Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Chat na socketach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Napisałby mi ktoś jak najprostszy chat w Javie, oparty na socketach. Chciałbym poznać sockety na przykładzie chatu (Wydaje mi się dobry), a kod który znalazłem wyrażający przykład server<>klient jakoś nie zrozumiałem do końca. Chciałbym po prostu zobaczyć jak wygląda wysyłanie textu przez clienta, odbieranie go przez server i wysłanie do innych, lub ewentualnie polecicie jakąś bibliotekę do socketów?

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Tylko teraz pytanie co do sesji. Jak narazie z nikłą znajomością socketów jedynym pomysłem jaki mi przychodzi do głowy do wysyłanie pakietu do wszystkich a w kodzie klienta dodać while(user = id), zakładając, że klient definiuje zmienną user a id jest jakoś wyciągane z pakietu, lecz to jest mało bezpieczny i raczej wolny sposób. Macie jakieś propozycje dotyczące wysyłania danych do danego socketu?

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Robisz prosty protokół, pierwszy pakiet to wersja, drugi to dane do logowania, jesli któryś się nie zgadza to kick. A i server musi być wielowątkowy, a nie tak jak w tamtym gotowcu, no chyba że chcesz zeby wszyscy czekali kilka sekund na wiadomość, przez jakiegoś trolla z słabym netem :)

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...