Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Ważne] POPRAWKA ELEKTRONIKA HARD!

Flork

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Pod koniec sierpnia czeka mnie

egzamin poprawkowy i chciałbym

Was prosić o pomoc

w rozwiązaniu zadania z Elektroniki.

Oto one , licze na waszą pomoc!
Głownie chodzi o wytlumaczenie 1 i 2 zadania z czesci pisemnej!

out.php?i=592121_poprawka.png

moje bity elo

Opublikowano

1. Rezystancja zastępcza jest to całkowita rezystancja danego układu podawana w omach.Do obliczenia rezystancji nie potrzebujemy wartości napięcie ze źródła.

hqqm.png

Prądy gałęziowe jest to Pierwsze i Drugie prawo Kirchoffa,

1.1 Musisz zaznaczyć strzałkę przy źródle (grot w stronę większego potencjału)

1.2 Zaznaczyć spadek napięcia na rezystorze, również strzałką, skierowaną w przeciwna stronę.

1.3 Zaznaczyć prąd w tym samym kierunku co źródło. (Jeżeli nie będziesz miał źródła na gałęzi to strzelaj, najwyżej wynik wyjdzie ci ujemny co bedzie znaczyć że strzałka powinna być zwrócona w drugą stronę.)

1.4 Gdy to już masz, teraz musisz napisać równania do Pierwszego i Drugiego prawa

1.4.1 Równań do pierwszego prawa będzie tyle ile jest węzłów, I wszystko zgodnie z ruchem wskazówek zegara czyli tzn. Od lewej do prawej.

2. W drugim nie wiem co oznacza RC, bo z angielskiego Radio Controlled, czyli sterowane radiem. W elektronice do sterowania podczerwienią używany skrót, ale raczej podczerwieni jeszcze nie miałeś. Ten prąd to prawa Ohma oblicz bodajże 5mA wyjdzie, natomiast indukcyjność i częstotliwość jest potrzebna do wektorów. Wektory nie wiem jak narysować.

Jakbyś miał jakieś pytania związane z elektroniką, układami etc, to pisz na PW.

bijons.jpg

Pomogłem daj Lubię To!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...