Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moja karta graficzna...

Hexsus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Drogie Panie i Panowie! Ostatnimi czasy mój stary wysłużony, 7 letni piecyk zastąpiłem nowym. Kolega sprzedał trochę się w nim wymieniło i oto jest początek mojej kariery wymieniacza. Kupiłem go po to aby złożyć moją maszynkę do grania. Jednak trzeba było go oddać do naprawy. Oddadłem do informatyka. Okazało się że grafika padła... Informatyk chyba mnie nie lubi bo lekko mnie wychujał. Wstawił mi GeForce'a GT 630. Za późno było na zmiany. Zostałem z 630. I tu moje pytanie. Ona jest aż taka zła? Nie narzekam na nią nawet. W Skyrim gram na High ( rozdziałka na 1280x1024 bo monitor większej nie obsługuje... Od starego kompa jeszcze), Battlefield 3 na singlu przy ustawieniach średnio niskich z filtrowaniem spokojnie, Dishonored, Dead Island bez problemu na wysokich, Bad Company 2 na multi i średnich też pociągnie. I pytam się o poradę was. Czy ta karta jest aż taka zła? Wydałem na komputer 500 zł ( dużo części używanych) a gram sobie w to co zawsze chciałem. Nie na maksymalnych ale zawsze. Jaka jest Wasza opinia? Proszę Was nie hejtujcie i wyzywajcie. Liczę na normalne opinie.

Opublikowano

Tutaj masz test tej karty :

20 +/- fps to nie można nazwać grywalnym. Karta bardziej biurowa, w tej cenie można z używek mieć coś o wiele wydajniejszego, nie zmienia to faktu, że w starsze produkcje można pograć. Pamiętam jak męczyłem się na radeonie 5450 ( np Skyrim 800x600, tekstury wysokie, reszta low - fps około 40 ), z tego co mi wiadomo gt 630 jest wydajniejsze.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Właśnie ten test oglądałem. Ja raczej w takiej rozdzielczości i tak nie pogram. Nie rozumiem takiego hejtu na tą kartę. Nie ukrywajmy jest do bani jak na rok produkcji itp, ale wszędzie gdzie tylko patrze pisze że jest totalnym ścierwem. Ja tam w parę tytułów przyzwoitych na niej pograłem.

Opublikowano

Właśnie ten test oglądałem. Ja raczej w takiej rozdzielczości i tak nie pogram. Nie rozumiem takiego hejtu na tą kartę. Nie ukrywajmy jest do bani jak na rok produkcji itp, ale wszędzie gdzie tylko patrze pisze że jest totalnym ścierwem. Ja tam w parę tytułów przyzwoitych na niej pograłem.

to dlatego ze masz taka rozdzalke, juz na 1440x900 bys tak nie popykal

Bez-nazwy_nxasswq.png

Opublikowano

W sumie... Jak na komp za 500 zł to chyba nie jest tak źle. Jaki byście polecali procesor do 400 zł ? Mam teraz dwurdzeniowca 2,7 Ghz.

Opublikowano

Nie doradzimy nic jeśli nie poznamy modelu płyty (różne procesory do różnych płyt pasują) i zasilacza (jak za słaby to komputer się spali)

Opublikowano

Jeśli tak to ja może podziele się z Wami tym co chciałbym w moim komputerze zmienić a wy będziecie doradzać co?

No to zacznijmy może od procesora, AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+, 2,7 GHz. Kartę już znacie. Ram'u mam tylko 2 GB ale za jakiś tydzień dojdzie jeszcze 4GB. Jeśli chodzi o płytę główną to nigdzie nie mogę znaleźć jej nazwy. Wiem że to Gigabayte a jej ID to 01/23/2008-NV-MCP61-6A61KG08C-00 ( Everst więcej nie pokazuje). Jeśli chodzi o zasilacz to jest iście gówniany. Jakiś chiński 400 Watowy X-Power. Siedzi to już trochę czasu bo przełożyłem go ze starego także on do wymiany. I tu pytanie na jaki? Do tego zestawu jaki mam teraz 400 Watt powinno starczyć nie? Polecacie jakiś w miarę dobry zasilacz? A jeśli chodzi o budżet to jakieś 500 zł. Trzeba odliczyć też koszt Ram'u. To niedużo, nawet bardzo niedużo ale chce wiedzieć co rozsądniejszego mógłbym kupić do niego gdybym trochę jeszcze przyzbierał. Byłby sens zbierać na któregoś i5? Automatycznie wtedy muszę też zainwestować w kartę nie? Kupić jakiś procesor teraz czy poczekać, przyzbierać i kupić lepszy? Bo nie wiem czy jest sens kupić teraz lepszy zasilacz a potem go wymieniać jakbym zainwestował w procek. Opinie?

Opublikowano

H61M P20 (150 zł) + 4GB ramu DDR3 (120 zł) + Celeron G1610/Pentium G2020 (150/220 zł)

Ceny procków mogą być inne. W przyszłości jakiś i5 i będzie git. Tylko jak najszybciej wymieniaj zasilacz, z tym Celeronem wytrzyma bo to z 40W prądu bierze jak żarówka ale staraj się nazbierać na np. Corsair VS 450

Opublikowano

Rozumiem że ten procesor nie byłby ograniczany przez kartę? A i czy na tym zasilaczu mogę coś podkręcać? Czy lepiej się nie bawić żeby czegoś nie spalić? A jaki polecacie zasilacz do tej konfiguracji? Corsair VS 450 jest niezły i chyba się zdecyduje. Ale nie ma dobrych tańszych? Tak z ciekawości pytam bo mogę też kupić do starego bo w nim właśnie brakuje zasilacza. Tam zestaw nie jest wymagający i stareńki jak świat. Karta GeFroce FX 5200 procesor Intel Celeron 3,8 GHz 1 GB RAM'u.

Opublikowano

Nie, jednak jest wystarczająco wydajny bez OC. W przyszłości możesz wstawić i5, ale pierw zasilacz i karta. Co do karty, cośtam podciągniesz

Opublikowano

No to na pewno kupie tego co ty polecasz. Potem chyba i5 a zaraz po nim karta. Ile by kosztowała karta i procesor ( musi być i5) żeby do siebie pasowały? Jestem ciekawe ile trzeba będzie odkładać.

Opublikowano

Kup od razu z chipsetem b75, nowszy a 50 zł więcej. Czasem h61 nie mają updateowanego biosu i taki pentium g2030 nie pójdzie:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75ma-e33-intel-b75-lga-1155-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-b75ma-e33-492767/

Zasilacz na to najlepiej od razu:

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-80-plus-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/
PMK3yt4.png

Opublikowano

i5 nówka to 650 zł, używanego dostaniesz za 400-450 zł na LGA 1155 czyli gniazdo w płycie którą Ci podałem. Zasilacz to kwestia 130-200 zł w zależności od modelu. Co do karty graficznej, zależy co wybierzesz. Minimum do i5 żeby się nie marnował to HD7770 za 400 zł

Kup od razu z chipsetem b75, nowszy a 50 zł więcej. Czasem h61 nie mają updateowanego biosu i taki pentium g2030 nie pójdzie:

Poczytaj zanim napiszesz. To jest nowa rewizja z wszystkimi sterownikami pod Win8 i najnowszym BIOS'em

Opublikowano

No to dobry tysiak. Z takim zestawem odpalę już spokojnie parę gier nie? Ile bym pograł na takiej maszynce? Sorry za takie drążenie ale dla mnie to trochę kasy i nie chciałbym bym tego wsadzić w coś o czym nic nie wiem.

Opublikowano

No jakiś czas byś pograł, może nie na maksymalnych detalach ale sprzęt dawałby radę odpalić każdą grę na mid+ w przyzwoitej ilości FPS

Opublikowano

Jak mi Battlefield 3 pójdzie na multi to będę w niebie. Dziękuje za pomoc! W razie problemów będę się do was kierował.

Opublikowano

i5 nówka to 650 zł, używanego dostaniesz za 400-450 zł na LGA 1155 czyli gniazdo w płycie którą Ci podałem. Zasilacz to kwestia 130-200 zł w zależności od modelu. Co do karty graficznej, zależy co wybierzesz. Minimum do i5 żeby się nie marnował to HD7770 za 400 zł

Poczytaj zanim napiszesz. To jest nowa rewizja z wszystkimi sterownikami pod Win8 i najnowszym BIOS'em

Kolega zamówił w czerwcu komputer z techplanet z płytką h61 i i3 3220 i komputer mu nie odpalał gdy go złożył :] okazało się, że bios nie był zaktualizowany. Czasem trafiają się takie sztuki.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Kolega zamówił w czerwcu komputer z techplanet z płytką h61 i i3 3220 i komputer mu nie odpalał gdy go złożył :] okazało się, że bios nie był zaktualizowany. Czasem trafiają się takie sztuki.

Zależy jaką wziął mobo, aktualnie już wycofali z techplanet starą rewizję. Musi być albo W8 albo G3, ale wolałbym W8 bo nowsza.

Jak mi Battlefield 3 pójdzie na multi to będę w niebie. Dziękuje za pomoc! W razie problemów będę się do was kierował.

Pójść pójdzie, na jakimś low czy mid (i tak dużo graczy gra na low żeby im pyłki zbędne nie latały) oczywiście mówię o pentiumie + aktualnej karcie
Opublikowano

To znowu ja. Kupuje zasilacz i chce się upewnić czy Corsair wystarczy. Jaki model, poleciecie coś z Allegro bo tam kupie najszybciej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...