Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Ja i nauka... Będzie ciężko.

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Z tej strony cxxus i dzisiaj chciałbym zapytać się was o radę. Jaką? Dobra, mówię.
Jak wiecie jestem programistą PHP, jednak wiem, że na samym PHP długo nie pociągnę [a bardziej mówię tu raczej o tym, że lepiej byłoby umieć coś jeszcze]. Postanowiłem zacząć uczyć się C++.

Języki które opanowałem wcześniej, tj. PHP i Pawn - z tego co wiem są bardzo podobne [mówię o syntaxie] do C++. A więc - czy wiedza z tamtych języków ułatwi mi naukę czy ją utrudni?

2 pytanie - po przeczytaniu tam tematu zawieszonego na tym forum, dot. nauki programowania, doszedłem do wniosku, że książka nie jest potrzebna aby się nauczyć programować w C++, jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Trzecie pytanko - ponieważ ja potrafię napisać jakiś lipny programik w Javie, ogarnąłem AutoIt, programuje na co dzień w PHP i opanowałem już mniej więcej sztukę nauki języków programowania. To chciałbym się zapytać, gdzie mogę znaleźć jakieś "kreatywne" poradniki dot. C++. To znaczy - nie takie w których tłumaczyć mi będą podstawy i pierdolić mi co to są zmienne, tablice, instrukcje warunkowe itd, tylko takie w których będzie np. opisany kod, funkcje do danej biblioteki, etc.

Liczę na szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam, cxxus.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Weteran
Opublikowano

Trzecie pytanko - ponieważ ja potrafię napisać jakiś lipny programik w Javie, ogarnąłem AutoIt, programuje na co dzień w PHP i opanowałem już mniej więcej sztukę nauki języków programowania. To chciałbym się zapytać, gdzie mogę znaleźć jakieś "kreatywne" poradniki dot. C++. To znaczy - nie takie w których tłumaczyć mi będą podstawy i pierdolić mi co to są zmienne, tablice, instrukcje warunkowe itd, tylko takie w których będzie np. opisany kod, funkcje do danej biblioteki, etc.

W przeciwieństwie do Autoit i php, c++ jest językiem ogólnego przeznaczenia. Jeżeli chcesz znaleźć jakiś "kreatywny" poradnik dot. c++, musisz wpierw wiedzieć jakiego typu program chcesz napisać. Bibliotek w c/c++ jest bardzo wiele.

Opublikowano

1. Znajomość php w niewielkim stopniu ci pomoże

2.

No niewiem, ja bym polecił ci książke., widziałem ksiazke C++ w 24h odrazu masz pewne informacje od podstaw i nie musisz bawic sie w szukanie poradników

3. Właśnie takich bzdetów nie będziesz miał w książce

Opublikowano

http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/

http://www.cplusplus.com/reference/

Powinno ci starczyć jak masz już jakieś pojęcie o programowaniu.

Jeśli chodzi o rzeczy bardziej szczegółowe, nie dotyczące jedynie podstaw języka to musisz szukać po google dokumentacji i jakiegoś tutoriala.

Opublikowano

Jak znasz dobrze inny język to książka już wybitnie nie jest potrzebna.

Każda wiedza ułatwia nową wiedzę. W PHP nie siedzę na tyle głęboko, by coś więcej powiedzieć ponad to, że C++ będzie Ci się wydawać dużo bardziej sztywne ze względu na typowanie statyczne.

Trzecie pytanie skieruję do swojego tuta:

http://www.mpcforum.pl/topic/508973-tut-faq-jak-zaczac-przygode-z-programowaniem-c/

Punkt 4, podpunkty e) oraz f).

C++ FAQ LITE jest - poza kilkoma rozdziałami dla n00bies - na raczej wysokim poziomie i omawia bardziej skomplikowane zagadnienia. Wybierasz sobie temat, który cię najbardziej ciekawi i... jedziesz. Nie zawiedziesz się. C++ czasem jest zupełnie szalone w swojej bezwzględnej logice.

f) to przyjazna dokumentacja.

@EDIT
Aaa, największa różnica między PHP a C++ to sposób w jaki oba języki radzą sobie z przeciążaniem operatorów.

Mi, w każdym razie, to sprawiło największą trudność ( z tym, że ja C++ -> PHP ).

Nie ma GC, więć musisz wszystko ręcznie destruktować. Przez co za każdy obiekt musi odpowiadać inny obiekt, który go usunie. Jeśli współdzielisz obiekty, dokładnie zaplanuj kto będzie je usuwał i kiedy.

I to w sumie tyle, have fun.

@EDIT2

Do okienek służy Qt, MFC albo wxWidgets (polecam ostatnie). Unikaj C++/CLI - to potworek, który zbiera wszystkie wady zarówno C++ jak i C# w jeden język; przydaje się tylko w rozwiązaniach bardzo niszowych. Nie męcz się z surowym WinApi.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

1. Z jednej strony jak ktos już pisał będziesz miał głupie nawyki ale z drugiej strony skoro miałeś styczność z programamowaniem to nauczyło Cie to programowego myslenia.

2.Nie trzeba się uczyć z książek jestem tego przykładem :D Ja od siebie polecę kurs od Zera do gier kodera Xiona, no i oczywiście kurs który właśnie przygotowuje aby za niedługo wstawić go na mojego bloga :D (patrz sygnaturka)

Jeżeli masz jakieś problemy z c++ powiedzmy że mogę Ci pomóc do końcowych rozdziałów o obiektach itp + z bibliotek to do 2D: SFML ALLEGRO BOX 2D a z 3D : Irrlicht + Newton , ale te biblioteki przydają się raczej do pisania gier a do tego jeszcze może nie długa ale średniej długości droga :D. Jeżeli potrzebujesz pomocy pisz na PW na forum lub na gg które mogę podać własnie na PW.

Opublikowano

te wszystkie tuty są o kant dupy obić, jedynie 1% wiedzy z nich wykorzystasz, już lepsze są dokumentacje 10-15% wiedzy, które wykorzystasz do pisania programów, 84-89% to używanie mózgu i układanie algorytmów, jedynie tutki są dla całkowicie zielonych osób które nie mają pojęcia o niczym, nawet nie wiedzą co to bit czy bajt...

Opublikowano

Up Masz racje ale nie każdy ogarnia angielski a w tym języku najcześciej są dokumentacje. Tak wiem jeżeli ktoś chce programować to angielski to podstawa ale na start przeczytanie tutorialu aby nauczyć się podstaw c++ nie jest chyba niczym złym? ;D

Opublikowano

Up Masz racje ale nie każdy ogarnia angielski a w tym języku najcześciej są dokumentacje. Tak wiem jeżeli ktoś chce programować to angielski to podstawa ale na start przeczytanie tutorialu aby nauczyć się podstaw c++ nie jest chyba niczym złym? ;D

no nie, ale w tych czasach powinno się znać angielski, przynajmniej na średnim poziomie ;-)

jeżeli ktoś będzie naprawdę chciał programować zawodowo to będzie miał motywację do nauki, potem będzie przynajmniej satysfakcja że się coś umie.

Przyznam ze sam nie jestem bardzo dobry z angielskiego i to mi czasem bardzo duże problemy sprawia, i dlatego mam jeszcze długą drogę...

wracając...

chodziło to że przede wszystkim, że ważne jest myślenie, każdy zaczynał od podstaw.

Dokumentację też są ważne bo nawet programista który programuje np. 20 lat w c++ nie zapamięta wszystkiego, bo człowiek to nie komputer,

tylko jeżeli nie umiesz układać wydajnych algorytmów to będziesz miał problem, ale wszystko jest do ogarnięcia niektórym przychodzi szybciej niektórym wolniej.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...