Skocz do zawartości

Karta graficzna, jakieś propozycje?

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Mój komputerek ma już 5 latek i pomimo, że spokojnie odpale na nim niektóre nowsze tytuły [oczywiście nie mówię tu o hard detalach, tylko niskich, etc.], to zaczynam lekko w niego inwestować.

Aktualnie posiadam kartę graficzną GeForce 9800GT, jednak chcę zmienić ją na coś lepszego. Potrzebuje czegoś, co nie będzie pobierało więcej mocy niż posiadana przez mnie karta, ponieważ nie chcę dodatkowo zmieniać zasilacza.

Dodatkowo, podaje specyfikacje kompuitera - jeżeli macie propozycje zmiany sprzętu to pisać:

Karta graficzna: GeForce 9800GT

Procesor: AMD Phenom II X3 710 Processor 2.60 GHZ

RAM: 4GB [prawdopodobnie DDR2, bo to te duże ramy :P Ale ja to się nie znam :P]

Dysk: zwykły SATA, 700GB, planuje dokupić szybki dysk - do nagrywania filmów ;p

Jeżeli coś jeszcze potrzebne, jakieś pytania to pisać ;p

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Siemanko.

Mój komputerek ma już 5 latek i pomimo, że spokojnie odpale na nim niektóre nowsze tytuły [oczywiście nie mówię tu o hard detalach, tylko niskich, etc.], to zaczynam lekko w niego inwestować.

Aktualnie posiadam kartę graficzną GeForce 9800GT, jednak chcę zmienić ją na coś lepszego. Potrzebuje czegoś, co nie będzie pobierało więcej mocy niż posiadana przez mnie karta, ponieważ nie chcę dodatkowo zmieniać zasilacza.

Dodatkowo, podaje specyfikacje kompuitera - jeżeli macie propozycje zmiany sprzętu to pisać:

Karta graficzna: GeForce 9800GT

Procesor: AMD Phenom II X3 710 Processor 2.60 GHZ

RAM: 4GB [prawdopodobnie DDR2, bo to te duże ramy :P Ale ja to się nie znam :P]

Dysk: zwykły SATA, 700GB, planuje dokupić szybki dysk - do nagrywania filmów ;p

Jeżeli coś jeszcze potrzebne, jakieś pytania to pisać ;p

Nawet po wymianie grafy to się raczej nie rwij do nagrywania filmów ;o I podaj zasilacz.

1390144171-U592769.png

Dobra, nie podałeś zasilacza. Jeśli + 400 w to taka karta powinna być dużo lepsza od 9800 gt. http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-hd7750-2gb-ddr3128bit-dvihdmidp-pci-express,34447.html

Zasilacz 500W. Budżet: 500 zł - 600 zł. I podawajcie linki do tych kart, bo ja nie zbyt ogarniam się w temacie hardware ;p

-------

Nawet po wymianie grafy to się raczej nie rwij do nagrywania filmów ;o I podaj zasilacz. - przy obecnym sprzęcie daje radę nagrywać, więc nie wiem w czym problem. Zresztą w razie czego zakupie Live Gamer Portable i będę miał wyrąbane na FPS'y ;p

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Zasilacz starczy, proponuję tę kartę:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-650-ti-boost-1gb-ddr5-gv-n65tboc-1gd-585532/

Lecz twój procesor może ją ograniczać, nie oszukujmy się Phenomy bez OC mają problemy z wygraniem nawet z 2 rdzeniowcem od intela (pentium g2030 ;]).

@edit

Test:

http://www.anandtech.com/bench/product/84?vs=404

Tutaj nawet starsza wersja Pentiuma G2020/2030 nawet przegania phenoma x3 mowa tutaj oczywiście o g850 ;]

PMK3yt4.png

Fortron da radę :)

Zasilacz starczy, proponuję tę kartę:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-650-ti-boost-1gb-ddr5-gv-n65tboc-1gd-585532/

Lecz twój procesor może ją ograniczać, nie oszukujmy się Phenomy bez OC mają problemy z wygraniem nawet z 2 rdzeniowcem od intela (pentium g2030 ;]).

Procesor nie ogranicza grafiki, ani na odwrót. Jedynie pogarsza wynik całości :) W wcześniejszym poście poleciłem hd 7790 i gtx 650ti, ale na twoim miejscu zdecydowałbym się jednak na tą pierwsza.

OC? Overclocking? Dobrze myślę? A ktoś z was wie jak to zrobić? :P

Sorry, ale jak mówię - jestem w temacie hardware niezbyt zorientowany. :P

edit// mój komputer najlepszy nie jest, ale jak go składałem to miałem chyba 9 lat ;d Składałem go sam, więc po paru latach wychodzi, że ja się nie powinienem tym zajmować :P

OC na twoim procesorze zależy też o rewizji, bo jak pamięć mnie nie myli to były problemy z OC phenomow ze starszych rewizjach, że nie dało się nawet stabilnego 3,4-3,6GHz zrobić. Też dużo zależy od płyty głównej, jeżeli ma ubogą sekcję zasilania to z OC nici ;) Według mnie to najlepiej zrobić tak :

Kupić GTX650Ti Boost, a w późniejszym czasie i5 + płyta na b75 lub pentium g2020/2030 + płyta na b75 albo kupić coooler i kręcić ile się da na twojej płycie.

PMK3yt4.png

Płyta jest bardzo ok do O/C lecz jest jeden minus, mostek północny może się trochę grzać po O/C lecz powinna się nadać. Ma miano stabilnej i podatną na OC więc myślę że spokojnie pociągniesz procek do 3,0GHz z dobrym coolerem typu Fera Pro HE1224 albo Fortis Pro HE1225.

PMK3yt4.png

Tyle to ja wiem, że da radę, bo czytałem. Ale, że ja głupi w tym temacie, to czego ja będę potrzebował, aby ową rzecz zrobić [i jak ją zrobić] :P

Nie odsyłajcie do Google, bo pomimo tego, że tematów jest tam w ch... to i tak nie mogę znaleźć czegoś co zrozumiem :D

Na początku kupić trzeba cooler i pastę dobrą. Potem w BIOSIE podnosisz (chyba) FSB bo twój procesor ma zablokowany mnożnik (tylko wersje z Black Edition mają odblokowane) i podnosisz FSB o 1-5 i potem testujesz w Prime95 / OCCT czy jest stabilny i sprawdzasz temperatury. Jeżeli wyskakuję blue screen czy coś to podnosisz napięcie (CPU VOLTAGE), jeżeli temperatury są ok a procesor już wystarczająco podkręciłeś to BRAWO udało ci się xD

PMK3yt4.png

Karta graficzna Gigabyte GeForce CUDA GTX650Ti OC 2GB DDR5

około 560 złotych, co do płyty głównej to obsługuje ona ram ddr2, i dobrze współgra z AMD phenom

Nie 650Ti OC tylko lepiej 650Ti Boost która jest lepsza od OC i która jest tańsza (530 zł w Morele.net).

PMK3yt4.png

Dobra, dzięki chłopaki. Temat do zamknięcia. Będę kupował 650Ti Boost, a potem pomyślę o podkręceniu procesora, w razie czego to się odezwę w innym temacie.

Przedewszystkim musisz zainwestwoać w nowe chłodzenie. Polecam Ci http://techplanet.pl/produkty/wentylatory-radiatory/silentiumpc-spartan-pro-he924,34126.html

Zamiast na morelach, radziłbym kupować na techplanet - ceny są tam niższe.

Spartan jest strasznie głośny, lepiej dopłacić do Fera Pro He1224. I na morelach ceny są niższe

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-518093/ ;]

@topic

Kup lepiej ten :

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-pro-he1224-spc080-407917/
PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający forum Karta graficzna, jakieś propozycje?   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...