Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 WItam. Mam dedyka na freebsd 9.1. Zainstalowałem sobie mysql 55 i wgrałem tam mysql terenza później wgrałem inne mysql i się nie chciało podmienić, więc usunąłem cały folder mysql i wrzuciłem tam nowe i tu się zaczął problem: W navicacie taki błąd wyskakuje: Natomiast w putty wywala takie błędy: Kiedy wpisuje: * * * * * 1. /usr/local/etc/rc.d/mysql-server status wyskakuje mysql is not running. * * * * * 2. mysql_upgrade wyskauje Looking for 'mysql' as: mysql Looking for 'mysqlcheck' as: mysqlcheck FATAL ERROR: Upgrade failed * * * * * 3. /usr/local/bin/mysqladmin -u root password "xxxx" wyskakuje connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)' * * * * * 4. mysql -p wyskakuje Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) * * * * * Co już robiłem: Więc, zacząłem wszystko od początku: portsnap fetch update cd /usr/ports/databases/mysql55-server/ && make install clean ee /etc/rc.conf na dole dopisałem mysql_enable="YES" shutdown -r now No i włączyłem maszynę od nowa. I udało mi się dodać konto! /usr/local/bin/mysqladmin -u root password "Twoje Hasło" mysql -p CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'hasło którym weszłeś do mysql'; GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION; flush privileges; No i zacząłem wrzucać mysql czyli napisałem: cd / tar zxfv mysql.tar.gz cd /var/db/ chmod -R 777 mysql No i wszystko było ładnie ale napisałem: shutdown -r now I jak włączyłem maszynę ponownie znowu ten błąd jest: No więc nie działało więc napisałem to: chgrp -R mysql /var/db/mysql/ chown -R mysql /var/db/mysql/ Nadal nic nie dało więc wpisałem to: ln -s /var/run/mysqld/mysqld.sock /tmp/mysql.sock I kolejny raz porażka. Nie wiem co już robić, więc potrzebuje pomocy . I te same błędzy co na górze napisałem się powtarzają :/, o co chodzi? Tutaj jest to mysql które próbuje wrzucić: Link: https://mega.co.nz/#!FVgB1IYI!BOU6kSO_d9EpBExEDmdfhnhQwH8fLTu7DJcimFbZZbY Skan: https://www.virustotal.com/pl/file/cd386830505228752b3f5bf848b27cd7c0f63137dcb01477d9752dfb963af37e/analysis/1376780265/ Z góry dziękuje! @Edit Już znam powód nie ustawiłem ustawień i mysql.sock nie zapisał mi się w dobrym folderze. Wiem trzeba użyć -ln a jak zmienić ustawienia w mysql?? Reinstalowałem i nie zmieniały się ustawienia znaczy chodzi mi o te szczałki . Dzięki za pomoc! Proszę o szybką odpowiedź! @EDIT2 Nwm o co chodzi jak usunąć całe mysql razem z bazą danych? Żeby wszystko od nowa w mysql zrobić? Ta komenda nie działa: pkg_delete -x mysql @EDIT3 Mysql nie chcę się włączyć :/: /usr/local/etc/rc.d/mysql-server start --->>>>>Starting mysql.<<<<<---- /usr/local/etc/rc.d/mysql-server status --->>>>>mysql is not running.<<<<<---- @edit4 A więc użyłem tych komend i skasowałem chyba wszystko zaraz sprawdzę czy jak zainstaluje od początku będzie mi działać. # cd /usr/ports/databases/mysql55-server # make deinstall ... # cd /usr/ports/databases/mysql55-client # make deinstall ... @edit5 A więc użyłem teraz tych komend: # cd /usr/ports/databases/mysql55-server # make ... # cd /usr/ports/databases/mysql55-client # make ... I teraz dodaje żeby mysql włączało się przy starcie i zobaczę czy coś pomogło @edit6 nic nie pomogło nadal ten sam problem :/ /root # /usr/local/bin/mysqladmin -u root password "xxxx" /usr/local/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)' Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists! @edit7 próbuje i próbuje i nic teraz wpisałem takie coś i też nie działa :/ service mysql start mysql does not exist in /etc/rc.d or the local startup directories (/usr/local/etc/rc.d) Tak jak by nie istniało mysql @edit8 po wpisaniu takiego czegoś: mysqladmin shutdown -h 127.0.0.1 -p Wyskakuje: connect to server at '127.0.0.1' failed error: 'Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (61)' Check that mysqld is running on 127.0.0.1 and that the port is 3306. You can check this by doing 'telnet 127.0.0.1 3306' Wykorzystałem wszystkie możliwości idę spać może wy coś poradzicie . Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Wiem już co zrobić tylko nie wiem jak to mam zrobić :P. Musze przeinstalować mysql z portów tylko jak? Dzięki za odpowiedź! @edit Problem rozwiązany. Nw jak bo technik mi to zrobił za pieniądze . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.