Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Framework'i a Gry via WWW

Nygol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Głowiłem się gdzie założyć taki temat czy tu czy raczej w grach via www, lecz myśle iż po prostu ta kategoria lepiej bedzie się do tego nadawać.

Chciałbym was zapytać lub też ujmując inaczej wywiązać dyskusje co myślicie na temat Framework'ów w grach via www.
Czy używanie ich będzie lepsza czy raczej uzywać klass i struktury? A może sama struktura? Rozmawiajmy tutaj na temat framework'ów ogólno dostępnych jak np: Zend,Symfony,CakePHP,Yii itp.
A może według was lepiej będzie napisać coś własnego (wiadomo "zielony" tego nie zrobi).
Więc czekam na Wasze propozycje.

Ps. Nie spamować, każdy spam = report :)

@Edit

Jak juz mówicie co i jak starajcie się jakoś rozwijać ten wątek dając jakieś za lub przeciw :)

hcq0.png

Opublikowano

No niby tak tylko patrząc z czasem potem rozbudowa aplikacji może okazać się problemem. Jednak z drugiej strony Frameworki pakują zbedną ilość klas itp :)

hcq0.png

Opublikowano

Tak jak kolega, ja aktualnie piszę grę via WWW [Factus Ludio - Handball Game]. Tworzę ją w oparciu o same "pseudo" klasy, ale resztę kodu [szablony, pojedyncze funkcje] piszę strukturalnie.

Zresztą, jeżeli to ma być gra, którą Ty będziesz pisał ze znajomymi. To pisz jak Ci wygodniej, tak, aby to tobie nie sprawiało problemu, tak abyś ty miał wolną rękę i aby nic Cię nie ograniczało [np. niewiedza w danym zakresie]. Natomiast, jeżeli to ma być gra którą chcesz sprzedać to staraj się raczej pisać pod jakiegoś frameworka czy nawet na samych klasach + template engine.

Pozdrawiam, cxxus.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

@cxxus

Spoko masz racje :) Tylko teraz trzeba aplikacje zaplanować tak dobrze od samego początku aby mogła ona być łatwo rozbudowana. Poza tym odnalezienie błędu również może być problemem(chociaż w Frameworkach też czasem łatwo nie jest). Ja z swojego punktu widzenia wolałbym napisać swój własny FW specjalnie zrobiony i obsługujący MVC(Model-View-Controller).

Teraz również pojawia się szybkość i zasobożerność . Czasami nie przewidziana aplikacja na samych pseudo klasach może "zaśmiecić" nam pamięć

hcq0.png

Opublikowano

Klasy, ja swoją grę (Paczaj opis) piszę tak jak mi się podoba. Na początku pisałem tak jak mi się podobało lecz wyszedł "busz" teraz robię kontrolery, klasy, template, i ogólnie silnik po to aby gra była bardziej dynamiczna :)

Co do "Framework'ów", lepiej pisać wszystko samemu, wtedy wiesz co z czym się je, znasz zawartość każdego pliku i nie dodajesz czegoś co Ci nie jest potrzebne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...