Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] openwarfare problemy

dowcip

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka problemow z modem openwarfare.

1. Po wejsciu na server, mod zmienia mi w cfg wartosci cg_hudChatPosition i cg_scoreboardPingGraph.

2. Po kilku konektach do servera kraszuje gre podczas wyszukiwania serverow, odkrylem ze jest to zwiazane z komenda ui_joinGametype "3" , po kraszu przestawia mi wartosc na 32, kiedy ustawie na 3 jest ok i moge wejsc. Wiem - zaznacz se cfg "tylko do odczytu" Jak wspomnialem, ja wiem, ale ludzie moga nie wiedziec bo pelno gra takich co nawet nie wiedza ze istnieje cos takiego jak konsola, a co dopiero config.mp.Zauwazylem tez ze w konsoli podczas gry mod probuje ciagle zmienic moj cfg, mam wlasnie zaznaczone "tylko do odczytu" napewno dlatego wlasnie.

3.Zaraz na poczatku rundy na spawnie wystepuje cos takiego jak krotki lag czy cos w tym rodzaju i teleportuje postac o kilka dobrych metrow do przodu, dzieje sie to za kazdym razem, tzn na poczatku kazdej rundy.

28co9z8.png

Opublikowano

1. Otwórz iw3mp.exe w notepad++ i zmień jedną literę w tych komendach, takie same ustaw w .cfg

2. Czyli to nie ty masz problem, tylko inni? To do zmiany w .exe, a nie wiem co błąd powoduje.

3. Podaj IP serwera zobaczę o co chodzi.

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Opublikowano

1. Nie da sie tego wylaczyc gdzies w modzie? wydaje mi sie ze to wlasnie mod narzuca te dwary/cwary, tak jak np na niektorych serverach promod, dostaje sie warn jak ma sie przestawione np "seta compassPlayerHeight"

2. Nie no, ja nie mam z tym problemu bo wiem jak temu zaradzic. Nie spotkalem sie z takim problemem nigdy wczesniej, tylko teraz na moim servie. Chodzi mi o to ze ludzie przestana wchodzic na server jak ich cos takiego spotka, a ile bedzie do tego gadania, ze ten server to nie, bo jakis hack, gre mi skraszowal itd. rozumiesz o co chodzi.

3. 93.186.195.58:28971 stoi na 1.6

28co9z8.png

Opublikowano
http://puu.sh/40gYm/733d2a8bd5.iwd
https://www.virustotal.com/pl/file/dee3881ef43b16de4758c480b832d7607ef8e26e61ad71275c655f62b5c584a1/analysis/1376326982/

Do folderu openwarfare na serwerze (nie trzeba na redirect).

/rcon set mpcforum 1 - naprawia 1 i 2 punkt

/rcon set mpcforum 0 - wraca do normy

Co do 3 punktu - u mnie nie ma tego problemu, nie wiem o co chodzi :)

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Opublikowano

Gdzie to jest napisane? Pełna nazwa to z_svr_openwarfare.iwd?

Opublikowano

No na serverze, pelna nazwa, wywala ten warn i leci odliczanie i zmienia mape jak odliczy. Nie bardzo zalapalem z tym rcon, mialem to wgrac na server i potem na serverze to komende wpisac? Zrobilem tak, wypakowalem ten cfg z tego pliku i wkleilem go do z_openwarfare, warna nie ma, tyle ze dalej mi zmienia w cfg polozenie chatu i scoreboardPingGraph jak wejde.

28co9z8.png

Opublikowano
http://puu.sh/40jYb/18275d4fb9.iwd
https://www.virustotal.com/pl/file/97f2b5c1dd7c79cbc6fa85379eefc31ee19853d925db6bbe58639a8030c8d21f/analysis/1376332066/ 

Poprawiona wersja (nie wiedziałem, że openwarfare zabezpieczyło pliki). Wgraj na serwer, nie wypakowuj, zmień mapę, wpisz w konsoli /rcon set mpcforum 1.

Opublikowano

OK sprobuje, mam jeszcze jedno pytanie, znalazlem jeszcze w tym cfg cos takiego

// Set the voting menus for this player
self setClientDvars(
"ui_allowvote", self allowVote( level.g_allowvote ),
"ui_allowvote_restartmap", self allowVote( level.g_allowvote_restartmap ),
"ui_allowvote_nextmap", self allowVote( level.g_allowvote_nextmap ),
"ui_allowvote_changemap", self allowVote( level.g_allowvote_changemap ),
"ui_allowvote_changegametype", self allowVote( level.g_allowvote_changegametype ),
"ui_allowvote_kickplayer", self allowVote( level.g_allowvote_kickplayer )

Wlasnie szukam w cfgach ja wylaczyc to glosowanie. Moglbys mnie naprowadzic jak to wylaczyc?

I jeszcze druga sprawa

// Check where the chat should be
if ( level.scr_relocate_chat_position == 1 ) {
forceClientDvar( "cg_hudChatPosition", "5 440" );
} else if ( level.scr_relocate_chat_position == 2 ) {
forceClientDvar( "cg_hudChatPosition", "5 100" );
} else {
forceClientDvar( "cg_hudChatPosition", "5 200" );

to wszystko jest "force", rozumiem ze to znaczy ze wymusza w cfg klienta takie ustawienia, a mi bardziej chodzilo o to zeby mod nie ingerowal w cfg. bo jak zmienie te wartosci na takie jakie ja mam w swoim cfg to bedzie wymuszal i u innych prawda?

28co9z8.png

Opublikowano

Wgralem, z tym ze serva nie ma ma liscie, pokazuje tylko ip w ulubionych jak by byl wylaczony a w panelu hostingu jest ok, uruchomilem go bez moda, wszystko ok, z modem bez tego pliku tez ok, wgrywam to spowrotem i znowu to samo, serva nie ma.

28co9z8.png

Opublikowano
http://puu.sh/40mFo/2a74658c62.iwd

Właśnie to, że wpiszesz /set mpcforum 1, wyrzuci wszystkie wymuszenia (forceClientDvar) oprócz ui_joinGametype, które ustawi na 3.

Wyżej poprawiona wersja.

Pamiętaj, żeby nie wypakowywać tego archiwum. Zrób zdjęcie folderu jeśli problem się będzie pojawiał (zamaż .cfg serwera).

Opublikowano

Jest tak samo jak napisalem w poprzednim poscie. Dla jasnosci, wrzucam na ftp, robie restart, server przestaje dzialac.

28co9z8.png

Opublikowano
http://puu.sh/410XT/66009a5cd3.iwd

Od tego momentu sprawdzam wszystko co edytuję.. strzeliłem straszną gafę edytując moda ._.

Przepraszam za zamieszanie, ten plik na pewno będzie śmigał.

Opublikowano

Wrzucilem na ftp, server dziala, tyle ze pozycje chatu nadal mi zmienia po wejsciu i voting nadal jest wlaczony. Komende oczywiscie wpisalem w konsoli.

28co9z8.png

Opublikowano

Voting zmieniasz komendą /rcon set scr_allowvote 0, a wpisując /rcon set mpcforum "COKOLWIEK", a jeśli masz dostęp do konsoli serwera, to samo set mpcforum "COKOLWIEK". Byle komenda nie była pusta.

#EDIT: Po krótkiej analizie odkryłem, że mod automatycznie zmienia komendę wchodząc w SCOREBOARD:

cf7346d45a.png

Jest to praktycznie nie do usunięcia, więc pozostaje zmienić wartości na twoje..

Poradnik:

http://puu.sh/4139y/1695d91b59.iwd

Winrarem/7Zipem otwierasz ten plik, folder openwarfare, plik _playerdvars.gsc i ustawiasz wartości na takie jakie chcesz. Jeśli nie będzie śmigać to wrzuć to, co zmieniłeś.

Opublikowano

Niestety /rcon set scr_allowvote 0 nie wylacza glosowania juz probowalem wczesniej, oczywiscie dziala na serverze bez moda, mam tak ustawione w cfg servera i cfg moda, ale nie dziala. Zauwazylem w _playerdvars.gsc cos takiego

// Global voting switch
level.g_allowvote = getdvarx( "scr_allowvote", "int", 1, 0, 2 );
// Vote menu options
level.g_allowvote_restartmap = getdvarx( "scr_allowvote_restartmap", "int", 1, 0, 2 );
level.g_allowvote_nextmap = getdvarx( "scr_allowvote_nextmap", "int", 1, 0, 2 );
level.g_allowvote_changemap = getdvarx( "scr_allowvote_changemap", "int", 1, 0, 2 );
level.g_allowvote_changegametype = getdvarx( "scr_allowvote_changegametype", "int", 1, 0, 2 );
level.g_allowvote_kickplayer = getdvarx( "scr_allowvote_kickplayer", "int", 1, 0, 2 );

czy ustawienie level.g_allowvote = getdvarx( "scr_allowvote", "int", 1, 0, 2 ); na level.g_allowvote = getdvarx( "scr_allowvote", "0", 1, 0, 2 ); mogloby to wylaczyc? i na przyszlosc czy w przypadku zmiana wartosci "int" w tym cfg w ogole wprowadza jakies zmiany?

Co do problemu z punktu trzeciego, inni tez maja ten problem, zauwazylem stojac na respie jak teleportuje graczy tak jak opisalem to w poscie pierwszym.

28co9z8.png

Opublikowano
getdvarx( dvarName, dvarType, dvarDefault, minValue, maxValue )
{
	// Check variables from lowest to highest priority

if ( !isDefined( level.gametype ) ) {
		level.script = toLower( getDvar( "mapname" ) );
		level.gametype = toLower( getDvar( "g_gametype" ) );
		level.serverLoad = getDvar( "_sl_current" );
	}

// scr_variable_name_<load>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.serverLoad ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.serverLoad;

// scr_variable_name_<gametype>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.gametype ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.gametype;

// scr_variable_name_<gametype>_<load>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.gametype + "_" + level.serverLoad ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.gametype + "_" + level.serverLoad;		

// scr_variable_name_<mapname>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.script ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.script;

// scr_variable_name_<mapname>_<load>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.script + "_" + level.serverLoad ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.script + "_" + level.serverLoad;

// scr_variable_name_<gametype>_<mapname>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.gametype + "_" + level.script ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.gametype + "_" + level.script;

// scr_variable_name_<gametype>_<mapname>_<load>
	if ( getdvar( dvarName + "_" + level.gametype + "_" + level.script + "_" + level.serverLoad ) != "" )
		dvarName = dvarName + "_" + level.gametype + "_" + level.script + "_" + level.serverLoad;

return getdvard( dvarName, dvarType, dvarDefault, minValue, maxValue );
}

Komenda u Ciebie będzie zależna od rodzaju rozgrywki. Wgraj tego debugmoda na serwer:

http://puu.sh/413Ys/6ac9b114ee.iwd

Wejdź na niego i wpisz tutaj to, co będzie cały czas się wypisywało w lewym dolnym rogu. Potem usuń plik, jeśli musi być serwer online.

Opublikowano

Ok, voting wylaczony, zadzialalo chyba dopiero po zmianie mapy. Tak sobie pomyslalem, jezeli jest dwar odpowiedzialny za czas miedzy zakonczeniem a rozpoczeciem nastepnej rundy, moze dalo by sie poprostu wydluzyc ten czas o ta sekunde.

28co9z8.png

Opublikowano

Ok, voting wylaczony, zadzialalo chyba dopiero po zmianie mapy. Tak sobie pomyslalem, jezeli jest dwar odpowiedzialny za czas miedzy zakonczeniem a rozpoczeciem nastepnej rundy, moze dalo by sie poprostu wydluzyc ten czas o ta sekunde.

Co masz na myśli?

maps\mp\gametypes\_globallogic

roundEndWait( defaultDelay, matchBonus )

Ta funkcja korzysta z:

level.roundEndDelay = 5;
level.halftimeRoundEndDelay = 3;
level.postRoundTime = 8.0;

Przekształciłem to na dvar:
/rcon set mpc_roundEndDelay 6.0
/rcon set mpc_halfEndDelay 4.0
/rcon set mpc_postRoundTime 9.0
Popróbuj, które, za co odpowiada:

Opublikowano

To coś źle zmieniasz. Wejdź sobie w maps/mp/gametypes/_globallogic.gsc i wyszukaj

level.roundEndDelay = 5;

i
level.halftimeRoundEndDelay = 3;

i
level.postRoundTime = 8.0;

Zmień sobie na takie wartości jakie chcesz. U mnie się zmieniają, nie mogę sprawdzić w praktyce na S&D, ale przypisują się nowe wartości po zmianie Dvara.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poradzilem sobie. znalazlem ustawienie tego w cfg moda, ten lag jest nadal ale widocznie juz tak musi byc, wystepuje tylko w trybie "z i z" wlasnie dlatego pewnie mozna to w cfg trybu ustawic.

28co9z8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...