy.

@up

Podczerwień nie ma aż tak małego zasięgu i jeśli to ma działać w jednym pokoju to ir wystarczy, jedynie co to że trzeba w miarę wycelować w odbiornik by to zadziałało.

Opublikowano

Chodzi tylko o działanie w pokoju, a głownie o włączenie rano gdy wyleguje się jeszcze w łóżku aby juz był gotowy i zagrzany gdy wstane ;p To ok, pokombinuje jeszcze, jak coś to się zgłosze :)

2rc8k5i.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...