Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] DotPay i podatki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chcialbym sie zapytac czy na dotpay'u trzeba placic jakie kolwiek podatki. Moja mama jest zarejestrowana jako osoba prywatna.

Slyszalem ze co rok np. jak zarobisz 30k to trzeba zaplacic 4k dla DotPay czy cos.

Wogule sie na tym nie znam wiec chce sie was zapytac

PS! Nie wiedzialem gdzie ten post wsadzic wiedz wsadzilem go tutaj bo zarobki bede z serwera MC, jak post jest w zlym dziale to chcial bym wiedziec gdzie go wsadzic

Prosze od odpowiedzi :D

Bartek

Opublikowano

Podatki płacisz od dochodu.

Jeśli sprytnie to rozwiążesz uwolnisz się od podatków.

Jako osoba niepełnoletnia nie możesz być obciążony podatkami,lecz konto jest na twoją matke więc możliwe że ona zostanie obciążona.

Zależnie od wielkości zysków wzrasta szansa na zauważenie.

Jeśli będą to zyski które nie przekroczą 300/400 zł skarbówka raczej sie nimi nie zainteresuje.

Wystarczy napisać w regulaminie i w ItemShopie: Konta VIP i itemy są darmowe, wszelkie wpłaty to dobrowolne darowizny na rzecz serwera.

Jeśli chcesz byc w 100% pewien napisz tutaj:

http://forumprawne.org/

Ponieważ w niektórych sprawach mogłem się mylić.

Pomogłem? Walnij lajka :(

Opublikowano

@up śmieszny jestes jak myslisz zeza kwote 300-400 zl sie nie zainteresują no to powiem ci ze jestes w błedzie ponieważ do kwoty 200 zł dochodu rocznego może dochód wejść w rozliczenie ryczałtowane ale już powyżej 200 zł aż do kwoty 85 tys (rocznie), ale płacisz 18 % od dochodu co miesiac i jeśli w ciągu miesiaca jako osoba fizyczna zarobiles 1 tys no to odliczasz 50% jako prowizje dla dotpay i od swojej czesci 50% odliczasz jeszcze 18% a wiec podsumujac zarobiles po odliczeniu prowizji 500 zł odliczasz 18 % wychodzi 410 zł netto dla ciebie na reke ale dotpay przy wyplacie twoich 410 zł wpłca do skarbówki 90 zł jako podatek miesiacny od dochodu i wciagu roku nic nie musisz wiecej robic.

P.s

Jesli masz dochody miesiace ponizej 200 zł mogą nie wystawic faktury nie wiem jak jest na dotpay ale tak jest na homepay.

Opublikowano

@up śmieszny jestes jak myslisz zeza kwote 300-400 zl sie nie zainteresują no to powiem ci ze jestes w błedzie ponieważ do kwoty 200 zł dochodu rocznego może dochód wejść w rozliczenie ryczałtowane ale już powyżej 200 zł aż do kwoty 85 tys (rocznie), ale płacisz 18 % od dochodu co miesiac i jeśli w ciągu miesiaca jako osoba fizyczna zarobiles 1 tys no to odliczasz 50% jako prowizje dla dotpay i od swojej czesci 50% odliczasz jeszcze 18% a wiec podsumujac zarobiles po odliczeniu prowizji 500 zł odliczasz 18 % wychodzi 410 zł netto dla ciebie na reke ale dotpay przy wyplacie twoich 410 zł wpłca do skarbówki 90 zł jako podatek miesiacny od dochodu i wciagu roku nic nie musisz wiecej robic.

P.s

Jesli masz dochody miesiace ponizej 200 zł mogą nie wystawic faktury nie wiem jak jest na dotpay ale tak jest na homepay.

W homepay dostajesz fakture od 15zł ( poniżej tej kwoty nawet nie wypłacisz :D )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...