Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dedyk vs. VPS

mrozo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, witam :>

Szukałem informacji n.t. serwerów dedykowanych i natknąłem się na kwestię VPS. Poszperałem i znalazłem informację, VSP'y są zazwyczaj gorsze i tańsze niż dedyki (i mniej można na nich zrobić).

Obecnie hostuję się w pewnej firmie, która swoje serwery bierze od ovh. Więc pomyślałem, że po co brać serwer przez pośredników, skoro można samemu zamówić sobie serwer na ovh.

No to wbijam na stronę i znalazłem ofertę serwerów dedykowanych (takich malutkich na pojedynczy serwer)

http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/kimsufi.xml

Potem szperam dalej i znalazłem VPS'y

http://www.ovh.pl/vps/vps-classic.xml

I moja mina wyglądała tak --> :O

Serwery dedykowane, mają lepsze paramety i są o wiele tańsze niż VPS'y (które mają tylko 0,4 GHz więcej częstotliwości na procku). Mówię o porównaniu np: VPS za 60zł i dedyk za 40zł.

No i tutaj moje pytanie, dlaczemu tak jest, skoro podobno VPS'y są tańsze (podobno) i gdzie może być ewentualny haczyk.

Aha i pytanko, jeśli ktoś już przechodził takie rzeczy - czy konfiguracja serwera na serwer minecraft jest trudna (wiem, banalne pytanie, ale tam gdzie miałem do tej pory serwer pliki po prostu były a jak dostanę czysty dedyk to będzie, no właśnie - czysty)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:

mrozo

Opublikowano

Kupując dedyka dostajesz całą maszynę dla siebie i nie musisz się z nią nikim dzielić jak w przypadku vps'a, Instalacja nie jest trudna można na forum jak i w google znaleźć masę ciekawych poradników ;)

Opublikowano

Awięc tak. Kimsufi jest słabe, to serwery stworzone z podzespołów starych lub zepsutych dedyków. Same dedyi na ovh są ok(choć też nie są jakieś rewelacyjne). Jeśli chcesz vps, to ultimahost.pl za 100zł masz vps który starcza na 100-140 slotów jesli umiesz konfigurowac dobrze serwer. Dedyki przydają się, gdy potrzebujesz czegoś mocnego, lub stawiasz kilka serwerów. No i na dedykach masz wieksze pole do popisu, i masz pewnosc, ze nikt inny tobie go nie spali przy nadmiernym uzywaniu itp. Jesli dedyi to ovh/hetzner.de. jeli vps to ultimahost.pl ;)

ps: Dodam jeszcze, ze konfiguracja dedyka opiera sie na komendach i to dosc proste. Głównie to:

-sudo aptget install java(costam nr wersji)

potem sciagnac na niego bukkita

uruchamiasz bukkita na screenie i tyle ;) masz serwer, potem tylko wgrwasz i edytujesz pluginy ;)

Wykonuje strony na zlecenie, tematyka dowolna. Szablon moze byc dostarczony przez klienta. Strony da sie podpiac pod gry lub inne skrypty serwisow internetowych. Mozliwa jest integracja z gotowym forum. Wszelkie informacje na priw, lub gg 9332277

Opublikowano

Zdecydowanie bardziej polecam serwer dedykowany. VPS'y, w dodatku ze słabą wirtualizacją pod Minecrafta się zwyczajnie nie nadają. ;-)

Co do haczyków, to nie istnieją. Po prostu OVH kilka tygodni temu obniżyło ceny wszystkich dedyków i wyszli na tym tak czy siak na ogromny plus... ;)

Jeśli chodzi o konfigurację dedyka sprawa banalna, wystarczy znać praktycznie 5-10 komend z Linuxa i można zarządzać podstawami serwera.

Jeśli chcesz, abym pomógł w konfiguracji pisz PW!

Pozdrawiam.

Opublikowano

Eee ja znam różnicę pomiędzy dedykiem a VPS. Pytam czy macie pomysł skąd się wzięła różnica, że dedyk jest tańszy od VPS'a a nie odwrotnie.

Przecież może być tak:

1 dedyk - 4 VPS

więc adekwatnie cena powinna być niższa, a nie jest :>

ADD:

ok 2 posty pojawiły się jak dodałem swój, więc wiem skąd różnica @.Risen dzięki :>

ADD2:

@Mich4S mówisz, że te dedyki, które podlinkowałem są słabe, ale na tą chwilę nie potrzebuje super wypasionej maszyny.

Potrzebuję tak na 30/40 slotów, więc ten dedyk za 40zł z 4GB dałby spokojnie radę (teraz mam 2GB i 30slotów).

OMG ADD3:

Jak jest w ovh? Czy to wygląda na takiej samej zasadzie jak z pośrednikami (co miesiąc płacisz, jak nie płacisz spoko - nie ma serwera?) czy jest umowa np. na rok i przez rok musisz płacić?

I ostatecznie. Czy poleciacie "odciąć" się od pośrednika i wziąć dedyka prosto od ovh?

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś, one są słabe nie ze względu na parametry, tylko ze względu na jakość wykonania. Możesz dostać dedyka z wadliwym procesorem i go nie wymienią. Wiem bo kolega ro ktemu kupił tam 24gb i 2xi7,4core i jeden procek byl wadliwy, a oni nie chcieli wymienic. Oni pprostu traktuja kimsufi jako zyskowny cmentarz dla podzespolów. Musisz na to uważać. Dodam jeszcze, że sam kiedyś miałem 16gb i7 qcore i bez problemów 300 slotów śmigało, to kwestia farta. Dlatego czasem lepiej brać vps bo pewnejsze podzespoły. No i, warto brac ssd, wtedy użycie podespołów spada około 5x, co daje więcej slotów na tych samych parametrach ;)

Wykonuje strony na zlecenie, tematyka dowolna. Szablon moze byc dostarczony przez klienta. Strony da sie podpiac pod gry lub inne skrypty serwisow internetowych. Mozliwa jest integracja z gotowym forum. Wszelkie informacje na priw, lub gg 9332277

Opublikowano

@UP: Masz troszkę racji, ale bez przesady. Nikt nie sprzeda komuś wadliwego dedyka, tym bardziej, że OVH to firma na skalę światową. :)

Co do dysków SSD 100% racja. Bolączka lagów na serwerach +150-200 slotów, to brak SSD. Po prostu HDD są zbyt wolnymi dyskami, a serwer przetwarza zbyt dużą ilość danych. ;-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

No właśnie o to chodzi, ze tak jest, sprzedaja wadiwe serwery na ovh(kimsufi), w regulaminach kiedys nawet bylo, ze ich nie wymieniaja...

Opublikowano

Ale SSD kosztuje :> A na mały serwera 30-40 slotów, który będzie dobrze skonfigurowany będę musiał pomęczyć się z HDD nie ma innego wyjścia - serwer nie zarabia tyle, żebym kupował dedyka z SSD - tymbardziej, że SSD jest w ofertach, które mają +8GB albo i więcej ramu.

Teraz może nie doczytaliście, czy muszę związywać się z nimi na rok? Czy to działa podobnie jak u pośredników? + ten dedyk ma 100Mb/s łącza, to nie za dużo prawda?

Ogólnie pytanie brzmi, czy wg Was warto wziąć dedyka od ovh na dość mały serwer. I mówię konkretnie o tej maszynie:

http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/kimsufi.xml

KS G4

ADD:

tam na dole jest napisane:

Hardware 	GTI 24/7 (automatyczne wykrycie usterki sprzętowej) 

Więc chyba muszą wymieniać jak coś się dzieje

Opublikowano

Dlatego masz vps, za niską cene możesz mieć z ssd. A przy ssd zamiast np 6gb ramu, możesz wybrać 5gb a i tak będzie dobrze śmigać

Opublikowano

Jeśli serwer ma 40 slotów, to nie wiem, czy warto. Dedyki się sprawdzają przy większych projektach, a 40 slotów na takim dedyku będzie się dusiło, ale w sumie cena jest niska, więc czemu nie. Martwi mnie procesor. Intel Atom z częstotliwością 1.6GHz, to demon prędkości nie jest. Ja przy 40 slotach nie kombinowałbym i kupowałbym serwer w zwykłym CraftServe z ItemShop itp. ;)

Ale to Twoja decyzja. :-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kimsufi jest to oferta złożona zazwyczaj starych podzespołów, ale w 100% działających, w przypadku awaria OVH wymienia podzespół na inny bez najmniejszych problemów.

Ten Kimsufi jest lepszy od VPS, gdyż w żadnym wypadku nie ma oversailingu, masz łącze 100Mbit.

Teraz OVH ma problemy z dostawą podzespołów (Masa zamówień na najtańszą wersje serwera Kmisufi), więc trzeba czekać :P

BTW. Co do wersji z i3 chyba nie ma problemu z czekaniem.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

@Mr Fan czyli wg. Ciebie warto :)

aha możesz mi wyjaśnić znaczenie terminu "oversailing"

@.Risen co masz na myśli mówiąc "dusić"?

Że mój serwer nie będzie wykorzystywał potencjału dedyka? Mam ogromną mapę na serwerze i chcę dorzucić parę gier a to jednak trochę waży :)

Zapraszam innych do wyrażania swoich opinii :)

Opublikowano

Jeśli masz rzeczywiście tyle minigame itp. to może i warto, jeżeli aktualny hosting Cię nie zadowala, ale nie masz gwarancji, że będzie lepiej, no, chyba, że masz tam mniejszą ilość RAMu. Martwi mnie procesor. Nie mam zaufania do Intel Atom, jeszcze o tak niskiej częstotliwości...

Opublikowano

Tzn. niezadowala bo wolę załatwiać sprawy bez pośredników i mieć te 20zł w kieszeni.

Hmm po wpisaniu komendy cat /proc/cpuinfo model procka to Intel® Xeon® CPU E3-1245 V2 @ 3.40GHz mam 8 współdzielonych wątków

Więc teraz to już wgl jestem w kropce xD Bo niby procesor bez porównania, ale to wiadomo, że nie tylko mój serwer na tym stoi, więc nie wiem jak mam to "liczyć" ile z tego procesora przypada na mnie

Opublikowano

@UP: Nie dużo... Takie hostingi zawsze wprowadzają masakrycznie duże ograniczenia, żeby zarobili jak najwięcej, przy małym wkładzie. ;)

20ZŁ, to nie dużo, jak chcesz mogę Ci je co miesiąc przesyłać (xD)

Jeśli nie masz lagów, to bym został na aktualnym hostingu, jeśli występują spróbuj zmienić na OVH.

Opublikowano

Vps'y są tańsze niż dedyki... skąd wziąłeś cenę dedyka 40 zł? Za to nie wynajmiesz nawet pegazusa na miesiąc.

Co do wyboru to vpsy są lepsze dla małych i średnich serwerów, a całe dedyki opłaca się kupować tylko dla gigantów.

p.s.

Specyfikacja, która jest przy kupnie vpsa to nie kłamstwo. Po prostu dedyka rozdzielają na kilka maszyn i nie da się przekroczyć tych wartości.

Opublikowano

@exonex: Nie znasz się, a mówisz... Znam wiele hostingów, gdzie VPS'y są droższe. OVH jest pierwszym tego przykładem, a uwierz, że można mieć w miarę rozgarniętego dedyka za tą cenę. :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tylko teraz patrz na specyfikacje...

Nikt normalny nie wybierze droższego vpsa o tych samych parametrach. Niektóre oferty na OVH są po prostu nieopłacalne i ludzie się na to nabierają.

Opublikowano

@UP: Zależy czego oczekujesz. Ja się na dedyku Kimsufi od OVH nigdy nie przejechałem i go polecam. ;-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Poszperałem na stronie ovh i znalazłem dedyka z takim samym prockiem jak mam obecnie

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/mini-sp.xml

ALE, jest on dzielony z pierdyliard innymi użytkownikami. Ja mam ofertę 2GB ramu + 100GB dysku. (i 100Mb łącza)

Ew. mogę mieć z takimi samymi parametrami tylko 4GB ramu.

Więc pytanie moje czy ogólnie bardziej wydajny będzie KS 4G (link na dole) który będę miał sam dla siebie i na zawsze i nie muszę się z nikim dzielić :]

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/kimsufi.xml

Zadałem już to pytanie, ale nikt nie odpowiedział xD

Opublikowano

Nikt nie jest jasnowidzem. Każdy serwer zachowuje się inaczej, ale raczej taki dedyk będzie wydajniejszy, ale o ile? Naprawdę nie dużo, jeśli takowa różnica będzie w ogóle zauważalna. ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Rzucacie tu liczbami jak żongler w cyrku piłeczkami - czyli bez sensu.

A więc, mówię jak jest bo temat jest mi znany z doświadczenia. Proszę z uwaga przeczytać i wyciągać wnioski.

Poniżej przedstawiam podsumowanie moich własnych eksperymentów z serwerem MC w czasie ponad roku (około 15 miesięcy).

Użyte skróty: MC - serwer minecraft (np. bukkit)

VPS - virtual private server

Dedyk - serwer dedykowany

Dysk - dysk twardy podłączony do VPS'a lub dedyka.

Dysk SSD - dysk wykonany w technologii SSD.

RAM - pamięć przydzielona do VPS albo wsadzona do dedyka.

CPU - procesor

lokalizacja - miejsce, gdzie fizycznie stoi dedyk lub VPS

łącze - kabelek do Internetu od/do dedyka lub VPS'a o jakiejś szerokości pasma (np. 100Mbps)

ping - czas w milisekundach (ms) pokazany w grze MC w oknie listy serwerów. Nie jest to ping mierzony z poziomu np. okna cmd w Windows.

1. Żaden VPS nie pociągnie MC z liczbą graczy większą niż 10. Jeśli chcesz mieć serwer MC, nie używaj VPS'a. Opisy problemów z VPS + MC- znajdź sam w Google.

2. Dedyk - jest to jedyny sensowny wybór dla MC. Potrzebujesz do niego co najmniej średniej znajomości administracji Linux'a, programowania firewalli, cron'a itp. NIE RÓB TEGO SAM, jeśli nie znasz administracji Linuxa. Poproś kogoś, kto się na tym zna.

3. RAM - jak najwięcej. Jeśli ma działać MC w podstawowej wersji z 10-15 pluginami, wystarczy ci 32 GB RAM.

4. Szybkość działania MC nie zależy od dysków. Obojętne, czy wsadzasz zwykły dysk czy SSD, zawsze umieszczaj działający MC w RAMDYSKU. Opisy jak to zrobić znajdziesz w Google.

4. Przyzwoity serwer ma dużo pluginów (Survival Games, Spleef, iConomy, BankCraft, SimpleRegionMarket...). W niedługim czasie zauważysz, ze jest ich co najmniej 30 a nawet 60. To wszystko wymaga dużej przestrzeni RAM. W tym momencie najważniejszymi elementami są: RAM i CPU oraz brak wchodzenia systemu na swap (coś jak plik wymiany w Windows).

5. CPU dla porządnych zastosowań to procesor wielordzeniowy. Co najmniej 4 rdzenie - na początek zabawy w MC. Dla serwerów z zajętymi slotami w okolicach ponad 100 musisz mieć CPU 6 lub 8 - rdzeniowy. RAM - co najmniej 64 GB. W innym przypadku - będą lagi.

5a. Nie bierzcie pod uwagę dedyków z procesorami Atom. Wasz telefon komórkowy ma lepszą wydajność.

5b. Wydajność procesorów sprawdźcie pod adresem: http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

6. JAVA - nie "obojętne jaka wersja" a konkretna wersja, konkretnego producenta. Wydajność wzrośnie znacząco gdy użyjesz poprawnej wersji. Jaka wersja i czyja? Poczytaj w Google.

6. MC - jaki serwer? Najbardziej zoptymalizowany. Bukkit nie jest najszybszym serwerem MC. Przyjrzyj się projektowi spigot i bungecord.

7. Dedyk powinien być postawiony w Polsce. Ktoś tu pisze o OVH i Hetznerze. OVH to gówniana firma z debilnymi pracownikami i ofertami wprowadzającymi w błąd. Hetzner jest bardzo dobry. Obie firmy mają jedną wadę - ping w MC jest wysoki (kilkaset ms). Ping w Polsce = 50 - 70 ms.

8. Dedyk musi stać w Polsce.

9. Polskie firmy hostingowe mają w swojej ofercie dedyki znacznie drożej niż firmy zagraniczne. Na domiar złego, polska firma może swoje serwery trzymać poza polską. Należy na to zwrócić uwagę z powodu opisanego w pkt 7.

7. Łącze - powinno być jak najbardziej szerokie. 100 Mbps jest bardzo fajne ale 1 Gbps jest jeszcze lepsze. MC ma to do siebie, że przesyła niewiele danych ale za to muszą być przesyłane z jak największą szybkością. W związku z tym, czym szybsze łącze tym lepiej mimo, że wolumen transferu jest niski. Przy wyborze serwera - to również warunek podstawowy.

8. Przyzwoity dedyk to: CPU 6-rdzeni o wydajności co najmniej 8000 - patrz punkt 5b, 64GB RAM, łącze 200Mbps.

9. Bardzo dobry dedyk to: CPU Xeon 2680, 128 GB RAM, łącze powyżej 200 Mbps.

9. Cena dedyka - im taniej tym będzie gorzej. Przyzwoity dedyk na serwer MC, z lokalizacją w Polsce będzie kosztować co najmniej 700 zł miesięcznie. Poniżej tej kwoty i opisanych parametrów NIE MA SENSU stawianie MC. Porządny dedyk: co najmniej 1300 zł miesięcznie. Wiem, że to dużo ale tyle to kosztuje.

Amen :)

By wszystkim żyło się lepiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...