Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]-Zyra Wiedźma Cierni Support

muzin19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zyra Wiedźma Cierni

rc41.jpg

1. Summoner Spells

2. Specjalizacje

3. Runy

4. Build

5. Skille

6. Twoja rola w grze

7. Kontry

1.Summoner Speels

Grając solo/duo Q widzę enemy team i jestem w stanie ocenić czy ten exhaust będzie niezbędny do grania jeżeli widzę że w enemy team jest postać typu vayne/tryndamere wybieram exhausta ponieważ to wyklucza je zazwyczaj z połowy tf,jeżeli widzę iż nie ma tam postaci wymagającej exhausta wolę wziąść ignite aby grać agresywnie na botlejnie wszystko według swoich gustów

Pasywny/Defensywny botlane:

cp69.jpg

Agresywny Botlane

oerp.jpg

2.Specjalizacje

Te specjalizacje są edytowane przezemnie nie posiadają one warda tzw. explorera 60 sekundowego ponieważ wcale go nie używam ;]

70zc.jpg

3.Runy

Tutaj muszę się przyznać troszkę odgapiłem je od według mnie najlepszego supporta w polsce mówie oczywiścię o Libiku z drużyny MeetYourMakers narazie sprawdzają się wyśmienicie.

v9b6.jpg

4.Build

Z tym będzie najwięcej problemów ;]

Zaczynamy z:

vpiz.jpg

Po pierwszym powrocie:

iwa4.jpg

/

mnd3.jpg

Opcje z Kamieniem widzenia polecam gdy nie jesteśmy w stanie zburstować enemy adc/supporta i chcemy zagrać bezpieczniej bota za to jeżeli widzimy iż nasz poke powoduje outzoneować adc z przeciwnego teamu i jesteśmy w stanie podczas tego pokea(połka nie wiem jak to odmienić ;d) utrzymać bezpieczną pozycję kupujemy sztylet kage'a

Staram się nie rozpisywać ponieważ mam jeszcze ogromną ilość porad dot. tego ale nie chcę zrobić tego tutka na całą stronę

Pełny build wygląda miej więcej tak.

cbty.jpg

Podstawa podczas składania buildu to dogadanie się z junglerem lub toperem w naszej drużynie zazwyczaj gdy gram jungler buduję Solari więc ja mogę sobie pozwolić na Udrękę Liandriego jeżeli w naszej drużynie nikt nie jest skory do poskładania Solari to musimy zrobić to my.

5. Skille

Grafika pożyczona ze strony mobafire.com

mq5q.jpg

Już tłumaczę dlaczego maxujemy E a nie Q spowodowane jest to tym, jeżeli maxujemy E tzw. sneara to unieruchomienie trwa dłużej im więcej punkcików tym dłuższy snear maxowanie Q sprawdza się na midzie ponieważ jest większy Damage naszych roślinek.

Myślę że nie muszę opisywać skilli ponieważ każdy może zerknąć do klienta jeżeli komuś to przeskadza dodam to tylko prosiłbym o komentarz

6.Twoja rola w grze

Jesteś supportem więc staraj się stawiać jak najwięcej wardów z naciskiem na stawiać ponieważ często mi samemu zdarza się że kupię wardy już nawet nie mówiąc o samym botlanie ale również o innych liniach, kupię warda nie postawię go i dopiero po tym jak dostanę ganka i muszę wracać wiem że muszę postawić tego warda ;]

Staraj się pomagać drużynię pisząc czasy respów buffów smoka oraz barona jeżeli posiadasz myszkę o większej ilości klawiszy polecam ustawić sobie 2 pingi ostrzegawczy i informujący o zniknięciu wroga z naszej lini i pomagać innym linią w ten sposób jeżeli widzimy że jest Gank na topie możemy zapingować i pomóc swojemu koledzy z topa ponieważ może być skupiony na lasthitowaniu i nie ujrzy wychodzącego zza pleców junglera. Stawiaj jak najwięcej wardów tutaj piękny obrazek :

6tvn.jpg

Nigdy nie wyzywaj innych graczy ponieważ każdemu może pójść gorzej jedna gra oraz druga gra nikogo nie obchodzi twoje wylewania smutków że grasz supportem i nie możesz sam wygrać tej gry a obrażając swojego kolege z drużyny ponieważ ma 0/3 nic mu nie pomoże naprawde nic mu to nie pomoże on wie że źle gra i jako że gra na topie/bocie wie co ma zrobić aby to zmienić możesz poprosić junglera aby więcej czasu poświęcił tej lini. Jeżeli sobie dobrze radzisz na botlane napisz junglerowi że jest wszystko okej i nie musi wam pomagać wtedy poświeci on więcej czasu innym linią.Zawsze staraj się dogadać ze swoim adc jesteś w stanie mu narzucić swój tryb gry bo jeżeli zobaczy że tak zharasowałeś enemy adc że zostało mu 200 hp to flashnie po niego i zabije za to tobie podziękuje lub napisze GJ ;]

Staraj się iniciować teamfighty tylko rób to w taki sposób aby nie dać powodu do inicjacji przeciwnemu teamu bo wychodząc za daleko możesz stracić szybko swoje życie i stracić barona ;/

To tyle w tym podpunkcię bo znów się rozpisałem

Jeszcze jedna uwaga nie stawiaj pinków jeżeli linia jest pushowana przez przeciwnego adc i supporta ponieważ zobaczysz że w krzakach stoi pink przeciwnej drużyny będziesz chciał go zbić i może skończyć się to tak iż zostanie zbity twój pink jak i twoje życie ;]

7.Kontry

Tutaj wypiszę tylko supportów którzy mi przeskadzają ponieważ jeżeli potrafisz grać to adc nie jest w stanie cię skontrować

Ogromną udręką zyry jest support który może leczyć ponieważ jej atutem jest ogromny burst oraz outfarmienie przeciwnego botlanea. Strasznię nie lubię grać na jedną jedyną postać;] jest to:

oteb.jpg

Jej ogromny heal jest w stanie całkowicie usunąć obecność mojego burstu z hp przeciwnego adc

Jest to mój pierwszy Tutortial więc każda krytyka zostanie przyjęta bardzo motywująco jeżeli przeczytałeś cały poradnik bardzo ci dziękuje,zawszę służe pomocą dot. supportowania aktualnie moje konto wygląda:

5tmd.jpg

Pomogę ci bezwzględu na to czy masz bronze 5 czy bronze 3

Więc jeszcze raz dziękuje i powodzenia w soloQ

oynk.png

Opublikowano

WTF ?! bronze jesteś czy co ze nie uzywasz w ogole warda 60 sekundowego ? toc to on OP jest na invade/skontrowanie invade'a czy na linii nawet vs jakaś leona czy blitz.

Po cholere tyle pot, osobiście wole zaczynać z naszyjnikiem an regen hp i 3 ward + poty

na supie zawsze powinno się składać 5 itemów, 6 slot to wardy, wywal locketa bo to item dla dzunglera.

IMHO VS VAYNE i TRYNDA to właśnie IGNITE się bierze aby się nie liczyli jak powaleni w late -.- chyba pierwszy raz w to grasz :D

Pomijam wpakowane useless punkty w masterke Wanderera na co ci te 5 czy 10 ms POZA WALKĄ -.- lepszy mana regen znacznie -.-

i kamień widzenia ZAWSZE kupuje się jako pierwszy, potem buty jedynki i ruby sighstone...

masterki aktualnie 0/9/21 lub 0/13/17 IMHO

Opublikowano

Przeczytaj całego posta ;/

Jesteś w stanie mi wytłumaczyć co ci kolego da ignite na trydne ? jeżeli ma 6 sekund niesmiertelnosci ? oraz jest w stanie wyhealać twojego dobrze rzuconego ignite po tych 6 sekundach

Edit@2

Prosiłbym jednak abyś odpisywał bo nieźle mnie zjechałeś ale wcale racji nie masz po cholere ci defensywa ? na supporcie ty nie masz być tankiem ani postacią która stoi na lini tylko masz zrobić swoje i albo uciec albo poprostu paść jesteś wsparciem a nie tankiem nie wiem co oznacza te twoje suche IMHO ale troszkę mnie to denerwuje

oynk.png

Opublikowano

Przeczytaj całego posta ;/

przeczytałem całego, wyżej napisałem ci oll już co sądzę.

IMHO - in my habit opinion ....

support ma własnie utrzymać się jak najdłużej na linii aby obijać przeciwnika - więc z automatu potrzebuje defensywe ale widzę to za trudne xD

zobacz co robi ignite :P a potem dyskutujmy, ignite na trynde czy vayne to właśnie podstawa ale nie dlatego że zadają dmg OMG

w dodatku dobry support będzie sam zoneował przeciwników gdy jego adc spokojnie farmił, do tego również potrzebujesz defenyswy i masterki 0/13/17 są do tego świetnie bo dostajemy mniej z AA

podobnie ma to się z innymi supami, support nie bierze ignite po to aby zadawać obrażenia ignitem ale żeby zredukowąc możliwości healingu typie -.- bierzesz ignite i nawet nie wiesz po co, pozdro dla ciebie pewnie gdzieś tak na jakimś mobafire albo gdzieś tak proponowali to wziałeś obstawiam ? :X vs vayne i trynda właśnie ignite jest znacznie lepszym wyborem tym bardziej na zyrze bo ma ona mase CC sama w sobie, slow, snare, knockup.

Opublikowano

Jak outfarmić przeciwnego adc zyrą?

Przejmując 2 krzaki i nie dając mu wyjśc spod turreta jeżeli farma jest w połowie ? mój adc jest w stanie lasthitować farmę nie pushując jej a ja jestem w stanie zmusić enemy adc do powrotu

oynk.png

Opublikowano

Przejmując 2 krzaki i nie dając mu wyjśc spod turreta jeżeli farma jest w połowie ? mój adc jest w stanie lasthitować farmę nie pushując jej a ja jestem w stanie zmusić enemy adc do powrotu

ale to ADC outfarmi przeciwnego ADC a nie ty -.- ty mozesz outzoneować przeciwnika co najwyżej :P

Opublikowano

przeczytałem całego, wyżej napisałem ci oll już co sądzę.

IMHO - in my habit opinion ....

support ma własnie utrzymać się jak najdłużej na linii aby obijać przeciwnika - więc z automatu potrzebuje defensywe ale widzę to za trudne xD

zobacz co robi ignite :P a potem dyskutujmy, ignite na trynde czy vayne to właśnie podstawa ale nie dlatego że zadają dmg OMG

w dodatku dobry support będzie sam zoneował przeciwników gdy jego adc spokojnie farmił, do tego również potrzebujesz defenyswy i masterki 0/13/17 są do tego świetnie bo dostajemy mniej z AA

podobnie ma to się z innymi supami, support nie bierze ignite po to aby zadawać obrażenia ignitem ale żeby zredukowąc możliwości healingu typie -.- bierzesz ignite i nawet nie wiesz po co, pozdro dla ciebie pewnie gdzieś tak na jakimś mobafire albo gdzieś tak proponowali to wziałeś obstawiam ? :X vs vayne i trynda właśnie ignite jest znacznie lepszym wyborem tym bardziej na zyrze bo ma ona mase CC sama w sobie, slow, snare, knockup.

Tryndamere z tak dużym lifestealem aby go podpalać supportem ? are u fcking kidding me ? on na ultimate ma zniszczyc mojego adc którego mam bronić przeciwko krytowi 1.2k jak najbardziej mojego adc obronie ignite nie chciałbym tutaj dyskutować na ten temat ale możemy sie spotkać na jakimś ts-ie i porozmawiać ;/ Najwyraźniej odsuwanie przeciwnego adc ma inną definicje jeżeli jest zła już to zmieniam ;] więc outzoneować

oynk.png

Opublikowano

Tryndamere z tak dużym lifestealem aby go podpalać supportem ? are u fcking kidding me ? on na ultimate ma zniszczyc mojego adc którego mam bronić przeciwko krytowi 1.2k jak najbardziej mojego adc obronie ignite nie chciałbym tutaj dyskutować na ten temat ale możemy sie spotkać na jakimś ts-ie i porozmawiać ;/

http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Ignite

Effects Ignites an enemy champion, dealing (50 + 20 × level) true damage over time to a single target and reduces the health regeneration and the healing effects received by 50%.

Ostatnia część zdania, REDUCES THE HEALTH REGENRATION AND THE HEALING EFFECT RECEIVED BY 50%

Trynda ma dashe, ma slowa, ma nieśmiertelność więc tak czy tak złapie ADC niezależnie czy będzie miał na sobie exhaust czy nie, z ignitem będzie się mniej leczył i większa szansa że ADC go zkiteuje i ubije i ucieknie, a ignite go dobije

exhaust jest dobry na supportach które nie mają jakiegoś hard cc które mogą łatwo nałożyć, jeśli mamy mało cc, lub przeciwnicy mają postacie bijące z AA bez gap closerów lub na bijące AA z gap closerami lecz nie składającymi lifesteala, na postacie składające lifesteal, mające gap closery i ogólnie sustain czy nasz team mający masę CC w większości wypadków ignite będzie lepszym wyborem.

Opublikowano

Tryndamere jest w stanie wyleczyć się z tego ignite na full furi po ultimate jezeli puszczam mu exhausta nie jest w stanie uderzyć tak szybko i tak mocno w mojego adc by go zabić

oynk.png

Opublikowano

Tryndamere jest w stanie wyleczyć się z tego ignite na full furi po ultimate jezeli puszczam mu exhausta nie jest w stanie uderzyć tak szybko i tak mocno w mojego adc by go zabić

OMG ale czy ty pojmujesz do czego jest ten IGNITE ? on nie ma mu zadać DMG tylko podczas walki z aDC 1 vs 1 obniżyć jego efekty leczenia przez co mniej się będzie leczył i o połowe słabiej się wyleczy na full furii a nie żeby mu zadać DMG boże drogi :X ignite na supporcie nie bierze się po to żeby zadawać ten true dmg/kraść fragi ale żeby obniżać możliwości leczenia -.-

wejdź w link który podałem i przeczytaj co robi ignite xD dodam ze jest to jedna z najlepszych kontr na trynde wiec nie wiem o czym rozmawiamy xD

Opublikowano

Tymi postami tak mnie w&&&&&& że zaraz tutaj padne i dostane 40 punktów kolego Co mi da ten jeb.... ignite jeżeli Trynda mi wbije w adc i zdejmie go na 2 kryty ty rozumiesz wogóle co ja pisze ?Tak jak mówiłem nie chcę tutaj spamować podałeś swoją krytykę i jestem w stanie w 100% ci zdefiniować moje wybory oraz to co napisałem w tym poradniku lecz nie tutaj ponieważ w ten sposób spamujemy więc zapraszam na Team Speaka . Powiedz co obchodzi tryndamere mój ignite jeżeli on bije krytami po 2k i przez 6 sekund jest niesmiertelny ? Na midzie oraz na topie jest ignite czasami nawet junglerzy biorą ignite więc poco mi ten ignite grając naprzeciw tryndzie/vayne

Nie wiem myśle że pomogę komuś tym poradnikiem jeżeli nie to poprostu go usunę:/

oynk.png

Opublikowano

Tymi postami tak mnie w&&&&&& że zaraz tutaj padne i dostane 40 punktów kolego Co mi da ten jeb.... ignite jeżeli Trynda mi wbije w adc i zdejmie go na 2 kryty ty rozumiesz wogóle co ja pisze ?Tak jak mówiłem nie chcę tutaj spamować podałeś swoją krytykę i jestem w stanie w 100% ci zdefiniować moje wybory oraz to co napisałem w tym poradniku lecz nie tutaj ponieważ w ten sposób spamujemy więc zapraszam na Team Speaka . Powiedz co obchodzi tryndamere mój ignite jeżeli on bije krytami po 2k i przez 6 sekund jest niesmiertelny ? Na midzie oraz na topie jest ignite czasami nawet junglerzy biorą ignite więc poco mi ten ignite grając naprzeciw tryndzie/vayne

Nie wiem myśle że pomogę komuś tym poradnikiem jeżeli nie to poprostu go usunę:/

po to aby mniej się lezył i trynda nie bije krytami po 2k, chyba zę ktoś go sfeeduje :D a vayne czy tryndamere nawet jak exhausta im rzucisz to nic to nie da bo mają bardzo dobrego gap closera i bardzo dobre CC więc tak czy siak złapią twojego ADC a dzięki ignit'eowi będą się mniej leczyć dzięki czemu twój ADC będzie leczyć się bardziej i będzie mógł pokonać takiego trynde/vayne

poradnik jest okej tylko popraw te mankamenty co wyżej pisałem, locket jest dla dzunglera, na supporcie to sredni item, a i tak max 5 itemów się składa na supporcie bo last slot to wardy

i przestań cisnąć, napisz jakieś argumenty logiczne czemu exhaust vs vayne/trynde bo mi się wydaje useless, znacznie lepiej się sprawdzi ignite .... a przynajmniej w late game, exhaust na vayne w early jeszcze jako tako, ale vayne to tak czy siak głównie late game więc ignite > exhaust wtedy

Opublikowano

6 Sekund niesmiertelnosci to tak jakbyś bił się ze skałą i próbował ją rozbić Przez 6 Sekund ten pan może stać i bić mojego adc jak trynda i vayne ma dasha więc sneary moga być nietrafione tak spowalniam jego attack speed or movement speed oraz damage tym exhaustem jeżeli mamy z tryndą lub vayne może stać się tak że nawet nie zdąrze tego ignite rzucić bo już leżę

Edit pisze cały czas argumenty logiczne ;] tylko czasami emocje biorą górę i tak wychodzi post powyżej więc dziękuje za uwagi i zyczę powodzenia

oynk.png

Opublikowano

6 Sekund niesmiertelnosci to tak jakbyś bił się ze skałą i próbował ją rozbić Przez 6 Sekund ten pan może stać i bić mojego adc jak trynda i vayne ma dasha więc sneary moga być nietrafione tak spowalniam jego attack speed or movement speed oraz damage tym exhaustem jeżeli mamy z tryndą lub vayne może stać się tak że nawet nie zdąrze tego ignite rzucić bo już leżę

AHA dobra NVM skoro ty się bijesz z tryndą który ma niesmiertelnosc to ja nie mam pytan KONIEC TEMATU juz więcej nie piszę, ale raczej jak ktoś to przeczyta to uzna tut za gówno ;P

ale ogółem to tak:

walisz ignite na trynde na samym początku i bijesz się z nim, on odpala swój godmode gdy ty masz nadal około połowę hp mówimy tu o podobnym poziomie feedu ADC i tryndy, potem taki adc ucieka i tyle.

to daje ignite ze podczas walki trynda mniej się leczy i więcej traci HP i musi szybciej odpalic swój godmode dzieki czemu łatwiej jest go dobić bo nas nie ubije, czy to serio takie trudne dla ciebie ? a exhaust nic mu nie zrobi bo ma gap closera i OP slowa, jeszcze ghost/flash i taki exhaust mu nic nie robi, do tego merurial scimitar często składany przez trynde i taki exhaust go tylko rozśmieszy :D

Opublikowano

Prosiłbym jakiegoś moderatora o wyczyszczenie wszystkich postów

AHA dobra NVM skoro ty się bijesz z tryndą który ma niesmiertelnosc to ja nie mam pytan KONIEC TEMATU juz więcej nie piszę, ale raczej jak ktoś to przeczyta to uzna tut za gówno ;P

ale ogółem to tak:

walisz ignite na trynde na samym początku i bijesz się z nim, on odpala swój godmode gdy ty masz nadal około połowę hp mówimy tu o podobnym poziomie feedu ADC i tryndy, potem taki adc ucieka i tyle.

to daje ignite ze podczas walki trynda mniej się leczy i więcej traci HP i musi szybciej odpalic swój godmode dzieki czemu łatwiej jest go dobić bo nas nie ubije, czy to serio takie trudne dla ciebie ? a exhaust nic mu nie zrobi bo ma gap closera i OP slowa, jeszcze ghost/flash i taki exhaust mu nic nie robi, do tego merurial scimitar często składany przez trynde i taki exhaust go tylko rozśmieszy :D

Ty masz swoje zdanie lecz ja swoje z mojej strony użycie exhausta wygląda troszeczkę inaczej dziękuje za podpowiedź oraz całą wypowiedź

oynk.png

Opublikowano

majac 0 masterek w defensywie napewno bedziesz zonowal enemy adc i supporta.

btw. ile dales za boosting/acc?

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

majac 0 masterek w defensywie napewno bedziesz zonowal enemy adc i supporta.

btw. ile dales za boosting/acc?

Mocne słowa kolego ;] wszystko wbiłem grając duo z qmplem w tej chwili ma golda 3 replaye zapisane na twitchu ale oczywiscie ich nie zobaczysz ponieważ to tylko durna zaczepka z twojej strony :/

I jak widzisz lub nie w runach jest HP tylko i wyłącznie dlatego w masterkach biorę AP + magic pene zamiast defa stawiając pinka w 2 krzakach i wiedząc ze przeciwny bot go tam nie ma jestes w stanie obijać bezkarnie przeciwnego adc narażając się na 1/2 hity co każdy haras przy 3 potach do zycia i ciasteczku jest to dla ciebie damage zerowy

oynk.png

Opublikowano

taki sobie tutek .... lepsze widziałem

Czego w nim brakuje ? i czego jest za dużo gdybyś mógł podaj jakieś argumenty :/

oynk.png

Opublikowano

Fajny tutek, wszystko ładnie, pięknie, ALE...

Nie zgodzę się z tymi masterkami, imo lepiej dodać te pkt w defensywę, support ma trzymać się na linii razem a ADC a nie co chwilę wracać bo ktoś go mocniej obił.

Butki to kwestia indywidualna, jednak dodaj jako opcjonalne Ioanki, czasem się przydają.

Dodaj też jakieś itemki sytuacyjne, czasem gra wymaga kupowania innych itemków niż te w buildzie więc raczej nie powinieneś kupować a upór tych wyznaczonych...

Za TuTka łap plusa, na pewno komuś się to przyda ;)

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

Najlepsze jest to, że słabi gracze z brązu komentują platynę, w zasadzie hejtują dobry poradnik.

Nie ma tu się do niczego przyczepić. Mogłeś dodać z jakim adc najbardziej lubisz współpracować.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...