Vip2ouT Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Cześć wszystkim! A więc tak, chciałbym przedstawić Wam mój poradnik odnośnie łowienia w grze Metin2. 1) Wędka, przynęty? Do łowienia potrzebna nam jest: wędka, robak/papka. Można również kupić marmur rybaka, który pokazuje nam jaka rybka/przedmiot jest na haczyku. Te wszystkie rzeczy można kupić u Rybaka. Polecam je kupić przy misji, w której trzeba zanieść przesyłkę dla rybaka. Wówczas na przedmioty jest zniżka. Jednak, żeby mieć te przywileje musisz posiadać minimum 30lv. !!! ŁOWIENIE JEST OD 30Lv !!! 2) Gdzie i jak łowić? Najpierw musisz wcisnąć PPM na przynętę, następnie wciśnij spację, by zarzucić wędkę. Po pewnym czasie pojawi się chmurka, gdy zniknie należy odczekać 2-3 sekundy. Podobno na każdą rybę jest wyznaczony czas, ale ja łowię na 2-3 i jakoś dobrze mi to wychodzi. Najczęstsze łowisko do M1. Jednak ja czasami jadę sobie do M2 połowić --> ciekawsze rybki. Tylko, że jeżeli chcesz wyłowić lepszą rybkę musisz mieć lepszą wędkę. 3) Jak zdobyć lepszą wędkę? Są dwa sposoby. Pierwszy to zwyczajnie kupić od kogoś. A drugi to łowić, łowić i jeszcze raz łowić. Zawsze są punkty wędki. Jeżeli osiągniesz x/x pkt, nie możesz dalej łowić. Wtedy musisz iść do rybaka, przeciągnąć na niego wędkę (jak u kowala). Tylko pamiętaj, że im większy poziom wędki, tym ciężej ją ulepszyć (mniejszy % na powodzenie). Osobiście miałem wędkę na +6, po czym spaliłem na +7 ;c 4) Co można złowić? Przeważnie są to ryby. Ale czasami są to barwniki do włosów, pierścienie, płaszcze. Legenda głosi, że gdy masz 50lv i wędkę +7 można złowić Zwój Błogosławieństwa. Czy to prawda? Szczerze, to nigdy nie spotkałem osoby, która by wyłowiła bodzia. Osobiście uważam, że to może być prawda, bo przecież wbić wędkę na +7 to już jest wyczyn. 5) Nie wiem co złapałem. Gdy pojawi się taki komunikat to po zniknięciu chmurki można od razu wyciągnąć. Czasami można punkty wędki "wyłowić". Co to znaczy "nie wiem co złapałem"? To są po prostu lepsze ryby, ale jako, że mamy słabą wędkę nie możemy ich złapać. 6) Otwieranie ryb. Każdą rybę można "otworzyć". Może z niej wypaść martwa ryba, rybia ość, ryba zniknie lub MAŁŻ. Teraz tak, małż jest cennym przedmiotem. Jest to ulepszać, np. do Lwiej Zbroji na +8. Małż można również otworzyć. Zazwyczaj jest to kawałek kamienia lub małż zniknie. Ale czasami (z rzadka) są to perły: biała, niebieska, krwawa. Pereł nie da się otworzyć, jednak można je sprzedać za na prawdę pokaźną sumę pieniędzy (Eteor s15 --> biała --> 80-100kk). Podobno, gdy ma się większy Lv i poziom wędki jest większy % na perłę. Czy to prawda? Sam nie wiem, ale możliwe, że tak. 7) Właściwości rybek: Upieczony Karaś: +180HP* Upieczony Duży Karaś: +350HP Upieczony Pstrąg Strumykowy: +600HP Upieczony Okoń: Usuwa złe efekty (otrucie etc**) Upieczony Rzeczny Pstrąg: +230MP*** Upieczony Łosoś: +350MP Upieczony Pstrąg Tęczowy: +600MP Upieczony Karp: +20 szybkości ruchu na 10 minut Upieczony Amur: +20 szybkości ataku na 20 minut Upieczony Węgorz: +10 siły ataku na 10 minut Upieczony Sum: Natychmiastowo +600MP Upieczona Mandaryna: +180MP Upieczona Krasnopiórka: +10 zręczności na 10 minut Upieczona/y (nie wiem) Tenchi: Natychmiastowo +230HP Upieczona Ryba Lotosu: Natychmiastowo +500HP * HP --> Health Points --> Punkty Życia ** etc --> itd --> i tak dalej *** MP --> Mana Points --> Punkty Many 8) FishBot Istnieje bot do gry, który sam łowi ryby --> dla dzieciaków. Tego (sorry) gówna używają ludzie, którzy mają np. słabe eq, mało kasy, nie umieją grać. Zresztą gracz, który ma 105lv, eq +9 nie narażałby się na blokadę konta. Za owego bota jest nakładana blokada konta na stałe! Jeżeli widzisz, że gracze łowią warto pisać na @chat do nich. Jeżeli nikt nie odpisze, możemy nagrać film (np. FRAPSem). Gdy włączymy nagrywanie należy bić gracza, pisać do niego. Im dłuższy film, tym większe prawdopodobieństwo, że gracz dostanie bana. Chętnie rozdaję Lajki za pomoc! A Ty? Odnośnik do komentarza
Dino89 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Fajny Poradnik Łap +++ Odnośnik do komentarza
hugoikPL1 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Dzięki! LEci + Odnośnik do komentarza
Ashaila Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dobry poradnik, łap + Odnośnik do komentarza
Kakanapka Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Łap + Odnośnik do komentarza
hetman1995 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 hapaj plusa, przyda się newbie Odnośnik do komentarza
bastushek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Niezły poradniczek, sam kiedyś używałem fish bota ale to było kilka lat temu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
borek22121 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Dzięki za poradnik. Odnośnik do komentarza
Phoenix. Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Poradnik czytelny, ładnie opisany. Dla nowych jak najbardziej na +. Nie zgodzę się jednak co do zdania: Podobno, gdy ma się większy Lv i poziom wędki jest większy % na perłę. Czy to prawda? Sam nie wiem, ale możliwe, że tak. Tu bujda. Wszystko jest tak samo, choćbyś miał 105 poziom i wędkę +20 ;o Odnośnik do komentarza
Booma Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Nie wiem dla kogo taki poradnik, chyba dla kompletnie zielonych w temacie metina. Jedyny punkt, który jest ciekawy to "wartości ryb" Odnośnik do komentarza
Vip2ouT Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Nie wiem dla kogo taki poradnik, chyba dla kompletnie zielonych w temacie metina. Jedyny punkt, który jest ciekawy to "wartości ryb" Chyba po to są tworzone poradniki Żeby pomagać NOWYM graczom. A nie tym co mają 2-3 letni staż. Chętnie rozdaję Lajki za pomoc! A Ty? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.