Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] Duuużo pytań odnośnie skryptów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś chciałbym się was opytać o te skrypty. Wiem jak je robić itd. ale chciałbym wiedzieć jeszcze kilka rzeczy, których w google nie znalazłem ;) a więc:

1. Czy da się zrobić coś takiego(pokażcie jak)że kiedy np. ktoś naciśnie dźwignie w wagoniku, lub kucając to coś pisze itp.?

2. Czy da się zrobić w skrypcie (i pokażcie jak) np. efekt plusku wody, tzn dźwięk jak by ktoś do wody wskoczył i takie kropelki dookoła?

3. ok teraz dam wam przykład: mam skrypt na to, że kiedy ktoś naciśnie dźwignie kucając to coś mu tam pisze :) i teraz do was pytanie: czy da się zrobić tak, że pisze mu to tylko w wyznaczonych cuboidach?

4. Jak zrobić nowy craft, tzn. jak np. przepale sadzonkę dżunglowego drzewa to wychodzi cukier z inną nazwą i jakimś opisem? Lub jak złączę papier z cukrem to wychodzi cocobeans?

5. jak zrobić coś podobnego jak w pluginie lifemc, chodzi mi o jedzenie diamentu. Czy da się napisać taki skrypt (i jak go napisać) żeby gracze mogli jeść np. cukier lub coś i wtedy jak by ten przykładowy cukier(z tego pytania u góry) zjedli to by dostawali jakiś efekt, np szybkość III na 2 minuty?

6. Czy można zrobić takie coś (i jak to zrobić) że kiedy gracz wchodzi do wody/lawy to dzieją się rzeczy wymienione w skrypcie, np pisze że ta woda nie jest czysta, albo że po 10 sekundach lawa zacznie zadawać ci obrażenia?

Proszę o szybką odpowiedź, chcę się nauczyć pisania skryptów i się natknąłem na tyle niewiadomych...

@edit: jeszcze jedno pytanie:

7. Czy można zrobić bank(i jak go zrobić, albo czy ktoś mi go zrobi?), tzn przechowuje pieniądze, można pieniądze dać na lokatę, można wziąść niewysoki kredyt i wg.

Opublikowano

1. Da się, lecz chyba nie da się zrobić, że gdy wagonik stoi

#Jak sie kuca
on right click on a lever:
	if player is sneaking:
		send "&cBrawo..."

#Jak sie jest w wagoniku
on right click on a lever:
	if player is riding a minecart:
		send "&ccos tam... 

2. Nie da się

3. Z regionem chyba się nie da, ale da się ze światem

on right click on a lever: <--- możesz zmienić item
	world of event-entity is "nazwa" <--- możesz zmienić świat
	if player is sneaking: <--- jeżeli gracz jest na shifcie
		send "&cBrawo..." <--- efekty...
		heal the player
		make player execute command "/help" 

4. Nie jestem pewien

5.Tak da się, o to skrypt

on rightclick with sugar: #<--- sugar to nazwa itemu
	apply speed 3 to the player for 180 seconds #<--- tam gdzie jest speed piszesz efekt

6. To z wodą się da, a z lawą miałem taki pomysł, że gracza leczy cały czas przez 10 sekund

on place of a water:
	send "&fTa woda jest nie czysta" to player

on place of a lava:
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second
	heal player
	wait 1 second

7. Chyba się da, ale ja jestem początkujący i nie umiem

LICZĘ NA LUBIĘ TO

Daj +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...