Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Pisanie skryptów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy Ci znajomość Angielskiego i notatnik. Na MPCforum nie zrobisz Tabów, w notatniku tak.

To jest łatwe. Pokażę Ci najprostszy skrypt, czyli taki, który jest amatorski.

command /administracja:                      #Po każdym ":" w dolnej linijce dajemy 1TAB!
    trigger:                                 #Co się ma stać
        send "HeadAdmin: MPCTaylor, RvMc"    #Co ma się dziać po wpisaniu komendy
        send "Admin: Mielcuch"               #U nas wyśle się (send) wiadomość

Teraz taki skrypcik na teleportację diamentem na spawn. Po teleportacji usunie nam ten diament.

Pamiętaj, że po dwukropku ( :) dajemy w drugiej linijce 1TAB!

on right click with diamond:            #Tutaj już nie musi być "trigger:"
    send "5sekund do teleportacji"      #Tu dajemy 4spacje, czyli 1TAB! NIE WOLNO SPACJI!
    wait 1 second                       
    send "4sekundy do teleportacji"
    wait 1 second
    send "3sekundy do teleportacji"
    wait 1 second
    send "2sekundy do teleportacji"
    wait 1 second
    send "1sekunda do teleportacji"
    wait 1 second
    send "TELEPORTACJA NA SPAWN!"
    teleport player to spawn
    remove diamond from player

I taki banalny skrypt na koniec:

on respawn:                         #Wydarzenie, w naszym wypadku "po respawnie"
    send "Ojej, padles. :C"         #Co ma się stać? Wysłać wiadomość (send)

Po skończeniu skryptu zapisujesz plik jako *.sk

343731479829004887779.png

Opublikowano

@up Teraz taki madrala :) (Oczywiście żartuję)

@Topic, Jeśli już zdecydujesz się pisać skrypty to nie zapomnij zalukać na tą stronę

njol.ch/projects/skript/doc/

Opublikowano

Do skryptów jedyne co jest ci potrzebne to znajomość angielskiego, dobry łep i ewentualnie stronka którą podał @UP

TuT :

1. Otwierasz notatnik

2a. Piszesz skrypt

2b. W 1 linijce nie tabujesz. W 2 linijce tabujesz raz. W 3 linijce tabujesz 2 razy itd.

3. Plik > zapisz jako > w nazwie wpisujesz NazwaSkryptu.sk (bez rozszerzenia .sk skrypt nie będzie działał) > w typie pliku dajesz "Wszystkie pliki"

Do javy :

http://www.lawniczak.master.pl/szkola/index.php nie mój poradnik jakby co :)

Pomogłem?

1. LAJK

2. http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk

Nie pomogłem?

http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Do skryptów jedyne co jest ci potrzebne to znajomość angielskiego, dobry łep i ewentualnie stronka którą podał @UP

TuT :

1. Otwierasz notatnik

2a. Piszesz skrypt

2b. W 1 linijce nie tabujesz. W 2 linijce tabujesz raz. W 3 linijce tabujesz 2 razy itd.

3. Plik > zapisz jako > w nazwie wpisujesz NazwaSkryptu.sk (bez rozszerzenia .sk skrypt nie będzie działał) > w typie pliku dajesz "Wszystkie pliki"

Do javy :

http://www.lawniczak.master.pl/szkola/index.php nie mój poradnik jakby co :)

Pomogłem?

1. LAJK

2. http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk

Nie pomogłem?

http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk

Wcale w 3 linijce nie tabuje się 2 razy. Wszystko zależy od dwukropka. Proszę, nie wprowadzaj w błąd, bo autorowi się w głowie pomiesza.

Po dwukropku jest 1TAB.

343731479829004887779.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sory :) wiem o tym ale nie chciałem się rozpisywać.

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Java to nie Java Script. Nie są do siebie podobne. Js nawet obiektowe nie jest.

Jeśli chcesz pisać w Javie to nie zaczynaj się uczyć od pisania pluginów - taka rada.

Kolejne - czym się różni Java od Skriptu? Skript to nazywane często 'pseudoprogramowanie'. Skript nie jest stworzony jako typowy język programowania, tylko bardziej takie "MyCommand" - Napisany, aby każda osoba mogła modyfikować bukkita. Co do Javy - Java jest normalnym językiem programowania, który co prawda jest wiele trudniejszy od Scriptu, ale daje duużo więcej możliwości i mniej obciąża serwer. No i programiści Java są dużo bardziej poszukiwani niż scriptu. Do tego pisząc w Script niczego nie zarobisz. Więc - Jeśli chcesz się zajmować na większą mete programowaniem - umieszczać je na MPC i przyjmować zlecenia, to naucz się Javy. Do celów własnych? Script.

Co trzeba umieć aby programować? W Scripcie podstawy angielskie, a do Javy głowe i matme (i angielski).

708121422388637873334.png

Opublikowano

Siemka.. kto by mógł mi napisać skript na ortografie ? np: Muj zamienia na : Mój Daje Like !

Chcesz kupic server na pukawce za doladowania?

25 zł na pukawce to 25 zl doladowaniem do orange!

(15 zl na pukawce to 30.75 zl sms ! )

====================================================================================================

Server Minecraft SkyBlock 1.6.2! evilcraft.maxc.pl ( Zmieniony drop! )

Opublikowano

@3UP

Nie prawda! Pluginy obciążają serwer a skrypty nie!

@UP

If player send chat message:
    Trigger:
        replace all "muj" on "moj" in player's message

albo

If player send chat message:
    Trigger:
        replace all "muj" on "moj" in message of player

Opublikowano

@up O coś takiego Ci chodzi ? ;)

command /list:
	trigger:
		message "Aktualnie na serwerze jest %number of all players% na 80 mozliwych"
Opublikowano

@3UP Mhm... Nie wiem kto to wymyślił - na logikę nawet bardziej obiążają. Nie plugin obciąża, lecz to co jest w nim aktualnie wykonywane. Np. Jak zainstalujesz BF`a to kiedy jest wyłączony albo siedzisz w menu za bardzo Ci nie spowalania, nie? A dlaczego skrypt bardziej obciąża? Bo jest pośredni. Aby wykonać każdą czynność odczytuje plik skryptu, do tego autor starał się tak uprościć pisanie w skrypcie, że te ułatwienia też spowalniają serwer...

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...