Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

32bit czy 64bit

Nefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Ostatnio założyłem temat odnośnie zmiany systemu operacyjnego jednak nie dostałem jasnych odpowiedzi i uzasadnień. Chcę kupić windows 7 ultimate i nie wiem czy zainstalować 32bit czy 64bit. Czytałem wiele o tym, że 64bit szybciej wczytuje itp. i tu mam pytanie bo kolega mi powiedział, że minimalnie na 64bit to 2GB ram'u i, że na gry zostanie mi 1GB. Czy to tak działa? Bo wątpie ale się nie znam. Czy na 64bit'ach mimo wyższych wymagań pamięci wszystko będzie śmigać szybciej? I czy to będzie diametralna różnica? Dodam, że w niedalekiej przyszłości znaczy gdzieś tak 7 października planuje kupić dodatkowe 2GB ram'u i czy na razie bardziej opłaca mi się instalować 32bit'y i kiedy będę już miał więcej ramu to przestawić się na 64? Ps. Czy jest różnica w wydajności pomiędy Windows 7 Ultimate a Windows 7 Home Premium? Bardzo proszę o pomoc :)

Opublikowano

64 bitowy system to po prostu obsługa większej ilości pamięci. Jak masz tak mało ramu to lepiej zainstaluj XP a nie siódemkę bo będzie niezbyt dobrze chodzić. I jak dla mnie nie ma po co kupować systemu.

Opublikowano

Tak tak właśnie to czytałem wczoraj ale nie wiem czy to wpływa na jakieś opóźnienia czy nie. To, że nie będzie świetnie to wiem ale tu mam 2 posty użytkowników innego forum i jest ich więcej :)

Na Celeronie 1.4 i 1 GB RAM, śmiga aż miło.
Siódemka zwalnia dopiro jak odpaliłem około 6 programów plus
rozpakowywałem 5GB plik 7zip. Ale i tak mozna było pracować w miare
normalnie. Zauważyłem też jedną śmieszną rzecz, a mianowicie z chwilą
kiedy w Win7 zaczyna brakować RAM i mozliwosci procesora, to system
nadal wyświetla płynnie okna kosztem ich zawartości. Np. częśc grafik w
przegladarce sie po prostu nie wyświetla. To dość ciekawe rozwiązanie.
A właśnie że przy 512MB ramu działa płynnie, chyba, że włączy się
dużo programów naraz. Sam, czysty system zadowoli się nawet 8GB na
dysku. A co do grafiki to chodzi płynnie z 12MB(testowałem na
VirtualBox). Procka mam 1.6Ghz.

@TrueFaith Nie wiem jak dla ciebie wygląda dobre działanie komputera ale mi wystarczy, że nie będzie się zawieszał a z moją dbałością o czystość komputera i wyłączanie zbędnych programów myśle, że 7 będzie mi bardzo dobrze działać. Po prostu nie zgadzam się z tobą ale dzięki za opinię :)
Opublikowano

nie ma czegoś takiego ze ci się nie opłaca instalować i kupować innego niż x64 , to jest po prostu nie opłacalne , kupić x32 by potem znowu kupić x64 , każdy z tych systemów działa na własnym kluczu i każdy musisz zakupić osobno albo razem obydwa na raz w wersji BOX

bez sensem też jest kupowanie wersji ultimate z której nawet nie skorzystasz w pełni , home premium do zabawy jest w sam raz

nie chcesz Windows 8 twoja strata, tracisz system w obydwu wersjach od razu x32 i x64, a w wersji OEM zyskuje się nawet instalacje na dowolnym komputerze

na windows 7 licencje masz przypisana do komputera na którym zainstalujesz i przeniesienie systemu na inny komputer jest złamaniem warunków licencji

tak samo przejście potem na nowszy system wiąże się z dopłaceniem znowu do wersji upgrade

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ja bym ci polecił tak jak koledzy UP Win8. Z moich obserwacji. A jest użytkownikiem Win8 od jakichś paru miesięcy system jest wydajniejszy od 7. Tak tak wiem że offtop :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...