Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Nowy Procesor - nie działa.

adam_w00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jeśli kupiłeś nowy procesor, który nie działa na twojej płycie głównej jest to temat dla ciebie.

Po pierwsze - upewnij się że twój procesor jest obsługiwany przez twoją płytę główną.

Po drugie - pobierz i zainstaluj najnowszy BIOS.

Jeżeli to nie pomogło pozostała ci ostatnia opcja - sprawdzenie kości RAM.

Dlaczego RAM ?

Ostatnio kupiłem AMD FX-6300 i zrobiłem to wszystko oprócz sprawdzenia RAM'u.

Dopiero później dowiedziałem się, że mój FX wspomaga DDR3 a ja miałem DDR2.

Po wymianie kości pamięci procesor zaczął śmigać. :)

Pamięć RAM to częsta przyczyna nie działania procesora w naszym kompie.

Podsumowanie:

- Pamięć RAM DDR3 oraz najnowszy BIOS to podstawa.

Mam nedzieje, że pomogłem.

Opublikowano

Nie pomogłeś za bardzo, najpierw to resetuje się bios przed zamontowaniem nowego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

i to ma byc poradnik? napisane na kolanie w 5 minut, biedne to

krótkie ale prawdziwe :)

Zobacz ile takich pytań jest na necie ''dlaczego nie działa mi nowy procesor ?'' lub "nowy procesor nie dziala"

Ludzie często mają problemy z nowymi prockami.

I na żadnym forum jeszcze nie widziałem, żeby ludzie pytali się o RAM. (jak już to pytali o ilość a nie o typ)

Opublikowano

Nie pomogłeś za bardzo, najpierw to resetuje się bios przed zamontowaniem nowego

hmmm dziwne bo ja jakoś nie resetowałem BIOSU.

Można go zresetować ale nie trzeba.

Opublikowano

Jeszcze chcę dodać, że jak się kupuje RAM to najlepiej połowa z ilości rdzeni.

Czyli np. mam procka 6 rdzeni to najlepiej kupić minimum 3GB.

wydaje mi sie ze plyty ktore maja chipset np 1155, te pod i7, etc, nie obsluguja ddr2, tylko ddr3

Chodzi ci o moją płytę główną ?

Opublikowano

Ej mam pytanie jak zresetować bios bo wiesz nie umiem. Mogłeś się bardziej postarać i dać poradniki jak zresetować bios etc. i dac jakies kolorki i większą czcionkę i tak temat nie potrzebny bo i tak ktos napisze "nowy procesor nie dziala co robic ?" ...

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

To żeś wyjechał z teorią...

To nie ma nic wspólnego. 8 rdzeniowy(a raczej modułowy, rdzeniowy 4). Możesz wsadzić tam nawet 512MB ramu, i wszystko będzie w porządku.

Ej mam pytanie jak zresetować bios bo wiesz nie umiem. Mogłeś się bardziej postarać i dać poradniki jak zresetować bios etc. i dac jakies kolorki i większą czcionkę i tak temat nie potrzebny bo i tak ktos napisze "nowy procesor nie dziala co robic ?" ...

Resetujesz go zworką CMOS na płycie głównej, lub wyjmij na minutę baterię na płycie.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

co to za brednie z tym ramem? mozesz miec procesor i7 co ma 6 rdzeni i 2 gb ramu i bedzie plynnie system chodzil lol

a co do ramu, to plyty do intelowskich procow maja takie wejscia jaki ram trzeba do danego proca, moze amd ma jeszcze jakies dziwne rzeczy

@@@

bios resetujesz wyjmujac baterie z plyty glownej, trudne zadanie

Opublikowano

Żeby zresetować BIOS musisz na pare minut wyciągnąć baterię z płyty głównej.

co to za brednie z tym ramem? mozesz miec procesor i7 co ma 6 rdzeni i 2 gb ramu i bedzie plynnie system chodzil lol

a co do ramu, to plyty do intelowskich procow maja takie wejscia jaki ram trzeba do danego proca, moze amd ma jeszcze jakies dziwne rzeczy

@@@

Mówie, że najlepiej mieć połowe.

@@@

Ja mam AMD FX-6300 i płytę główną ASRock N68C-GS FX (AM2+, AM3+)

I ta płyta ma wejście na DDR2 i DDR3

:)

To żeś wyjechał z teorią...

To nie ma nic wspólnego. 8 rdzeniowy(a raczej modułowy, rdzeniowy 4). Możesz wsadzić tam nawet 512MB ramu, i wszystko będzie w porządku.

Resetujesz go zworką CMOS na płycie głównej, lub wyjmij na minutę baterię na płycie.

To nie żadna 'teoria' jeśli kupujesz taki procesor to napewno myślisz o komfortowej grze na maxach a z 0.5gb ramu o komforcie to możesz zapomnieć :)

Bo teraz gry wymagają po minimum 2 lub 3 gb ramu.

Opublikowano

Żeby zresetować BIOS musisz na pare minut wyciągnąć baterię z płyty głównej.

Mówie, że najlepiej mieć połowe.

Ja mam AMD FX-6300 i płytę główną ASRock N68C-GS FX (AM2+, AM3+)

I ta płyta ma wejście na DDR2 i DDR3

To nie żadna 'teoria' jeśli kupujesz taki procesor to napewno myślisz o komfortowej grze na maxach a z 0.5gb ramu o komforcie to możesz zapomnieć :)

Bo teraz gry wymagają po minimum 2 lub 3 gb ramu.

Ale nam nie chodzi o komfortową grę, tylko o to, aby procesor sie włączył, przecież taką nazwę na temat.

Każdy komputer powinien mieć minimum 4GB ramu, nieważne czy za 1000zł, czy za 5000zł(chociaż w takim lepiej już 8)

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Ale nam nie chodzi o komfortową grę, tylko o to, aby procesor sie włączył, przecież taką nazwę na temat.

Każdy komputer powinien mieć minimum 4GB ramu, nieważne czy za 1000zł, czy za 5000zł(chociaż w takim lepiej już 8)

Racja do odpalenia kompa wystarczy nawet 0.5gb ramu(tak jak napisałeś wyżej) ale nie jest to wystarczajaca ilosc.

Mówie tu o komforcie w grach bo takiego proca do potrzeb biurowych to chyba nikt nie kupi.

Myśle, że jak chcemy dobrego kompa to minimum 3-4gb ram wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...