Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Drzwi na kod do domu?

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Jako, że wraz z moim tatą jesteśmy majsterkowiczami - ostatnio wpadliśmy na pomysł stworzenia urządzenia, które otwierać będzie drzwi, wykorzystując wpisywany z zewnątrz kod.

Urządzenie byłoby w zasadzie bardzo proste, z zewnętrznej strony drzwi umieszczone było urządzenie, na którym znaleźlibyśmy:

- diodę LED, która sygnalizowałaby status zamknięcia drzwi

- 10 przycisków (9 przycisków odpowiadających za wpisywanie hasła + 1 przycisk który zamykałby drzwi, np. jakbyśmy wychodzili z domu)

Wszystko natomiast znajdowałoby się z drugiej strony drzwi.

Jako, że mamy taką gałkę od wewnętrznej strony drzwi [aby nie musieć np. zamykać drzwi kluczem od wewnątrz], postanowiliśmy, że to wykorzystamy. Po wpisaniu hasła, interpretować go będzie Arduino, a następnie w razie poprawnego kodu silniczek będzie kręcił gałką w prawo jednocześnie otwierając zamek drzwi.

Wszystko zasilane byłoby oczywiście przez stałe źródło prądu [czyli gniazdko sieciowe] + zasilanie alternatywne (baterie/akumulatorki) w wypadku np. braku prądu.

Co wy o tym sądzicie, zainstalowalibyście coś takiego w domu?

Wraz z tatą stworzyliśmy już pierwsze prototypy, których jak na razie nie zainstalowałbym nawet do "psiej budy", bo bałbym się oto, czy to w ogóle zadziała :D

Pozdrawiam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Admin Cienia
Opublikowano

I co my mamy tobie odpowiedź, "niemartw się, będzie dobrze" ? : )

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Tyś to w ogóle przeczytał? Mówię, co wy sądzicie o takim "zamku", jest sens coś takiego montować? Czy Wy zamontowalibyście coś takiego na swoich drzwiach, w swoim domu?

Jakieś propozycje dot. mojego mechanizmu, etc, również mile widziane.

Pozdrawiam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

od lat takie są montowane i takie sam montuje, nic innowacyjnego nie wymyśliłeś

koszt zrobienia/kupienia na allegro zamyka się w 100 zł , dołożysz trochę więcej o 1000-2000zł, kupisz 2-3 tablety , kamerę i masz mały system inteligentnego domu gdzie dom otworzysz telefonem, penem czy kluczem radiowym ( taki sam jak w samochodzie )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@RobeM, mimo wszystko, wydaje mi się że większa satysfakcja jest jak się samemu takie coś zrobi, a nie gotowce ;)

@Top, założyłbym u siebie coś takiego, tylko gdybym miał 100% pewności że wszystko zadziała, a nie że za którymś razem coś się zatnie i trzeba przez okno włam robić ;_;

Fajnie że się tym interesujecie, z chęcią śledziłbym wasze postępy ^^

Game Over

Opublikowano

"od lat takie są montowane i takie sam montuje, nic innowacyjnego nie wymyśliłeś"

Bo mi nie chodziło o wymyślenie czegoś, tylko wdrożenie do mojego domu. Dodatkowo, zrobienie tego samemu jest większym źródłem satysfakcji niż kupno owego systemu na np. Allegro i zamontowanie.

Od lat takie są montowane - ja wiem, ale jakoś tego typu rzeczy widziałem do tej pory jedynie w biurach/hotelach, ew. filmach Sci-Fi. W domach [przynajmniej] w Polsce to jest rzadkość. Ludzie wolą staromodne klucze.

squah, niestety jeszcze nie wiemy z tatą co pozostali domownicy powiedzą na ten pomysł. Na razie mamy tylko prototypy które czasem szwankują, np. najnowszy ma problem z zasilaniem alternatywnym, ponieważ jeżeli podłącze bezpośrednio zasilanie alternatywne do Arduino, to wszystko działa, jak podłącze bezpośrednio prąd z gniazka do Arduino - też all działa. Ale jak już podłącze na stałe prąd z gniazdka, a następnie coś padnie, np. wyciągne wtyczke, to już nie zawsze łapie, że trzeba zacząć pobierać energie z baterii. I czasem np. działa za 10-15 razem dopiero ;d I nie wiem dlaczego ;d

Opublikowano

zaletą takich zamków jest to że czasem montuje się je razem z normalnym zamkiem ( zamek elektromagnetyczny w drzwiach ) . nawet całkowity brak prądu umożliwia dostanie się do domu zwykłym kluczem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja to bym chciał takie coś, bo nie musiał bym szukać klucza zapasowego jak nikogo w domu by nie było. Gorzej jak byś zapomniał hasła hehe :p. Pomysł bardo fajny i praktyczny, ale jest malutka szansa (1%), że ktoś odgadnie hasło, albo jak by komuś zależało by dostać się do Twojego domu to mógłby podejrzeć hasło. Jeszcze raz pomysł fajny, ale znając życie Twojej mamie nie podoba się ten patent no nie?

Opublikowano

Ja myślę, żę to dobry pomysł ale zanim zamontujesz sprawdz 100% czy działa bo się zatnie i jak wejdziesz ? okno ? , Slusarz ?

Powodzenia.

Opublikowano

Y, jeżeli rozwali to co jest na zewnątrz, to i tak nie dostanie się do środka, bo tam będzie tylko mała dziurka na kabel. A jakby miał ktoś przyjść z siekierą to przyszedłby nawet jakby drzwi były bez owego zamka, a z samym kluczem ;x

/

Tak, mojej mamie się ten patent nie podoba, bo "złodzieje grasujo" i się włamią jeszcze.

Jakby się mieli włamać to by się włamali nawet z normalnym kluczem.

Opublikowano

Y, jeżeli rozwali to co jest na zewnątrz, to i tak nie dostanie się do środka, bo tam będzie tylko mała dziurka na kabel. A jakby miał ktoś przyjść z siekierą to przyszedłby nawet jakby drzwi były bez owego zamka, a z samym kluczem ;x

A wy musicie oknem wbić, nie rozumiecie?

@edit Źle sformułowałem zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...